Powinno tak być, ale wiecie czasem ktoś nie pomyśli bo przecież to nie ich pieniądze lub nie złośliwie pewnie.. fajnie jakby informowali każdego
Może faktycznie lekarze nie zwracają uwagi czy pacjentka zapłaci czy nie.. potrzebna to przepisuje..
Dokładnie.. zawsze można zaoszczędzić a te leki to tak do góry poszły teraz
Jeszcze mi się przypomniał endokrynolog. Chodziłam prywatnie do jednego i za każdym razem letrox 100%. Poszłam raz do drugiego prywatnie to mi letrox na ryczałt przepisał. Czyli da się
Lekarze prywatnie często myślą że jeśli stać nas na wizytę to na leki też.. oczywiście nie wszyscy
Niestety tak to jest ze jak coś przysługuje za darmo to trzeba szukać informacji i się dowiadywać samemu. Dobrze ze forum zawsze pomocne
Dokładnie;)
wiecie prywatnie to trzeba trochę więcej się pobawić by dać leki ze zniżką trzeba mieć i tak umowę z NFZ bo inaczej nie ma opcji by dał ze zniżką . On się musi zalogować do innego systemu i przez niego wypisać . Mi prywatny raz tak tłumaczył i mówi, że to chwilę potrwa , ale da mi luteinę ze zniżka bo tak to miałam 100% . Na NFZ zniżki są , prywatnie nie zawsze dają
Być może. Ja zawsze byłam przekonana, że prywatnie to recepty zawsze na 100% płatne są.
Ale jak widać dobry lekarz potrafi wszystko ogarnąć. Szkoda, że jest ich tak malo
Słuchajcie. Byłam dziś u rodzinnego na kontroli bo antybiotyk kończę i mówię mu o tej luteinie. W czw była za niego inna lekarka i nie umiała wbić że zniżka, nawet antybiotyk mi dala na 100%.. ale wracając do luteiny. Wszedł do systemu, kliknal dwa razy i wyszła recepty z r i c
Czyli da się jeśli się chce
Moze macie racje albo wychodza z zalozenia ze jak nanwizyty vie stac to i na leki;D
mamusjskakiliijana super ! jak chcą to potrafią mi raz lekarka mówiła, że te leki są za darmo, ale oni nie mają nowego systemu i im to nie wejdzie , więc nie może mi ich dać za free, ale to było w tedy jak te leki weszły. Teraz pewnie już te systemy mają ogarnięte wszędzie, albo w większości placówek
W przychodni jakiś czas temu wprowadzili nowy system i lekarze uczyli się jego obsługi. Na początku zdarzały się pomyłki wypisywanych recept.. Może tak.samo ginekolodzy jak i ma specjaliści muszą aktualizować i dostosowywać się..
Być może.. grunt, że się udało;) on był zdziwiony, że inny lekarz tego nie potrafił:D
zawsze to kasa zaoszczędzona, którą można porządnie wydać
Zawsze to 40 zł;) na pampersy, jak to mówią:D
Tak hahahha
U nas też nie zawsze chciała wejść ta recepta. Ale jako to jest że Utrogestan mam 100 procent płatny? podobno on nie ma refundacji. Natomiast Neoparin jest w pełni refundowany
Niektóre kryteria są śmieszne. Moja babcia musi brać pradakse. Opakowanie na MC to koszt ok 150zl. Była aktualizowana lista i miała być refundacja. No i jest. Ale jest gwiazdka, że jej choroby serca nie obejmuje - obejmuje tylko osoby z ryzykiem zakrzepu. A bez tych tabletek może dostać zakrzepu.
Tak, lekarze musza przestrzegać kryteriów bo inaczej mogą zapłacić karę. była niedawno głośna sprawa dot. lekarki pediatry chyba która przepisywała mleko nie tak jak powinna