Mala glowka w 31 tygodniu

Wlasnie wrocilam z usg i jestem dziewczyny przerazona. Lekarz wyslal mnie na specjalistyczne usg dzisiaj o 18.30 bo Moja corcia ma podobno za mala glowke. Cala jest okolo 50 centyla a glowa w 3 . miala ktoras z was taka sytuacje? Jestem przerazona. Caly czas mi mowili ze glowka mala ale ze taka jej uroda. :frowning: . a dzisiaj mazali mi albo podpisywac papier ze sie nie zgadzam na konsultacje albo isc do tej kliniki badan prentalnych . wiec ide. Ale przerazona jestem bardzo:-(.

Nie denerwuj się, wszystko będzie dobrze. Wiem, że łatwo się tak mówi, ale myślę że nie ma co denerwować się na zapas. To nie nie służy ani tobie ani dzieciatku . Dobrze, że ta wizyta jeszcze dziś, a nie za tydzień lub dwa, bo wtedy jeszcze gorzej byś przeżywała i denerwowala sie. Ja i mój bąbel trzymamy kciuki !! A razem mamy ich aż 4 !!

Agniejeska a czy te wymiary mają duże odstępstwa od tzw. normy? Na wyniku USG wymiary główki to BPD, HC i OFD (FOD). Być może tylko jeden z wymiarów jest nieprawidłowy i np. będzie to świadczyło o specyficznym kształcie główki, np. mały obwód ale główka podłużna. Trzymamy kciuki!

Lina z tego wszystkiego to ja nawet nie wiem.:-(. Napewno HC to jest ten wymiar ktory jest w tym 3 centylu. A co do normy. Podobno powinna byc od 10 do 90 centylu. Plusem jest to ze moj lekarz dokladnie zbadal mozg niuni i wszystko jest podobno dobrze jesli chodzi o struktury mozgowe. Zobaczymy co bedzie. Wlasnie czekam na autobus do kliniki.dzieki za kciuki dziewczyny!

u mnie mały miał za duzą głowe ale sie bałam głowa od reszty ciała była większa o 4 tyg i z czasem sie unormowało

Dobrze ze od razu będziesz wiedziała co i jak. Nie martw się na zapas. U mnie np w 33 tygodniu lekarz stwierdził że ma nogi jak w 36 tyg. Będzie dobrze. Trzymam kciuki.

Trzymam kciuki, będzie wszystko dobrze, musi być!

Czekam wlasnie na wizyte maja troche opoznienie. Ale jestem dobrej mysli. Zobaczymy co powie lekarz.

agniejeska nie martw się na zapas, dobrze, że jesteś dobrej myśli. Daj znać jak już będzie po wizycie.

Hej dziewczyny. Mialam godzine czasu usg. Wszystko jest dobrze. Mala ma co prawda ma mala glowke ale miesci sie w normach. Lekarz powiedzial ze nie dziwi sie ze moj ginekolog nie mogl zlapac wszystkiego bo mala jest tak ustawiona z ta glowka ze trudno dokonac dokladnego pomiaru i jeszcze do tego nozki na glowie trzyma. Dodatkowo powiedzial ze na tym etapie wszystko jest jeszcze plastyczne wiec sam ksztalt glowki moze byx jeszcze teoche znieksztalcony co moze tez zanizac centyl tej glowki. Sprawdzil ponownie caly mozg i wszystkie jego czesci sa ok. Mam sie przestac stresowac bo corcia ma poprostu mniejsza glowke i bedzie mi latwiej urodzic. A wszystko jest ok. Powiem wam ze sprzet ktorym dysponowal szok u mnie wywolal. Widac ze to klinika zajmujaca sie tylko badaniami prenatalnymi. Kamien spadl mi z serca. Dzieki dziewczyny za wsparcie bo dawno sie tak nie balam jak dzisiaj. Buziaki dla was:*

Agniejeska super! Wiedziałam, że wszystko będzie dobrze :slight_smile:

Super ! Bardzo się cieszę, że wszystko w porządku. Swoją drogą, niezła z Twojej Niuni akrobatka :slight_smile:

Ale musiałaś mieć stresa, jak to dobrze bardzo dobrze, że tego samego dnia się udało zrobić to usg. Teraz już możesz być spokojna o niunię.
A lekarz sprawdził tylko główkę czy wszystko? A to badanie na nfz czy prywatnie?

Super że wszystko ok co do głowy różnie bywa z porodem więc nie ma co się nastawiac że będzie łatwiej :slight_smile: mój ginekolog mówił że różnie bywa w sensie ze niekiedy mamy rodzą dzieci 2.5 kg z małą głowa gorzej niż takie jak ja 4.330 z dużą głowa a niekiedy gorzej jak jest duże dziecko wszystko zależy od przypadku i od was. Najważniejsze że wszystko ok i mózg w porządku więc nie sytesuj się :slight_smile:

A. Dlugolecka to prawda. Lekarz stwierdzil ze niezle mu julka dala w kosc z jej akrobacjami.
Mama_arka lekarz sprawdzil wszystko. Łącznie z przypływami. Także corcia jest przebadana od góry do dołu. Badanie na kasę chorych,ale nie na nfz bo ja mieszkam w Niemczech. I tu jestem ubezpieczona.
Aisa teraz to nawet może być ciężki poród. Najważniejsze ze z nią wszystko jest ok:-).

Otóż to super że wszystko ok i cieszę się że wyszło że wszystko jest w porządku czytając wątek od początku trochę się balam ale doszłam do twojej wypowiedzi już po i ze wszystko ok i wiesz tak aż lżej się zrobiło :slight_smile:

Aisa ja na serio pierwszy raz w życiu tak się bałam. Naszczescie tu szybko mi załatwili badania bo jakbym miała czekać parę dni to dopiero bym się stresowała.

Bardzo się cieszę że wszystko jest dobrze teraz tylko poród i niunia będzie z Wami wszystkiego dobrego i oby Cię tak więcej nie stresowali dobrze że wszystko sprawdzone :slight_smile:

Grunt że dobrze wszystko i Ty już się nie stresuj. Hmm pewnie w PL to by tak szybko z tymi badaniami nie poszło. Mój artysta też jak się urodził to powiedziały że miał jakoś nogi na głowie. Ja to inaczej jakoś pamiętam, że po prostu był taką kuleczka.

Agniejeska miałam pisać że to może być ze dziecko się rusza właśnie albo że taka uroda bo koleżanka tak miała głowa była do tyłu trochę w stosunku do reszty ciałka ale wszystko było ok okazało się że do porodu wszystko ładnie się wyrównało ale już była twoja wypowiedź że wszystko ok :slight_smile: a wcześniej mnie nie było :slight_smile: wiem jak to jest ja też się martwiłam bo moj z kolei miał mniejszy brzuszek w stosunku do reszty a ogólnie wyprzedzal o 2 3 tygodnie termin lekarz do mnie cały czas ze urodze przed a tu klops urodziłam po 17 dni dziecko duże no i po porodzie okazało się że brzuszek taka objętość miał bo młody długi się urodził :slight_smile: a wcześniej też miałam badania i wyszło że taka uroda więc wszystko jest możliwe jak to mówił lekarz mój :slight_smile: