Maluch preferuje jedną pierś

Kasik chyba masz taki super laktator jak ja miałam swój pierwszy z pompka z firmy B… O… Mój mąż musiał naciskać pompkę bo ja nie miałam siły. Wypróbuj zwykła gruszkę z apteki za ok 10 zł. Do sporadycznego używania jest całkiem spoko tylko trzeba przelewać mleko do butelki. Ale ta gruszka ładnie zasysa i nie trzeba się tak namęczyć:)

dokladnie taki! koszmarny jest…dziekuje Ci za porade, sprawdze w aptekach jak to cenowo wyglada i mam nadzieje ze pomoze…

Kasik324, możesz też podpytać w szkołach rodzenia czy poradniach laktacyjnych czy wypożyczają laktatory elektryczne. Będzie Ci łatwiej i szybciej uporać się z odciąganiem przez kilka dni nim synuś nie wróci do jedzenia z lewej piersi.

u nas takie poradnie są tylko w szpitalu, myślisz że tam pożyczą? a nie wiecie czy apteki pożyczają za jakąś kaucją, może mają jakieś testowe czy coś w tym stylu…?
Eh…ja nie wiem czemu się jemi tak odwidziało…a może jeszcze z tą cytryną spróbować?

Apteki raczej nie, ale zapytaj w szpitalu. Cytryna to chyba nie jest dobry pomysł, bo co jak do drugiej piersi też zrazisz inz żadnej nie będzie jadł. Będziesz wtedy jak ja czy Marta romansować z laktatorem kilka razy dziennie lub na mm się przerzucisz, bo to trochę czasu zajmuje…

Nie pomyślałam w ogóle o tym, że i drugą piers odrzucić może…To może niech on je chociaż z tej jednej piersi, bo jeszcze jak go przymuszać będę to i tą odrzuci?

ja miałam i czasami wciąż mam taką sytuację tylko już wiem czym jest spowodowana i jak sobie poradzić.
U mnie za to zazwyczaj ta “nielubiana” pierś to lewa. Synek się pręży odwraca głowę, odpycha, wścieka a czasami nawet wpada w ostra histerię a po przystawieniu do prawej chwyta bez najmniejszego problemu. Są to sytuację które zdarzają się zazwyczaj wtedy gdy nazbiera mi się dużo pokarmu aczkolwiek nie jest to od tego zależne. Mam piersi które mają bardzo szybki przepływ pokarmu (również przy przepełnieniu mleko samo mi leci dzięki czemu przy żadnym z dzieci nigdy nie miałam zastoju ani zapalenia) i gdy tylko synuś pobudzi pierś poprzez ssanie dosłownie TRYSKA z nich mleko. Z tej lewej leci mocniej i szybciej przez co mały nie nadążą z piciem i często się krztusi. To są sytuacje gdy niema on apetytu przez ząbkowanie bądź chorobę i pokarmu nazbiera się więcej…wtedy zaczyna się akcja “tej ja nie chcę!” a wystarczy że raz się zakrztusi. Z początku wpadałam w panikę: jak to? Dlaczego? Co z tym teraz zrobić? …naczytałam się, że można karmić jedną piersią ale nie chciałam żeby tak to się skończyło i któregoś dnia, nawet nie pamiętam z jakiego powodu nałożyłam nakładkę silikonową (kapturek). Synek czując że podsuwam mu coś na kształt smoczka chwycił od razu i już mu nie przeszkadzało że to lewa pierś. Chodzi o to, że nakładka w jakiś tam sposób hamuje przepływ pokarmu i to mleko nie tryska tak jak oszalałe a on może spokojnie pić. Teraz gdy tylko zaczyna się “foch” nakładam kapturek i jest spokój ;).

Kasik nie ma pewności, źe odrzuci też drugą po cytrynce, ale czy nie boisz się zaryzykować ? Lepsza jedna niż żadna, a być może to tylko przejściowa zachcianka :wink: i warto ją po prostu przeczekać próbując przystawiać…

kasik może lepiej nie ryzykuj z ta cytrynka bo ten mój romans jak wspomniała Angie wcale nie jest dla mnie taki komfortowy:) ooo właśnie kapturek tez może się sprawdzić ale tylko w sytuacji gdy maluch lubi jeść z butli lub akceptuje smoczek.

Dziewczyny, już troszkę lepiej:-) znalazłam na niego sposób, otóż podsuwam mu tą nie lubianą pierś w nocy, jak śpi tzn.wierci się, że chce jeść więc ja mu podstawiam tamtą i pije! Za pierwszym razem tylko tak jakoś dziwnie zareagował…ale najważniejsze że pił! Już mi ta pierś problem sprawiała,.zaczynała pobolewać, mąż próbował odciągać tym naszym pożal się boże laktatorem i tu mamy kolejny sukcesik, tak się wkurzył na ten laktator, że postanowił mi kupić cytuję “taki lepszy”!!!
Dawniej cieszyły mnie nowe buty, a teraz laktator!!!Tylko żeby słowa dotrzymał…
Wracajac do Franka to chyba dobrze, że chociaż w nocy pije, jak myślicie?

No jasne Kasik. Odciągnij jeszcze kilka kropli z tej piersi i sprawdź smak mleka. Kiedyś czytałam, że dziecko nie piło z jednaj piersi i mleko w niej miało słony smak. Dziewczyna odciągnęła całość, która zalegała laktatorem i później już było ok. Nie wiem czy to tu na forum było…

Mój maluch tą nielubianą prawą też ssie tylko nocą przez sen :slight_smile: Wiem dlaczego jej nie lubi w dzień:) bo mniej z niej leci mleka, a z lewego aż “chlusta” a małemu to pasuje, bo spieszy się do zabawy. Nocą spokojnie ciumka prawego.

U nas również jest ten sam problem. Chce jeść tylko z lewej. Mozna probowac gdy dziecko nie jest rozbudzone. Ale u nas- dokarmiamy się mm- jakoś nic nie pomogło i dałyśmy sobie spokój z prawą. :slight_smile:

Hej mam synka który ma 3 miesiące i karmie go tylko jedna piersią bo drugiej nie chce a w tamtej mam malo mleka od paru dni strasznie płacze kolek nie ma bo uwazam co jem i daje jemu krople na kolki. Płacze i pożniej je już nie potrafie go uspakajac strasznie płacze ;-(

Też tak miałam z małą, że nie chciała mi pić z prawej piersi, ale ta sytuacja zdarzyła się tylko dwa razy. Ale ja mam wytłumaczenie tej sytuacji, mała podczas porodu miała złamany obojczyk i pewnie coś ją bolało jak ją przystawiałam, więc opróżniałam pierś laktatorem.

N.Szurgocinska opróżniaj tą drugą pierś laktatorem i pobudź w niej laktację na nowo. Możliwe, że dziecko nie chce pić bo tam mleczka jest już mało.

Wiekszosc maluchow nie chceprawej piersi, moja mała tez je wiecej z lewej. Przy prawej tez sie wscieka , a lewą chwyta bez problemu i ładnie ssie. Dziwne

A może dziecko nie lubi leżeć na tej stronie. Można popróbować kłaść dziecko na tym boku, aby się przyzwyczajało. Dzieci często mają preferencje, tak jak my do boku, na którym najchętniej leżą. Dziecku może zająć trochę czasu przyzwyczajanie się do nielubianej strony, dlatego pamiętaj aby cały czas pobudzać laktację w tej piersi. Najlepiej odciągaj mleko laktatorem i albo podawaj w butelce, albo możesz zamrażać na później.
A jeżeli faktycznie masz mało pokarmu w tej piersi to odciągnięty pokarm za pomocą systemu SNS medeli, możesz podawać dziecku. Dzięki temu będzie miało wrażanie, że jest więcej pokarmu i może polubi tą pierś.

Mój maluszek preferuję lewą pierś i to z reguły w ciągu dnia. Ale zauważyłam, że gdy karmię na leżąco rzadziej odsuwa się od prawej piersi. A w nocy natomiast nie ma dla niego żadnej różnicy, więc w nocy częściej przystawiam go do prawej. Nie wiem czym to jest spowodowane. Także może warto spróbować zmienić pozycję przy karmieniu.

U mnie nie ma preferencji względem piersi…choć w lewej jest zdecydowanie więcej mleka :slight_smile: A rehabilitant z racji asymetrii prawostronnej kazał przykładać córkę do prawej piersi z większą częstotliwością. Dlatego zaczynamy od prawej…a kończymy na lewej.