Kochane jaka różnica między łożyskiem umiejscowionym z przodu a z tyłu w czasie ciązy, widzę że wiekszośc ma je ułożony z przodu , a ja mam je usadowione z tyłu.
Stosunkowo w kwestii tego czy lepiej mieć z przodu czy z tyłu nie ma oznaczenia. U jednych mam umiejscawia się tak u innych inaczej Z tego ponoć co słyszałam jak jest ono ułożone z tyłu to przy porodzie częściej występują bóle krzyżowe, które nie są przyjemne. Ile w tym prawdy nie wiem, bo jeszcze nie urodziłam. U mnie łożysko umiejscowione jest z przodu
Ponoć też przy cc ma znaczenie gdzie to łożysko jest, by łatwiej dostać się do maluszka, ale to wszystko wiem z rozmów z mamami, a nie z lekarzami
jak jest z przodu to czuje sie slabiej maluszka, jest tez bardziej niebezpiecznie, nie wiem jak to jest z bolami krzyzowymi, nie sadze zeby ulozenie lozyska tu pelnilo duza role, chodzi pewnie indywidualnie o kazda kobiete i jej budowe ciala.
Z tego co mi lekarz mowil lepiej aby lozyska z tylu nie bylo
no ja nie wiem wlasnie, kolezanka ma “przodujace lozysko” i tez mowia, ze to zle nie znam sie za bardzo na tym, mowie tylko to co slyszalam
Dzięki dziewczyny za odpowiedzi
No to z tymi bólami krzyżowymi to racja, bo mnie juz strasznie boli kręgosłup a jestem dopiero w 26 tc i maluszka też bardzo intensywnie czuje
Między łożyskiem umiejscowionym z przodu bądź z tyłu nie ma znaczenia. Ono wtedy jest prawidłowo usadowione i nie ma znaczenia co do bólu podczas porodu.
O przodującym łożysku mówimy wtedy kiedy całkowicie lub częściowo zakrywa ujście wewnętrzne macicy. W tym przypadku łożysko jest nieprawidłowo umiejscowione i należy bardzo uważać.
Przy łożysku przodującym bardzo często wskazana jest cesarka, jednak sa sytuacje że wraca ono na swoje miejsce lecz cały czas trzeba na siebie bardzo uważać.
Jesli lozysko jest przodujace moze uniemozliwiac maluchowi sprawne wyjscie z kanalu rodnego i znaczznie utrudniac porod, wtedy zazwyczaj jest to wskazanie do ciecia cesarskiego. Przy kazdej wizycie ginekolog sprawdza czy lozysko nie zaczelo sie odklejac, czy jest wystarczajaco mlode w stosunku do tygodnia naszej ciazy. Nie ma raczej wiekszej roznicy czy lozysko jest umiejscowione z przodu czy ztylu o ile wlasnie nie zaslania ujscia.
wg tego, co niegdyś powiedział mi lekarz zupełnie nie ma znaczenia dla przebiegu ciąży fakt, czy łożysko położone jest z przodu czy z tyłu. to chyba zwyczajnie kwestia fizjologiczna i kwestia tego w którym miejscu zagnieżdżał się zarodek (?). różnica polega podobno głównie na tym potem, że łożysko ułożone na przedniej ścianie amortyzuje kopniaki maluszka mniej je zwyczajnie czuć - chociaż to chyba kwestia względna, bo ja mam właśnie łożysko ułożone na przedniej ścianie brzucha i nie powiem, żebym jakoś niewiele odczuwała kopniaki
wręcz przeciwnie. No, ale nie mam porównania, więc nie chcę dywagować
no i UWAGA: łożysko umiejscowione z przodu, to nie to samo co “łożysko przodujące”, które z kolei może być bardzo niebezpieczne. takie łożysko przodujące to bowiem łożysko, które umiejscowiło się bardzo nisko na ścianie macicy i nijako “korkuje” swoją masą wyjście dziecka potem w czasie porodu. chyba nawet nazwa “przodujące” pochodzi z tego, iż łożysko nijako zstępuje z przodu, przed częścią przodującą dziecka (najczęściej główką) w czasie porodu (?)
Też słyszałam,że nie ma znaczenia,z której strony jest łożysko! ostatnio mojej znajomej powiedziałam,ze mam łożysko z przodu umiejscowione,a ona do mnie: “o Boże!!To Ty kobieto nie powinnaś z łóżka wstawać,bo możesz wcześnie urodzić!!!to niebezpieczne i w ogóle!!!” Śmiać mi się chciało!! przecież łożysko może być umiejscowione z przodu-wiadomo,jak lekarz powie,ze łożysko jest przodujące,to można się martwić!!ale przecież jeśli lekarz twierdzi,że łożysko jest umiejscowione z przodu,ale wszystko jest ok,to czym tu sie martwić?? tylko jak by tak ktoś nie wiedział co i jak,to taka osoba która się zupełnie nie zna,może człowieka nieźle nastraszyć
Nie ma znaczenia gdzie jest umiejscowione
Też mi się wydaje że nie ma znaczenia:))
No to nie ma znaczeniami ,aby nie było tylko przodujące to jest okej
To nie ma znaczenia ja mam z przodu
nie ma znaczenia
Dokładnie, i na przedniej ścianie i na tylnej jest w porządku. Chociaż ja sama kiedyś myślałam, że z przodu i przodujące oznacza to samo.
Ewa to chyba dużo osób myśli,że to jest to samo. Mi jak lekarka powiedziała,że mam łożysko na przedniej ścianie to chwilę się zastanowiłam,ale ona już ayzbko mówiła,że to okej bo źle by było gdyby było przodujące i już mi tłumaczyła na szybko bym nie panikowała. Także chyba dużo osób myśli,że to samo i lekarze już się do tego przyzwyczaili
Bo to podobnie brzmi powinni to jakoś inaczej określać 😂
Uuu czyli na przedniej ścianie a przodujace to nie to samo tez nie wiedziałam ja mialam ułożone na tylnej