Łyżeczki

Ja mam właśnie takie dwie łyżeczki. Są naprawdę świetne.

Łyżeczki z Hipp na początek są najlepsze. Kształt i wielkość idealny w czasie rozszerzania diety i pierwszych posiłków. My teraz przerzuciliśmy się na zestaw sztućców z Canpola i jestem zadowolona. Są nieco większe ale wygodne.

Nigdy nie słyszałam, żeby łyżeczka miała wpływ na zgryz dziecka. Wiadomo że mniejsze dziecko musi mieć małą łyżeczkę i to najlepiej plastikową, której boki są gładkie-delikatnie zakończone żeby nie zrobić maluchowi krzywdy. Ja kupiłam zestaw naczyń bambusowych i są ok. :slight_smile: i mają ładne obrazki.

Naczynia bambusowe też fajny pomysł, wyglądają bardzo estetycznie właśnie. Przy wyborze łyżeczki bardziej patrzyłabym na wygodę malucha, tak żeby wygodnie było mu ją trzymać. A sztućce czy miseczka z obrazkiem często zachęca do jedzenia, często bawimy się z córą, że jak zje to się pokaże fajny obrazek :slight_smile:

Kalina ni e jestem przekonana do bambusowych naczyń dla dzieci. Jak jest z ich myciem, wyparzaniem , jak one szybko wysychają?W wilgotnych miejscach szybko lubią się osadzać bakterie
Co do wad zgryzu spowodowanych przez łyżeczki to uważam że nie ma z tym problemu , raczej nie powodują tego łyżeczki, ale raczej smoczki

Nie słyszałam o tym, że łyżeczka może popsuć zgryz u dziecka. Ja mam plastikowe łyżeczki. Są małe jakie mogą być, bo córka dopiero powoli zaczyna z nich korzystać.

Ja tez pierwszy raz slysze ze łyżeczka moze mieć zły wpływ na zgryz.O smoczkach wlasnie slyszalam i tego się obawiam bo synek nadal go używa

Moja córka nie chce ssać smoczka. Czasami by się przydał. Może to i lepiej, że nie potrzebuję smoczka. O jedno odzwyczajanie mniej.

Córka tez nie chce ssac smoczka ale na jedno sie ciesze bo nie będę później musiala jej oduczac bo z synkiem jest teraz problem z tym smoczkiem zeby go oduczyc

My uzywalismy z babydream i hippa , obie polecam bardzo są małe i dostosowane do buźki dziecka :slight_smile:

Ja karmię synka łyżeczkami z babydream :slight_smile:
Jeśli tylko dziecko nie siedzi z łyżeczką w buzi cały dzień nie sądzę, żeby mogło mieć to jakikolwiek wpływ na zgryz :slight_smile:
Ja mam krzywy zgryz i jest to spowodowane prawdopodobnie nerwowym zaciskaniem zębów w nocy, krzywy zgryz można też mieć od źle dopasowanej butelki z nieodpowiednim smoczkiem i bardzo długiego picia z butelki :slight_smile:

Moja córka do teraz używa łyżeczek z babydream :slight_smile: Co jakis czas dokupujemy nowe :slight_smile:

Im dziecko jest starsze tym potrzebuję większych sztućców. Więc jest to normalne kupowanie co jakiś czas nowych sztućców.