Mała waga, duży problem

Witajcie,
Po ostatniej wizycie kontrolnej lekarz prowadzący stwierdził, że moja dzidzia jest za chuda - 780 g w 27 tygodniu. Ponadto, podczas badania USG wskaźniki wykazały, że brzuszek odbiega od pozostałych części ciała - jego wielkość wskazuje na 23t+5, reszta jest adekwatna do tygodnia, w którym właśnie jestem. Dostałam zalecenie, aby jeść więcej, by dzidzia miała z czego czerpać. Przepływy są ok, wyniki w normie. Czy jest coś co mogę zrobić, by poprawić sytuację? Mam mieć powody do obaw, czy lekarz chucha na zimne ??- jest to taka osoba, która nigdy nie dobija, więc ciężko wyczytać intencje wskazówek, może któraś z mam była bądź jest w podobnej sytuacji?

Przede wszystkim postaraj się nie martwić i nie denerwować, bo to nie pomoże, a może zaszkodzić.
Jedz zdrowo, dbaj o siebie i odpoczywaj :slight_smile: Bierzesz jakieś witaminy?

Witaminy są naprawdę ważne w ciąży. Stosuj witaminy dla ciężarnych. Jedz zdrowo - 5 posilkow co 2-3h. Zbilansowana dieta, ryby, czerwone mieso, zielone warzywa. Nie martw sie na zapas, stres nigdy nie jest dobry. Nastaw sie pozytywnie. Dobre myslenie potrafi zdzialac cuda.

@Pcheła, tak - kompleks dla kobiet w ciąży - biorę vitaminer prenatal z DHA. Unikam pustych kalorii, jem dużo warzyw, owoców, nie pijam kawy. Zastanawiam się czy są jakieś produkty, które warto jeść, które mają wiele dobrych wartości odżywczych. Zdecydowałam się zrezygnować z pracy i pójść na zwolnienie, by jeść systematyczniejsze posiłki, może to poprawi sytuację.

Proponuję Ci dużo odpoczynku, ale mimo to spaceruj na świeżym powietrzu. Wybieraj suszone owoce i orzechy, świeżo wyciskane soki - nawet codziennie.

Staram się odpoczywać, ale nie potrafię usiedzieć na miejscu :smiley: :smiley: Ale to też było zaleceniem :slight_smile: Soki wyciskane - mniam! Do tego mnie namawiać nie trzeba :smiley: Dzięki za rady :slight_smile:

Mammania myślę że sytuacja powinna się poprawić jak będziesz częściej odpoczywac i regularnie jeść. Dobrze że bierzesz witaminy dla kobiet w ciąży. Może Twoje posiłki są mało kaloryczne. Postaw na zdrowe przekąski które bogate są w dobre tłuszcze np orzechy

Witaj. Dzidzia jeszcze ma dużo o czasu zeby nadrobić. Jesli wszytko inne jest ok, to po prostu posluchaj zaleceń lekarza i niczym sie nie martw. Moja też bedzie drobniejsza troszkę, ale lekarz twierdzi, ze czasami tak po prostu się zdarza. Ja słyszałam, że mozna między posiłkami pic nutridrinki z apteki, są to wysokoenergetyczne napoje odżywcze. Są bezpieczne, ale jednak jeśli będziesz chciała ich spróbować, to zapytaj wpierw o zdanie lekarza. Najlepiej faktycznie zrezygnować z pracy i jeść regularnie, dzidzia teraz na pewno zacznie mocno przybierać bo weszłas w taki okres ciąży.

Mammania a jak z nabiałem w diecie u ciebie ?? Może warto w takim przypadku zwiększyć trochę go w diecie?

Pamiętaj, z e aparat usg to tylko maszyna i te pomiary są jednak orientacyjne. Dodatkowo wystarczy, ze lekarz dosłownie o milimetr zaznaczy tę linie do pomiaru bliżej lub dalej i już może wyjść coś inaczej niż być powinno. Jeśli lekarz widzi normalnie wszystkie narządy w jamie brzusznej to powinno być wszystko ok :). A Ty masz już skończony 27 tydzień? Bo jeśli dopiero jesteś w 27 czyli skonczylaś 26 to normalnie pomiary są w normie, czyli +/- 3 tygodnie.

alicjas132 - zaczęłam właśnie 27 tc. Posprawdzałam sobie wszystko, jednak gin był tak przejęty że aż sama zaczęłam się martwić - może nad wyraz, ale jestem pozytywnej myśli :slight_smile:

AgataS1990 - a’propos drobnej budowy - też tak myślę, sama jestem wysoka i nie obrastam w tłuszczyk, więc maleństwo może być długie, a po prostu szczuplutkie, jednak dobrze zawsze usłyszeć odrobinę słów otuchy :slight_smile:

Evelin, dziubus2016 - zdrowe przekąski są u mnie na porządku dziennym - nie jestem maniaczką, czekoladę też podjadam, ale dbam o białko i inne mikroelementy w diecie. Od kilku dni jadam znacznie częściej, a mniej - mam nadzieję, że to przyniesie oczekiwane rezultaty :slight_smile:

Jak wygląda u Ciebie sytuacja z żelazem? Jakie masz wyniki hemoglobiny? Anemia może powodować niski przyrost ciała u maluszka.

Mama_Gratki - wszystkie wyniki w normie. Hemoglobina ok, żelazo również, sprawdzałam ferrytynę, która ma wpływ na utrzymanie żelaza w organizmie, również w porządku. Chodzę dodatkowo do endokrynologa z racji problemów z tarczycą, stwierdził wczoraj na badaniu, że wyniki morfologii mam wzorcowe, powiedział mi, że w ciąży rzadko kiedy są aż tak dobre. Nie mam problemów z cukrem, to czas na krzywe cukrowe itp badania - tu również bez problemów. Jeżeli chodzi o tarczycowe sprawy - tu już dawno wszystko uregulowane, trzyma się w normach.

Mammania za bardzo.nie pomogę, bo jak bylam w ciazy to moj lekarz gonekolog nigdy nie mierzyl mi dziecka a przynajmniej nigdy mi nie mowil, a jak raz go zapytalam czy dziecko jest duze czy male to on tylko mi odpowiedział ze on na to nie patrzy bo to i tak nie mowi jak jest w rzeczywistosci tylko mniej wiecej…ale moze on sprawdzal…a mi trho tego prostu nie mowil, ja ogolnie przed ciaza mialam niedowage i bylam bardzo szczupla o jadlam roznie a na pewno nie duzo, nigdy nie jadlam duzo;-) jedynie mialam.tak ze jak czukam.glod to musialam.w tedy zjeść jakiegos owoca lub jogurt czy jakas kanapke bo poprostu czulam ze moze synek glodny;-) bo mimo.ja nie czulam.checi na jedzenie a czulam glod to robilam to dla synka tylko;-) moze poprostu jal masz większą przerwe wypij jakis jogurt lub zjedz jakiegos owoca a na pewno bedzie dobrze…i pij moze duzo.mleka;-) i daj znac jak tam po następnej wizycie, czu juz dzieciątko przybywa wiecej na wadze . pozdrawiam…

najważniejsze nie stresowac sie. Moój młody miał za małą głowe w porównaniu do reszty ciała i to chyba az o 4 tygodnia a po kilku wizytach wszystko się unormowało

Mammania to super ze wyniki dobre i dieta odpowiednią :wink: najważniejsze to żeby się nie stresować jak dziewczyny piszą :slight_smile: Maluszek dogoni nie martw się :wink:

Mammania moje dzieciątko też jest trochę mniejsze (o ponad tydzień) jeśli chodzi o ostatnie usg a usg prenatalne. Uważam że taka może być jej uroda:) ja też jestem wysoka i szczupła. Mąż też nie obrasta w tłuszczyk. Myślę że skoro masz wzorcowe wyniki i zdrowo sie odzywiasz nie ma czym się martwić;)

Dokładnie dziewczyny nie ma co się przejmować :wink: Badanie USG jednak pokazuje nam mniej więcej wymiary dzidziusia :slight_smile:

spokojnie jeśli wszystko inne jest w porządku to nie masz się co przejmować moje dziecko było z kolei wielkie większe ale też obwód brzucha był mniejszy niż cała reszta ciała okazało się że maluch długi po prostu a i tak usg się pomyliło dość znacznie z waga bo miało być prawie 5 kg a wyszło 4330 i fakt głowę miał duża a brzuch mniejszy ale też długi był bo 61 cm .

Aisa - przepraszam, że to napiszę, ale… ale wielkolud :smiley: I urodziłaś siłami natury? Czy CC? Kurcze nie wyobrażam sobie jak tak duże dziecko miałabym urodzić siłami natury.