Łożysko na przedniej ścianie a ruchy dziecka

Zastanawia mnie ta kwestia,czy to że mam na przedniej ściance łożysko, może wpływać na to że słabiej czuję ruchy dziecka? Przy drugiej ciąży ruchy córeczki czułam już w 17 tygodniu i były dość wyraźne.Teraz w trzeciej ciąży takie systematyczne ruchy zaczęłam czuć dopiero od 21 tygodnia. Myślicie że to iż mam łożysko na przedniej ściance może mieć tu decydujący wpływ? Najgorzej jak człowiek porównuje obecną ciążę z poprzednimi i się nakręca.

Przodujace a na przedniej ścianie to co innego, chyba że w komentarzach jest o obu.
Ja miałam na przedniej ścianie, regularne ruchy czułam od 26 tyg, przed bywały ciche dni (czułam ale malo i zwłaszcza wieczorem) do samego końca nie zauważyłam takich ruchów jak na filmikach, że cały brzuch chodził, miałam też dużo wód jak się okazało przy porodzie i Córcia 2700g a brzuch miałam ogromny.
Czasami patrząc na brzuch widziałam ze się unosi delikatnie, ale gdybym nie patrzyła to nie czułam tego.

Właśnie nie chodziło mi o łożysko przodujące.
Co do mojego wątku.To moja trzecia ciąża,mam porównanie i dlatego widzę że ułożenie łożyska ma duży wpływ,chociaż lekarz twierdzi inaczej,a przecież ciąży nie przechodził.

Dziewczynki zapraszamy do dyskusji w wątku który powyżej podała kolezanka

Ma mi ginekolog powiedziała ze to może wytłumic ruchy,ale wiadomo czuć trzeba. Liczyć kazała po 30 tyg. a ponieważ sama znam najlepiej tryb mojego maluszka to wtedy liczyć a nie ze w ciągu godziny czy dwóch. I jeśli będę czuła, że coś jest nie tak to dzwonić, lub wizyta. Córcia najbardziej wojowala od 21 do 1, w ciągu dnia była spokojniejsza, dopiero pod koniec ciąży się wypinala strasznie, ale tak jak mówię nigdy to nie były ruchy jak na filmikach które oglądałam.
Oliwia łożysko przodujace a na przedniej ścianie to dwie różne kwestie, a i komentarzy tam na ten temat nie ma w dwóch pozostałych wątkach tam podanych tez nie.

Myślę, że dyskusję na temat łożyska można kontynuować w podanym przeze mnie wątku. Tam można zadawać pytania ewentualnie własnie o różnicę w tym temacie, mamy które się z tym spotkały na pewno pomogą.

Iwona nie chce się kłócić, ale akurat tu uważam. ze przewijanie się przez komentarze z myślą może coś znajdę na ten temat mija się z celem, bo różnica jest ogromna. To tak jakby zlaczyc temat krwawienie w ciąży z normalna wydzielina, łożysko przodujace jest niebezpieczne dla dziecka jak i poród kończy się Cc, a normalne położenie łożyska to tylna lub przednia ściana i jest to jak najbardziej normalne.

Ok ja nic złego nie miałam na myśli.

Od początku E.Okuszko tłumaczy że mój temat niema nic wspólnego z tym linkiem który podałaś bo to dwie różne sprawy. Także czytaj posty innych.

Spokojnie Iwona chciała dobrze, bo często robi się bałagan, ale akurat tu myślę, że lepiej jak jest osobny temat, bo to dwie różne rzeczy. :slight_smile:

Ja nie miałam łożyska na przedniej ścianie i może to śmieszne i mało wiarygodne źródło informacji; ale w programie "Ciąża z zaskoczenia"wypowiadała się pani ginekolog i mówiła, że to możliwe, że kobieta nie czuje ruchòw dziecka będąc w ciąży - dzieje się tak np. gdy łożysko zagnieżdzone jest na przedniej ścianie macicy, bo łożysko te ruchy “tłumi”. Także chyba jest ok :wink:

Ciekawe jest to co napisałaś,w sumie to nawet logiczne. Łożysko z przodu amortyzuje ruchy dziecka,jest jak poduszka,więc jak dziecko kopie nie wszystko odczuwa matka.Trochę mnie to uspakaja,chociaż w 20 tyg się zamartwiałam że coś jest nie tak.

Ja do 26 tyg się martwiłam, bo ruchy czułam roznie, ale koniec końców mam zdrową Córcie.

Myślę, że nie masz się czym martwić - E. Okuszko jest tego najlepszym przykładem. I dopóki na badaniach kontrolnych wszystko jest w porządku, to nie ma się co zadręczać :slight_smile:
Szczęśliwej ciąży i rozwiązania! :slight_smile:

Jeśli masz łożysko na przedniej ścianie to mniej czujesz ruchy dziecka ponieważ dziecko rusza się tak jak każde inne ale tutaj przed światem “zewnętrznym” i widokiem tych ruchów chroni je jeszcze właśnie łożysko.

Princess nie panikuj :slight_smile: i troszkę kultury :slight_smile: po prostu jest tak jak napisała E.Okuszko i niesety często robi sie nie potrzebny bałagan dlatego też podawane sa często wątki podobne bądź identyczne a czasami takie w których można kontynuować dyskusję. I wiedź że czytam posty innych jak możesz w ogóle tak pisać ? jestem tutaj nie od dziś więc znam zasady forum.

Princess w ciąży burza hormonów wszystko nas martwi ale skoro badania wychodzą dobrze to za pewne gdyby było coś nie tak lekarz poinformował by Cie o tym.

Spokojnie nie chciałam ciebie urazić,tylko to wyglądało tak jakbyś nie czytała co pisze E.Okuszko i dalej upierała się na swoim wątku o łożysko przodujące,a ona wyraźnie tłumaczyła że to dwie różne kwestie.

Sorry dziewczyny tylko mnie nie atakujcie :)) , ale ja mysle podobnie jak Iwonka , ten temat moglby byc spokojnie omówiony pod starym watkiem…

Każdy ma swoje zdanie, koniec końców redakcja monitoruje forum i jak widzi, ze temat można kontynuować w innym podanym wątku aktualny zamyka.
Dziubus Ja nie wyobrażam sobie łączyć dwóch różnych od siebie tematów, mających inne konsekwencje a jedynie mylaco podobna nazwę.

Princess u mnie jak Córcia odwróciła się pleckami to niekiedy cały dzień nie czułam ruchów, ani słodkie, ani lezenie na lewym boku nie pomagało i juz panika, ale wieczorem kładąc się coś czułam, byłam raz u lekarza bo się przestraszyłam i wtedy okazało się ze jest pleckami (24 tyg wiec Malutka jeszcze była) w zestawieniu z łożyskiem na przedniej ścianie takie są efekty.
Wiadomo jak nie czujesz nic przez całą dobę to dla własnego spokoju trzeba się zgłosić do lekarza, niektórzy mówią o 12h, ale słabsze będą cała ciążę, ważne żeby były.

Princess myślę że najlepszą odpowiedź uzyskasz u swojego ginekologa, nawet nie ma co szukać po internecie takich przypadków, każda jest inna. Jesteś w 20 tc miałaś już dziecko i czułas ruchy wcześniej, jest jeszcze za wcześnie żebyś się tym przejmowała. Przynajmniej tak uważam. Będziesz miała wizytę to zapytasz się.
Propo wątków widziałam ten twój już dawno i nic nie pisałam, można kontynuować w podobnym lub założyć nowy bo przypadek jest inny. Tutaj uwagi użytkowniczek nie miały złych intencji. Zauważyłam też, że dużo zakładasz nowych wątków w różnych działach aczkolwiek tam już jest inaczej, niektóre z nich mogłyby spokojnie być kontynuowane w podobnych. Nie miej mi za złe, po prostu jest lepiej wypowiadać się w starszych wątkach, które tak na prawdę znaczą to samo. Jednak co racja Redakcja tylko może zamknąć wątek a my tylko możemy podać sugestię.