Majowe mamusie :)

Ciuszki tak :slight_smile: Tzn, Tak jak wyżej napisałam, oczywiście będę miała już przygotowane dużo wcześniej ubranka do szpitala:)
Dwa, właśnie przed chwilą dzwoniła kumpela, że ma ciuszki dla mnie do przeglądania:) Pewnie wybiorę coś dla Małego w razie WU gdyby brakło :slight_smile: A tak to na spokojnie :slight_smile: To się nie pali, wariować nie ma co :slight_smile: Za 2 tygodnie dziecko z ciuszków wyrośnie i tyle się nimi nacieszy :)))

Oczywiście wyprawki dla mnie do szpitala to dużo wcześniej muszę mieć itd :slight_smile:

A Ty Kamila kiedy zaczęłaś kupować? ;))

Asiu pamietaj ze 2 tygodnie po porodzie nie bedziesz miala czasu ani sily zeby biegac po sklepach :slight_smile:

Niunia ja nie… :slight_smile: Ale mój mąż tak :))) Nie bez powodu dają tatusiom tacierzyńskie :smiley: I tak będzie latał z papierami itd :))

Hehe no chyba ze tak :smiley: To tak jak moj juz powiedzial ze na razie to starczy a ja mowie ze ja dwa tyg po porodzie nie bede biegac po sklepach a on pewny siebie mowi no to ja bede ! :smiley: Hehe :slight_smile:

Ja zaczęłam kupować ciuszki gdzieś tydzień temu i dzisiaj skorzystałam z promocji on-line 5-10-15 i kupiłam kilka szt. za 60-70% taniej :slight_smile: ale całą resztę wyprawki będę kompletować w marcu, bo w kwietniu nie będę miała w ogóle czasu, a maj to już dla mnie jest wielkie odliczanie :slight_smile: nie wiem jeszcze czy nie będę miała CC a wtedy też termin by się trochę przesunął

Kamila dla Ciebie maj tak jak dla mnie wlasnie teraz zaczelo sie to wielkie odliczanie :slight_smile: Juz wszytskie mi o tym przypominaja :smiley:
Dlaczego mowisz ze mozesz miec cc??

niunia ja już się nie mogę doczekać, czuję jakbym już ze 3 lata w ciąży chodziła tak mi się czas ciągnie, a Ty na kiedy masz termin?
a podejrzewam cc bo mam problem z sercem i ostatnie ekg też nie za dobre ale jeszcze nikt z lekarzy nie orzekł czy mi serducho wytrzyma

Kamila rozumiem Cie bo ja rowniez dlugo czekalam na ten stan :slight_smile: Udalo sie dopiero po 2 latach, I chwilami tez myslalam boze kiedy to bedzie… kiedy zacznie rosnac mi brzuszek? Kiedy dzidzia zacznie sie ruszac a tu prosze ani sie nie obejrze i zaraz bede lulac malenstwo na rekach :slight_smile: Czas bardzo szybko leci :slight_smile:
Ja wlasnie lada chwilambede zaczyac 9 miesiac :slight_smile: 35 tc

widzę drogie mamusie, że tu tak pięknie rozmowa kwitnie, a ja ją muszę przerwać zdjęciem mojego wielkiego brzucha :slight_smile:
tak wygląda u mnie koniec 29 tygodnia :slight_smile:
JoannaS - Twój mąż zamierza od razu wykorzystać urlop ojcowski ? A może lepiej byłoby go zostawić na później (macie czas do ukończenia przez dziecko 12 m-ca życia). Słyszałam, że jak się w szpitalu ‘poprosi’ albo lekarz sam będzie na tyle ok, to podobno dla męża mogą wystawić opiekę nad dzieckiem lub nad żoną, która nie może samodzielnie sprawować opieki nad dzieckiem, ze względu na jej stan. Takie zwolnienie lekarskie wystawiają na max 14 dni i co prawda, jest płatne tylko 80% ale to i tak szczegół przy tak wielu korzyściach :slight_smile:
Także sugerowałabym zostawić sobie 14 dni urlopu ojcowskiego na później, być może na pierwszy wyjazd z dzidziusiem ? :slight_smile:

Ja ma termin na 8 czerwca :slight_smile: maj/ czerwiec to fajny okres do rodzenia :slight_smile: nie będziemy męczyć się w upały :slight_smile:

M.Munzberger - 100% racji :slight_smile: i dodatkowo nie będzie strachu żeby wyjść z małym dzieciaczkiem na spacer w lato, w piękną słoneczną pogodę :slight_smile: moja koleżanka rodziła we wrześniu i strasznie się czuła w ostatnich miesiącach ciąży, gdyż było to bardzo upalne i suche lato, a tak to my będziemy mogły kształtować sylwetki na spacerkach z bobaskami :slight_smile:

dreamland piękny brzuszek! Ja już się nie mogę doczekać tych spacerków, w ogóle się nie mogę doczekać aż się urodzi :slight_smile: :slight_smile: boję się tylko porodu przez te moje problemy, ale mam nadzieję że mój gin podejmie dobrą decyzję i nie będzie chciał na siłę porodu sn jak mogę mieć problemy :confused:

Kamila.Zychla ja też już czekam z niecierpliwością na ten dzień :slight_smile: i nie martw się na zapas porodem, co ma być to będzie, a będzie na pewno ok :slight_smile: a lekarze powinni Ci w tym pomóc, a nie utrudniać, więc głowa do góry :slight_smile: Zobaczysz, po porodzie będziesz się śmiała, że to tak szybko poszło (no i oby bezproblemowo) :slight_smile:

Dreamland- Słuszna sugestia z tym wolnym, wezmę ja na pewno pod uwagę. Mój mąż tak folguje z urlopem bo w sumie razem z tacierzyńskim ma ponad miesiąc wolnego :stuck_out_tongue: No ale masz rację jak sie rozpędzi, a potem może mu się bardziej przydać tak jak mówisz na pierwszy wyjazd z maleństwem <3 !! Piękny brzuszek. Ty masz brzuszek w całości :D:D :):):slight_smile: Zamieść zdjęcie w wątku:nasze brzuszki " jak masz ochotę :slight_smile: No to w sumie mamy podobny rozmiar brzuszka :))) na kiedy dokładnie masz termin? Bo mi się też teraz kończy 29 tc :smiley:

Kamilka- Może nie będzie tak źle jak myślisz. Ale fakt jest taki, że ważna jesteś Ty, przecież musisz być potem silna i zdrowa dla swojego dzieciątka. :slight_smile:

Syba- Kazdy brzuszek inaczej wygląda i jest wielkościowo inny :slight_smile: I to fajnie, bo jest się jedynym w swoim rodzaju:) Co do pampersów , to msze się najpierw dowiedzieć jak duże będzie moje dziecko :stuck_out_tongue: Bo mija się z celem jak dla mnie, kupowanie jedyneczek jak dziecko będzie wazyło ponad 4 kg :slight_smile: :D:D Niby sa te jedyneczki do 5 kg. Ale już dwójeczki sa od 3 kg do 6 kg. Myślę, że to będzie lepsza inwestycja:) Mam ze szkoły rodzenia 4 pieluszki jedyneczki w razie Wu :D:D A tak to kupuję paczkę Tych dwójeczek :slight_smile:

M.Munzberg- Zgadzam się w 100 procentach :slight_smile: Mamy idealny czas ciąży ! Nie ma upałów, temperatura jest dla nas odpowiednia. Nic tylko czekać :slight_smile: A potem piękne lato, pierwsze spacery dłuższe. po prostu cud malina terminy :slight_smile:

Ja chce zrobić lekkie zapasy, bo już porównywałam ceny w sklepach i na internecie i średnio na jednej paczce pieluszek jestem wstanie zaoszczędzić 10 zł.
Wiadomo, że pójdzie ich dużo. Tak samo wygląda sytuacja z chusteczkami czy kosmetykami.

Joanna przy wysiłku moje serce szaleje i tracę przytomność więc wolałabym tego uniknąć przy skurczach partych, a ostatnio się zaostrzyło i serce nawet bez wysiłku dziwnie chodzi

jeśli chodzi o Pampersy to ja zapasów nie robie, teściowa zapowiedziała że kupi nam 1 paczkę w kwietniu więc kupi rozm. 1, a potem tylko na bieżąco będziemy kupować bo mamy blisko sklep, ja planuje kupować na start tą 1 paczkę Pampers a potem z Rossmanna Babydream, chusteczki sobie kupie 2 paczki i jak się będzie 1 kończyła to będę wysyłała męża po kolejną :slight_smile:

co do wagi dziecka to teraz mam 28tydzień i mój skarb ważył tydzień temu 980g i lekarz szacował w duuuużym zaokrągleniu że jak tak dalej będzie przybierał to w 40 tyg będzie miał ok 3700-3800

JoannaS - dziękuję za sugestię, zamieszczę zdjątko w wątku “nasze brzuszki” - ale czy mogłabyś mi podać bezpośredni link, bo nie widzę tego wątku ? :slight_smile: a termin mam dokładnie na 6 maja (chyba, że okaże się, że jednak stwierdzą u mnie cukrzycę ciążową, to termin cc będę miała wyznaczony na połowę kwietnia).

A z pieluszek to ja posiadam już dwie paczki 1 (jedna od znajomej, jedna od mamy) - z tego co wiem, to do szpitala też wymagają 1 paczki pieluch, żeby dać dla dzidziusia, no i jeszcze dostałam1 paczkę 2 i mam parę paczek chusteczek higienicznych - tak na dobry start :slight_smile:
Myślę, że jak dzieciątko się urodzi to pewnie będziemy mieli dużo gości (i z rodziny, i przyjaciół, i znajomych z pracy), a że goście zazwyczaj nie przychodzą z pustymi rękami, to otwarcie będę ich informować (jeśli zapytają :p), żeby przynieśli pieluszki lub chusteczki higieniczne, bo tego nigdy nie jest za dużo, a wiadomo że to wydatek spory dla świeżo upieczonych rodziców :slight_smile: a poza tym też ciężko określić, ile jakich pieluch dziecko zużyje i jak szybko z nich wyrośnie :slight_smile:

Przy 26 tygodniu ciąży lekarz stwierdził przy USG, że maluszek waży 1 kg.
Ja wolę zrobić zapasy, ponieważ mam kawałek do centrum ok 15 km, mamy jeden samochód, a mąż jest zapracowany i nie chce go obciążać zakupami dla maluszka, a przy okazji przez internet można trochę zaoszczędzić.

Dreamland i ty sie niby tak objadasz?? To gdzie Ci to wszystko "idzie: ?? Jak masz wysoko brzuszek :slight_smile: A jaki ladniutki :slight_smile:
Hehe tak rozmawiacie o maju czerwcu do czerwca to ja mysle ze juz wroce do swojego utesknionego ciala z przed ciazy i na wesele kuzynki dumnie zaloze sukienke z zeszlego roku :smiley:

Kamila jesli te problemy z sercem nie sa bardzo powazne to ja bym chyba wolala sprobowac urodzic naturalnie, przynajmniej sprobowac. Kobiety po sn latwiej i szybciej dochodza do siebie. rany po cc czasami dluzej sie goja, dluzej lezy sie w szpitalu a nie kiedy nie mozna nawet wziasc dziecka na rece…

Niunia masz rację że po cc dłużej się dochodzi to siebie i rana długo się goi,wiem coś o tym bo sama miała cięcie.Jestem 7,5 miesiąca po porodzie a rana do dzisiaj mnie jeszcze boli,mam takie zgrubnienie a tej ranie i robi się taka czerwona,będę musiała iść na kontroli i żeby lekarz mi ta ranę opatrzył czy wszystko jest w porządku.Tak samo że dłużej się leży w szpitalu,ja ponidziałek,we wtorek miałam cc a w sobotę wyszliśmy do domu.U nas w szpitalu jest tak że całe 4 doby trzeba zostać po c i jeszcze jak jest wszystko w porządku.Dziecko mi przywieźli godz po c do karmienia,zabrali mi go i wieczorem go przywieźli.Ale jak mi znieczulenie przeszło i jak karmiłam synka to tak strasznie mnie bolała ta rana gdy synek ssał ,myślałam że nie wytrzymam.Ale jak tylko go zobaczyłam to nawet tak o bólu nie myślałam.