Łożysko

Mi nie mówiła i dzięki temu nie miałam takich przemyśleń 😀. Też bym pewnie myślała że umiejscowienie z przodu to przodujące

ja mialam z przodu...

A to przodujace któraś z Was miala jakie mogą wystąpić wtedy komplikacje?

U mnie chyba bylo okej bo lekarz sie nie wypowiadal na ten temat 

Czytałam, że przed 20 tyg ciąży wiele łożysk jest właśnie przodujących bo macica jest jeszcze mała, a łożysko zajmuje dużo miejsca, później się to zmienia.

Mamą być przy łożysku przodującym należy ograniczać sport i wysiłek fizyczny, nie zaleca się współżyć, bo może to wywołać krwawienia. No i jeśli to przodujące łożysko utrzymuje się do końca ciąży to kobieta ma cc. Bo ono zagradza dziecku wyjście.

Ewabrz dzięki za informację bo nawet nie wiedziałam 

Ewabz nawet nie wiedziałam..ale to całkiem logiczne.Szkoda ze lekarze ni mowia o takich rzeczach

Ewa to,że do 20 tygodnia tak jest to też nie wiedziałam,że zagraża życiu to wiedziałam. Kolezanka miała i się odkleiło jeszcze jej 

Z tym odklejaniem to też groźne. Mnie mama straszyła, raz w pierwszej ciąży jeszcze przed połową wsiadłam na rower i do sklepu pojechałam. Jeju jak ona po mnie wrzeszczałą co ja to robię, że mi się może łożysko odkleić. Na szczęście nic się nie działo ale już więcej roweru nie ruszałam :D 

Koleżanki mama jak była z nią w ciąży to właśnie większość przeleżała w szpitalu bo się łożysko odklejało ale nie wiem jak się wtedy postępuje.

Ewabrz teraz to te nasze organizmy takie delikatne ze faktycznie trzeba się dużo oszczędzać żeby wszystko było dobrze

Łożysko na przedniej ścianie jest od strony brzucha a na tylnej od strony pleców oba rodzaje jak najbardziej w normie ,niepokoić może tylko łożysko przodujące czyli takie umiejscowione nisko blisko ujścia szyjki 

Wiecie, czy łożysko umiejscowione z przodu utrudnia wykonanie cc ? 

Przodujące łożysko trochę komplikuje cięcie dla lekarza

Czumu utrudnia?

abc, ale mas na myśli łożysko przodujące, czy łożysko na ścianie przedniej macicy? Bo pierwsze oznacza, że łożysko zasłania ujście kanału rodnego i uniemożliwia poród siłami natury, a nie cięcie cesarskie. 

Beata, łożysko z przodu utrudnia cc, bo jest na ścianie brzucha, a nacinany przy cc jest brzuch, więc lekarz musi uważać na łożysko.

W sensie na przedniej ścianie, podobno jak jest w kolejnej ciąży po CC to jest zagrożenie wrastania łożyska w blizne. I jak łożysko na przedniej ścianie to później ruchy można czuć niż jakby było na tylnej.

abc, ja miałam łożysko na przedniej ścianie i czułam ruchy już w 16 tc, więc to chyba nie tak późno :) Ale rzeczywiście może tak być, jak mówisz :)

Ja też miałam na przedniej ścianie ruchy czułam od 16 tygodnia z tym,że nie były takie mocne jak z córką. Czułam ich zdecydowanie mniej i były mniej bolesne . Lekarz mi właśnie tłumaczył,że to przez umiejscowienie łożyska tak jest

Ja poczułam ruchy w 20 tygodniu. Z pierwszym dzidziusiem. Ale myślę że mogłam czuć wcześniej gdybym wiedziała że to właśnie synek a tak to zrzucałam te odczucia na dolegliwości jelitowe �

Z synem koło 21 tygodnia, teraz koło 18-19