Małopłytkowość u noworodka

Niestety nie wiadomo czemu i  jak gdzie cała ciąża przebiegała bardzo dobrze wyniki badań także po narodzinach okazało się że dziecko ma małopłytkowość i niedokrwistość...  Na ciele dziecka były widoczne plamy i wybroczyny... Było ciężko dziecko na patologii ja w sali sama bez dziecka. Mała odrazu dostała antybiotyk żeby stan płytek krwi wzrósł bo był krytyczny... Na szczęście po trzech dniach podawania a antybiotyku płytki krwi zaczęły wzrastać. I teraz już wszystko jest ok. Przez to że mała miała małopłytkowość po porodzie to mamy darmowe szczepienia ponieważ jest w grupie ryzyka. 

Cieszę się że wszytko jest już dobrze i życzę dużo zdrówka! 😘

Super że po antybiotyku byla znaczna poprawa bardzo współczuje ze musieliscie przez to przechodzić 

Dariamama czy córka jest wcześniakiem?

A dlaczego powstały te wybroczyny?

Z niedoborów?

u nas tez była małopłytkowość i neonantolog zalecila żelazo - innofer baby. U starszego natomiast to cecha osobnicza, on ma zawsze ma PLT w dolnej granicy normy, kiedyś nawet dostaliśmy skierowanie na takie badanie aby diagnosta liczył płytki ręcznie, bo nasza pediatra uważała że może to błąd aparatury.

Ja też często mam PLT w dolnej granicy normy.

Daria mama, w innym wątku pisałaś o problemach jakie wystąpiły przy porodzie. O niedotlenieniu dziecka. Być może to niedotlenienie było wynikiem tych kłopotów. 

Daria mama jesteś pewna, że to był antybiotyk? Bo jeśli tak to może infekcja była tego przyczyną. 

Mamameg na małopłytkowość Innofer? Czy na niedokrwistość? 

Zdrówka dla maleństwa ! 

Daria współczuję. Ale dobrze że się wszystko dobrze skończyło. Zdrówka życzę 

Wjuz tłumaczę po porodzie mała dostała 6 punktów w pierwszej minucie życia w 5 min 8 pkt w 10nmin 10pkt... Dostałam córkę po porodzie do sali urodziłam o godz 6:20..  Po godzinie jakoś 16bbrali dzieci na badania krwi zrobili pierwsza próbę przyszedł położny i powiedział że muszą zrobić jeszcze raz wynik bo po pobraniu krwe krzepnela i zrobił się skrzep i tak 4 razy jeszcze ja kuli więc koło godziny 19 zabrali ją na patologię... Na patologi powiedzieli mi że mała ma małopłytkowość nie wiedzą czemu skoro wyniki moje były bardzo dobre do tego niedokrwistość. Wybroczyny na ciele to właśnie od niedokrwistości i małopłytkowości. Na oddziale dziecko dostało gentamecyne i ampycyline tego drugiego dokładnie nie pamiętam... Powiedzieli mi że jeżeli w ciągu 3 dni stan płytek krwi nie wzrośnie to będziemy zmuszone jechać na onkologi na akademie byłam załamana ale stan płytek krwi zaczął rosnąć... Ogólnie crp było także ponad 20 do tego zrobiło posiew na zapalenie opon bo bali się czy nic się tam nie dzieje do tego złamali jej obojczyk przy porodzie i miała powiększona wątrobę i śledziona nie wiadomo z jakich przyczyn. Na dzień dzisiejszy Oliwka ma rok wyniki ma idealne rozwija się prawidłowo nie ma żadnych uchybień. Dziecko jest zdrowe i to najważniejsze. Ale strachu się najadlam. 

Mała nie jest wczesniakiem urodziła się w 38 tygodniu ciąży  ważyła 3560... Czyli mały klusek nie wiem co było przyczyną w pierwszej ciąży przytulam 30 kg i rodziłam 10ngodzin i poród był w 42 tyg i był wywoływany i dziecko było w stanie idealnym 10 pkt CRp 5 a przy oliwce właśnie przytyłam tylko 8 kg poród trwał 40 min. Ogólnie połowę porodu przespałam bo na porodówkę pojechałam że skurczami które wcale mnie aż tak nie przeszkadzały i nie bolały a okazało się że mam 8 cm rozwarcia. Więc poród porodowi nie równy. 

A jeszcze mała. Po porodzie przyjmowała żelazo przez 4miesiace 7 mg dziennie 

Daria a nie miałaś w ciąży infekcji cytomegalowirusem? 

Zdrówka dla maleństwa 💞

Zdrówka

Daria to roznica w porodzie jest niesamowita 

A myślałam że pierwszy porod chociaż w jakimś stopniu pokazuje jaka mamy tendencje do porodu jeśli chodzi o to czy przenosimy czy urodziny przed terminem. A tu widzę że każda ciąża inna

Laureczka nie ma znaczenia...u mnie pierwszy po terminie prawie 4 kilo dziecko ,drugie przed terminem 3400 a trzecie 3dni po terminie 4130....

Dariamama super ze córeczka ma rok i zdrowa...widac silne dzieciątko...

Weronisia no właśnie widzę że nie ma reguły 

Czy już z mała wszystko jest ok?

U mnie obydwa porody przed terminem jeden tydzień wcześniej drugi 3 tygodnie wcześniej.

Życzę dużo zdrówka dla małej