Mala glowka w 31 tygodniu

Agniejeska dawno tu nie zaglądałam ale okropnie Ci współczuję stresu jaki przeszłaś. Dobrze, że specjalistyczne USG nie wykazało, żadnych nieprawidłowości. Wiem co to znaczy stres bo sama też taki przeszłam w momencie kiedy musiałam wykonać specjalistyczne USG serduszka.
Czasami maluszki tak się ustawiają, że ciężko zmierzyć jakikolwiek obwód a u Ciebie dodatkowo Julka ma nóżki na główce.
A ile Julcia waży moja mała w 29 tc 1190gram.

Agniejeska odpoczywaj dziś Ci się szczególnie należy po tym całym stresie .

Ja dopiero teraz do watku trafiłąm i tak czytam w napięciu a potem Twój komentarz że jest ok ;))) fajnie . to teraz sobie porządnie odpocznij po takim stresie ;)) jakaś bąba kaloryczna na poprawienie humorku i heja ;))))
a o porodzie ciężkim lepiej nic już nie pisz bo wkroczy tu nasza super koleżanka i dopiero się zacznie dziać w Twoim wątku ;)))))))))

No właśnie nie denerwuj się kochana porod będzie jaki będzie na pewno szybko zakochasz się w maluszku i jakiby nie był zapomnisz o wszystkim co złe :slight_smile:

Też się cieszę że wszystko ok. Mam nadzieję ze już więcej takich stresów mieć nie będziesz…

Agniejeska, całe szczęście, że wszystko dobrze, współczuję stresu, bo ten strach nie da się opisać. W sumie dobrze, że lekarz dla pewności Cie wysłał na to usg niż zbagatelizował sprawę. Dobrze, że udało się to załatwić od razu a nie czekałaś kilka dni…

No tak dziewczyny lepiej o porodzie nie mowic bo zaczne byc uswiadamiana ,nawet wbrew awojej woli:-). Dzieki dziewczyny za wsparcie. Wczoraj zasnelam jak zabita jak mnie wszystko puscilo. Dzisiaj o 6 obudzilo mnie burczenie w brzuchu pewnie pezez to ze wczoraj ze stresu prawie nic nie zjadlam.
Mi w polsce tez mowili ze glowa jest do tyłu ale nic w związku z tym nie robili a wręcz mowili ze wszystko ok. Tutaj nie podają ile tygodni jest do tylu tylko w którym centylu znajduje się dana czesc ciała. I do 10centylu niby jest norma. A mała znajduje się w 3 centylu. Lekarz mnie tak nastraszył opowiadając o różnych chorobach których objawem jest mała glowa ze aż szkoda gadać. Pozatym na końcu mi powiedział ze on jest diagnosta 2 stopnia i jak wychodzą takie nieprawidłowości musi mnie wysłać do diagnostyki 3 stopnia. Może to i lepiej ze nie olewaja sprawy tylko wysyłają na dalsze badania. W każdym razie wszystko skończyło się dobrze. Fajnie ze trafiłam.tu na forum i mam w was takie wsparcie. :slight_smile:

Kasia mała ważyła w 31 tyg. wg mojego lekarza 1540 a wg tego wieczornego USG 1623 g. Niby ten sam dzień ale inny lekarz inny sprzęt i wychodzi co innego.

Lekarz też ok skoro wysłał Cie na dodatkowe badania :slight_smile: obys już nie miała takich stresów :slight_smile:

Aisa on musiał bo tu mogę go do sadu podać jakby mnie nie wysłał a wychodziły by nieprawidłowości. Dlatego za każdym razem każe mi podpisywać papierek ze poinformował mnie o różnych możliwościach.

Lepiej żeby Ci powiedział o wszystkich możliwościach chociaż można się przestraszyć niż żeby olewal i nic nie mówił albo mówił że wszystko ok. Lepiej dmuchać na zimne. Super masz tam opiekę w Niemczech. Bardzo dobrze że tak sprawdzają. Usg nigdy chyba dokładnie wagi nie określi ale akurat to jest mniej ważne. Najważniejsze że szybko wszystko sprawdzone i że dobrze. Teraz się relaksuj i odpoczywaj bo jak Julka się urodzi to już sobie tak nie padniesz i nie pospisz bo malutka nie da hehe

No i super ze tam jest wszystko takie na poważnie brane jeśli chodzi o pracę lekarzy i nie ma żadnych przekrętów

Ja wczystkie USG mialam wykonywane przez specjalistę genetyka :slight_smile: chciałam od poczatku mieć pewność, że badanie wykonuje ktoś kto jest specjalistą w tej dziedzinie i byl to lekarz, ktory zajmuje sie tylko i wyłącznie badaniami prenatalnymi, nie prowadzi ciąż.

Agniejeska nic dziwnego, ze padlas po tak emocjonujacym dniu w końcu cały spedzilas w nerwach a to najbardziej wykańcza nasz organizm. Odpoczywaj dziś! :slight_smile:

Właśnie odpoczywaj już bez stresu i bez przemęczenia :slight_smile:

Ufff to kamień z serca, że wszystko w normie. Dobrze, że nie musiałaś czekać i stresować się kilka dni. Mała trzymała nóżki na głowie… o matko, co te dzieci w tych brzuchach wyczyniają.
W połowie ciąży też miałam robione dwa usg jednego dnia i różnica w wadze, to było z tego co pamiętam ok. 200g

Z ta wagą tak jest, u mnie na każdym wyniku z badania jest podana waga +/- 10%, zawsze podawali taki margines błędu.
Ulka a Ty dlaczego mialas robione 2usg w jednym dniu?

Bo akurat wizyta u mojej ginekolog pokryła mi się z usg połówkowym w 3d, które chciałam zrobić u lekarza, który ma najlepszy sprzęt u mnie w mieście.

Te plus minus 10 procent to takie uogolnienie bo jak było się przy kości to więcej może być różnicy przez to że ma się tkankę tłuszczową trochę inna :slight_smile: u mnie była różnica 700g mniej więcej na usg 5 kg a urodził się 4330

My w 3d robiliśmy to usg w 30tc, pieknie nam sie mala ustawiła jak modeleczka pozowal i nawet nie pozostawiła wątpliwości co do płci :smiley:

Aisa tak tak, chodzi o to, że nikt nam nie poda ze na 100% bedzie tyle i tylendziecko ważyło :slight_smile:

Caly dzien dzisiaj odpoczywam zrobilam tylko zakupy na obiad i obiad.U mnie w tej praktyce prenatalane tez robi inny lekarz. Ktory zajmuje sie wlasnie prenatlanymi. A kto inny prowadzi mi ciaze. Ale i tak wyslal mnie do jeszcze innej osoby. Wazne ze juz po. Ja mam usg w 3d na polowkowym zrobione. W 30 tygodniu chyba juz ciezej cos zobaczyc. Tak kiedys mi mowili u lekarza… A ty linia wszystko ladnie widzialas w tym 30 tygodniu? A co do wagi to normalne ze odxhylenia sie zdarzaja…zreszta zalezy co biora pod uwage zeby obliczyc wage dziecka. Ja widze ze na 1 usg mam wziete pod uwage BPD obwod brzuszka i glowki. A na tym drugim takze kosc udowa. :slight_smile: