Niektóre dzieci wolą ssać tylko jedną z piersi. Przystawione do drugiej, ,niechcianej’’ stają się nerwowe, płaczliwe. Sytuacja taka może być skutkiem wolniejszego wypływu mleka, przez co wymaga więcej pracy od naszej pociechy.Myślę, że warto próbować dostawiać dziecko do drugiej piersi, bo może z czasem się przyzwyczai. Możemy przed karmieniem zastosować ciepły kompres na pierś z której bobas nie korzysta, w celu łatwiejszego, szybszego wypływu pokarmu. Możemy spróbować oszukać dziecko, poprzez przystawienie z pozycji bocznej, spod pachy. Jeśli nic nie skutkuje, bobas wygrywa, zadbajmy o odciąganie pokarmu. Jedna pierś powinna
wystarczyć dziecku.
Jak na razie nam wystarcza , próbuje oczywiście przystawiać do drugiej ale z marnym skutkiem, ale oczywiście pamiętam o odciąganiu.
nie zgodze sie niestety … Kazde dziecko jest inne , jednemu jedna piers wystarcza a innemu nie … moj syn jedna sie pozniej nie najadał ( około 7 msc ) i musielismy stopniowo przechodzic na MM .
Dziwne , ze sobie upodobal tylko jednego cycusia … moze ma jakas umowe z tatusiem :D? Jeden cycuś synka a drugi tatusia heh
A nad tym się nie zastanawiałam , ale muszę z nimi poważnie porozmawiać:)
No koniecznie !
mraczek a zastanawiałaś się nad tym, ze karmienie jedną piersią może później doprowadzić do asymetrii?
U mnie tak było, co prawda nie była to duża różnica ale ja ją widziałam. Teraz przy drugim chcę, żeby to się wyrównało
Wiem ale cóż zrobić, męczę Jaśka i czasem dostawiam do drugiej ale jak szybko zacznie jeść tak szybko kończy.
mam nadzieję, że u nas ten problem się nie powtórzy choć już zauważam, że mała woli prawą pierś
Mój 3 miesięczny synek je tylko z jednej lewej piersi i chcę go dokarmić z butelki ale nie chce, próbowałam zmienić butelkę i mleko i nic.
rozumiem, że to od niedawna, tak?
miałam to samo w tym samym czasie syn awanturował się przy jednej piersi bez powodu (tzn. on świetnie musiał znać powód). minęło po 3 tyg., samo, na szczęście. ale gdyby u Was nie minęło, w co nie wierzę, to pamiętaj, że spokojnie da się karmić jedną piersią, jedna pierś też wyprodukuje tyle mleka, ile trzeba
często bliźniaki mają po jednej “swojej” piersi, kobiety po usunięciu też karmią jedną, zdrową piersią. spokojnie
i powodzenia. jeśli chcesz nadal karmić piersią, nie podawaj butli!!! i poczytaj sobie na forach, dzieci często odrzucają pierś, mamy nie mogą zrozumieć dlaczego, a potem wszystko wraca do normy.
PS czy synek łapie się za uszko, drapie się tam? może mieć zapalenie ucha np. i jedzenie po chorej stronie sprawia mu ból. możesz też oszukać synka i podać mu prawą pierś, ale w pozycji spod pachy (jeśli nie wiesz, jak przystawić, znajdziesz instrukcję w internecie).
Dzięki za poradę, z prawej piersi za dużo leciało i temu teraz tylko z lewej chce.
Może jak sytuacja się unormuje z wypływaniem mleczka z prawej piersi wszystko u Was wróci do normy. Ale proponuję tego tak nie zostawiać bo z czasem może się okazać że jednak mleczka zacznie brakować i pierś będzie zdecydowanie większa i będzie na niej bardziej rozciągnięta skóra.
Katarzyna-1985 czasem ten “tryskający” nadmiar trzeba po prostu odciągnąć laktatorem.
jak leci za szybko, karm “pod górkę”, instrukcja w internecie. taki problem, to nie problem, unormuje się na 100% jeśli chcesz karmić piersią, koniecznie odstaw butelkę.
U mnie mała je z obu piersi chociaż sama zauważyłam, że lewa dużo szybciej się napełnia niż prawa. Nie wiem czy zawsze tak jest, że jedna pierś ma jakoś “zaprogramowane” szybsze nadrabianie ale już nie raz spotkałam się z tym, że dziewczyny mówią iż jak karmią to któraś pierś zawsze jest większa i pełniejsza
Od paru dni zauważyłam również u nas taki problem.Początkowo myślałam, że to minie, ale niestety Franek pije tylko.z jednej piersi. Franio skończył już 5mc, od urodzenia przystawiany był.do obu piersi i zupełnie nie mam pojęcia dlaczego tak się stało. Gdy przystawiam go do lewej, wzbrania się, nie chce ssać i w końcu zaczyna płakać, a.gdy tylko przełożę.go na drugą stronę zaczyna jeść. Zauważyłam również że prawa pierś bardziej “zwisa” niż lewa i boję się, że to już tak.zostanie…
Czy pomimo płaczu Franka nadal mam próbować przystawiać go do lewej piersi?
Czy to minie, podobnie jak nagle wzbranianie się?
Czy próbować.odciągać pokarm z tej piersi z której jeść.nie chce?
kasik może spróbuj karmić małego spod pachy aby go zmylić którego cyca ciągnie. Jeśli nie chcesz aby pokarm zanikł w tej nielubianej piersi to albo odciągaj go laktatorem albo 2- 3 dni przystawiaj malucha tylko do tej piersi a z tej lubianej odciągaj. Na pewno przy tym będzie mnóstwo płaczu ale może po kilku dniach wszystko się unormuje i wtedy będziesz mogła karmić na dwie piersi. Moja bratowa miała taki problem z małym bo nie chciał jeść z lewej. Przystawiała go przez 3 dni tylko do lewej a z prawej odciągała. Mały bardzo płakał ale z każdym dniem coraz mniej aż zaczął jeść tak samo chętnie z obu piersi. Często jest tak ze maluch nie chce jeść z którejś piersi bo tak jak dziewczyny pisały albo leci za wolno albo za szybko ale nie poddawaj się i popróbuj aby karmić obiema piersiami bo możesz mieć później widoczne różnice w wyglądzie piersi
Marta-1987 próbowałam dziś tak robić i nic z tego. Nie chce i nie mam pojęcia dlaczego. Czytałam Wasze wcześniejsze wpisy i nic do tego mojego Franka nie pasuje…Zobaczę jeszcze przez te parę dni, jak nadal nie będzie chciał to pójde z nim do pediatry, bo dziwi mnie że on tak nagle przestał ssać tą pierś…Odciągałam dziś mleko z tej piersi ale tylko raz, bo mam taki ręczny laktator i ciężko mi to idzie, mam nadzieje, że wystarczy…Jak narazie nie boli mnie tak pierś i nie czuje żeby była przepełniona. A możliwe jest żeby w tej piersi laktacja zanikła? Boje się właśnie tego że zaniknie, a potem ta asymetria między piersiami będzie zbyt duża
Kasik jeśli nie będziesz pobudzać “nieużywanej” piersi laktatorem po każdym karmieniu lub nie będziesz przystawiać do niej dziecka to pokarm w niej będzie się zmniejszał aż w końcu całkowicie zaniknie. A to ze nie czujesz w niej przepełnienia i bólu może być spowodowane tym ze laktacja się unormowała bo maluch już ma 5 miesięcy jeśli dobrze pamiętam. A ile ml odciągnęłaś tym laktatorem z tej nieużywanej piersi
Marta bardzo malutko, 40ml tylko, bo już rady nie dałam niestety. Dzisiaj męża poprosze zeby mi pomógł z tym laktatorem, ma więcej siły to może więcej się odciągnie. W nocy próbowałam mu dać trochę z tej lewej piersi i trochę “pomymlał” i wypluł. Zobaczę jeszcze dziś jak to będzie, Franek ma już skończone 5 mc i zawsze pił z obu a tu nagle mu się odwidziało.
Dziękuję Ci bardzo za porady:-)