Majowe mamusie :)

Ja jeszcze maltan i octenisept i staniki do karmienia :wink:

Hirudo, jadę tydzień po świętach, bo 10 przypada dokładnie pierwsza rocznica śmierci siostry.
Dziewczyny ja do szpitala brałam również herbatkę laktacyjną, taką granulowaną (wodę może przywozić mąż w termosie, lub można poprosić o pomoc położne lub salowe) . Mi osobiście bardzo się przydała, bo na początku miałam mało pokarmu.

Kum_pela - jeszcze butelka wody mineralnej (z “dziubkiem”), pomadka do ust (ponoć strasznie w czasie porodu się wysuszają), majtki jednorazowe lub te siateczkowe wielokrotnego użytku, kubek, sztućce. Jak na coś jeszcze wpadnę to napiszę.

Niunia octenisept do pępka małego. W rozpisce szpitala jest napisane zeby mieć kosmetyki dla malucha w tym coś do pielęgnacji kikuta.

Pytałam o wagę ponieważ mamy podobne terminy dlatego jestem ciekawa czy tyjemy podobnie xD
Jeśli chodzi o USG to im ciąża bardziej zaawansowana ciężej jest pomierzyć dokładnie dzidziusia, np jak lekarz przykłada główkę do usg do brzucha automatycznie wygina się brzuszek dzidziusia. Wagę dzidziusia określa się na podstawie średnicy główki, brzuszka i długości kości udowej.
Ja torby jeszcze nie spakowałam, po świętach zaczniemy składać łóżeczko i pakować torbę do szpitala :slight_smile:

A… To kiedy dokładnie Syba rodzisz? Ja 22.08. Daleeeeeka więc droga przed nami. Ps. Jak już pisałam, ja na razie 0,1kg na minusie.

sztuccce i naczynia czasem nie sa wymagane ale watro mieć swoje niż prosić wiadmo jedzenie daja ale ciagle prosić o kubek czy lyzeczk. ja tez to zaliczam do mojej listy i sciereczke. Tez reczniki papierowe ponieważ tym najlepiej osuczac krocze recznik może podraznic.

Termin mam na 22 -27 maja do tej pory +11 kg.
U mnie na stronie szpitala widnieje taka lista: Hirudo to całe wakacje będziesz chodziła z największym brzuszkiem xD
dokumenty:

karta NFZ
karta ciąży
dowód osobisty
wyniki badań wykonywanych podczas ciąży w tym wynik posiewów bakteriologicznych, GBS
wynik laboratoryjny grupy krwi

rzeczy dla mamy:

podkłady jednorazowe Seni – 5 szt.
pieluchy jednorazowe Bella – 2 opakowania
dwie koszule rozpinane (bawełniane)
szlafrok
pantofle lub klapki
przybory toaletowe (w tym szare mydło)
ręczniki 2 szt., myjka frotte
kubek, mały talerzyk i sztućce
woda mineralna z dziubkiem i 2 l wody mineralnej niegazowanej

rzeczy potrzebne dla dziecka

pampersy 3-6 kg.
chusteczki nawilżone

rzeczy dla taty na czas porodu

czyste, zmienne buty
czysta odzież (koszula lub t-shirt, spodnie)
coś do jedzenia

A tak biustonosz do karmienia i majtki siatkowe wzięłam a zapomniałam ze sztućce beda potrzebne dziękuję za przypomnienie zapisze sobie bo mogę zapomnieć

No niestety pisze serio… =/

u nas nie trzeba kosmetykow oceniseptu ani nic bo to szpital ma ale wszystko dla siebie i dla dziecka wypisane jest, ze mozna wziac smoczek bo wiem ze kobiety praktykuja i biorą byłam na oddziale jak lezalam w spitalu i rozmawialam z kolezanka ktora rodzila juz 3 dziecko miala wlasnie smoczek wiec warto ze sobą zabrac nadprogramowe rzeczy

u mnietrzeba jeszcze zabrać podkłady na lozko takie ceratki żeby nie poplamić lozka.

u nas sa takie ceratki w szpitalu na kazdym lozku bo musialam sobie je zdejmowac jak lezalam bo byly niewygodne hehe

W każdym szpitalu jest inaczej, ja uważam że u mnie nie ma źle :stuck_out_tongue:

U nas jakbym miała rodzić, to jak sama czegoś sobie nie kupisz,to nic nie dostaniesz.

ja spakowałam dwie jedna dla siebie druga dla córki

a powiedzcie mi swedzial Was brzuch? mnie tak swedziu od wczoraj i pojawiają się pod pępkiem rozstepybz jednej strony mysliscie ze to dlatego?

dla dziecka tez podobno dobrze zabra pieluszke tetrowa np. zebyu podlozyc na wage jak się wazy dziesko itp

tak skora się rozciąga i dlatego swędzi musisz po prostu czyms nawilzyc bo jak rozstepy sie pojawiaja to skora reaguje zaczerwienieniem i swedzeniem

w moim szpitalui pieluszki tetrowe trzeba wziac i zostawic bo oni je owijaja w taki kokon wiec wzielam tez i tetrowa i flanelowa miekka w razie czego