Beta pisemny ?
Nati no tak pewnie częściej o tym zapominaja bo nie są zwyczajni do takich sytuacji. Ale niestety są takie przypadki, że nie chcą się odpieluchowac i z tego powodu nie powinni rodzice mieć podwójnego stresu ze nie przyjmą ich dziecka do przedszkola. Rodzice pewnie liczą się z tym, że ta dupka w żłobku czy przedszkolu częściej będzie odparzona.
Czasem i będzie odpieluchowane, a sytuacja stresowa jaką jest przedszkole spowoduje, że znowu wróci do pampersa
Kverve nie każdy rodzic właśnie się z tym liczyć a przy 20 dzieci z pampersem nie raz nie jesteśmy w stanie wszystkiego zaobserwować i zobaczyć w odpowiednim momencie
wiem że jak rozmawiałam z bratową to wiek nie miał znaczenia , aby dziecko było odpieluchowane bo one nie zmieniają pieluch
Tak przy takiej dużej ilości dzieciysle że to nie lada wyzwanie upilnowac
Beata jak to dziecko chodzi cały dzień w mokrej ?
po prostu przyjmują dzieci już odpieluchowane które potrafią same skorzystać z toalety.
Odpieluchowałam obie córki bliżej lata, starsza potrzebowała trochę więcej czasu i wyglądało to tak że puściłam ją bez pampersa, tylko w majteczkach i często pytałam czy chce siku, odpowiadała że nie, a za chwile była kałuża na podłodze, z dnia na dzień udawało nam się zdążyć co któryś raz na nocnik, aż zaczęła sama prosić że chce siku. Młodsza jak była jeszcze w pieluszcze to widziała jak starsza robi na nocnik i też koniecznie chciała tak samo:) załapała momentalnie
A w jakim wieku zaczęłyście odpieluchowanie ?
A moim zdaniem nie ma odpowiedniego wieku na odpieluchowanie dziecka trzeba widzieć po dziecku że ono jest po prostu na to gotowe i cokolwiek z tego rozumie samo musi chciec bo jesli to my będziemy napierac to maluch na przekór nam sie nie będzie chcial nauczyć
Tak dokładnie tak jak piszesz, dziecko musi być gotowe
Wiek nie ma znaczenia. Trzeba obserwować kiedy dziecko jest gotowe
U nas było kilka prób.. Jak miał 1,5roku później po 2 miesiącach znowu. I teraz jak skończył 2latka ;))
Martina i jak idzie? Teraz jest gotowy?
W dzień robi na nocnik, czasami się zapomni i zrobi w majtki.. w nocy jeszcze pampers ;) myślałam o takim prześcieradłe nieprzemakalnym ale zastanawiam się jeszcze.. x nocy ten pampers nie jest jakoś wielce mokry..
U mojej bratowej mały ma 2 latka i wcześniej nie chciał się przebierać jak zrobił kupkę a teraz zaczyna mu przeszkadzać jak zrobi i od razu wola żeby go przebrała a teraz lato wiec ma nadzieję że pójdzie łatwo z odpieluchowaniem
No moj właśnie też nie czuł tej potrzeby. Podobało mu się że nie ma pampersy ale nie wolał i nie siadał na nocnik. Teraz super robi, czasami się zapomni
Kątem odpieluchowania zawsze jest łatwiejsze także kto chce teraz próbować niech zaczyna bo to idealny czas :-)
Martyna to juz ładnie jak w dzień ogarnia sprawę i robi na nocnik. Moja chyba po odpieluchowaniu w dzień jeszcze 2 miesiace miała pampers na noc bo się zdarzało, że siusiała częściej