Zastanawiamy się z mężem jakie wybrać łóżeczko dla naszego maluszka, który na świecie pojawi się już za miesiąc. Myśleliśmy o chicco Next2Me, ale doświadczone znajome mamy odradzają mi ten zakup jako niepraktyczny, ponieważ jest drogi, służy bardzo krótko i za chwilę trzeba szukać czegos innego. Co wy o tym myślicie? A może macie jakieś fajne rozwiązania, alternatywy dla chicco Next 2 me, albo zwyczajnie fajne sprawdzone, bezpieczne łóżeczka, które są wygodne nie tylko dla dziecka ale i dla was?
Dzięki!
Paulina
Paulina widzę że podobają Ci się na początek takie mniejsze łóżeczka, ja też tak miałam wiedziałam jednak, że takie łóżeczko długo nam nie posłuży, więc nie chciałam przepłacać. Kupiliśmy w komisie używaną drewnianą kołyskę. I nie żałuję. Dla noworodka fajnie sie sprawdziła, miała funkcję kołysania i często wykorzystywałam ją aby synek zasnął. Była mała i dość lekka, nocą przesuwałam ją sobie bliżej łóżka. Po 6 miesiącu zmieniliśmy na duże łóżeczko, synek zaczął siadać i obracać się, więc w kołysce miał za mało miejsca, a jednak jest z niego kawał chłopca dodaje zdjęcie, tak wyglądało nasze pierwsze łóżeczko
Ja nie polecam chicco Next 2 me, no chyba, że sprzedaż za chwilę dosłownie i kupisz normalne. Moja córcia jak tylko zaczęła się przekręcać, to spała w poprzek i takie łóżeczko byłyby dla niej za mał
My również na początku mieliśmy kolyske ale taka niska ze mogłam z łóżka sięgnąć po małego. Była dość lekka więc mogłam ja przesuwać na noc bliżej łóżka. Mieliśmy od razu zwykle łóżeczko ale to dlatego że kołysanka była pozyczona. Gdybyśmy mieli kupować pewnie kupiliśmy samo lozeczko gdyby nie to że syn zaczął się przekrecac to pewnie do roku mógłby w niej spać bo była dość duża
Mi najbardziej podobają się zwykłe, drewniane łóżeczka ze szczebelkami i takiego też szukam. Do tego też planuję kołyskę, z tego co wiem co fajnie się sprawdza (oczywiście bardzo dużo zależy od dziecka).
Najlepsze wg mnie jest łóżeczko zwykłe drewniane ze szczebelkami, które później można zdjąć i zostaje samo łóżko dla większego dziecka. Mojej siostry córka miała takie “łóżko” i spała na nim do 4 roku. Więc przy zakupie warto popatrzeć czy boki łóżeczka można odmontować, bo nie w każdym jest taka opcja.
Mi też bardzo podobają się zwykłe drewniane łóżeczka, tylko jak to jest z tymi atestami? Widziałam w internecie sporo propozycji, ale nie wszystkie mają atesty…
Jeśli chodzi o łóżeczko chicco Next 2 me to nie wiem czy jest sens kupować. Dzieci rosną szybko więc za chwilę okaże się że jest ono za małe i tak będziesz musiała kupić większe, normalne łóżeczko. Dlatego wg mnie warto kupić od razu zwykle niż za krótka chwilę szukać nowego.
Kasiu, im więcej o tym myślę to dochodzę do tego samego wniosku.
Dziewczyny a co z materacem? Obiło mi się, że fajne są takie z wypełnieniem z kaszy gryczanej i kokosa…
My mamy i łóżeczku i w łóżku synka materace gryka kokos. Fajne są, ale jeśli chodzi o grykę to sprawdzaj, żeby nie była w takim oddzielnym pokrowcu, podzielonym na malutkie kieszonki. Bo to mAło wygodne.
Ja też mam łóżeczko z klupsia. Służy nam już przy drugim dziecku… my patrzylismy żeby miało dookoła sczebelki, B nie deskę z przodu i z tyłu bo mamy przystawione do naszego łóżka prostopadle, i wystarczy się obrócić i juz się widzi dziecko a tak trzeba by było się podnosić żeby sprawdzić czy wszystko jest ok. A materac też mam kokos gryka. I dla starszej córki w łóżku też mam taki…
Mg mamy zwykle lozeczko z narysowana żyrafa na ściankach a po bokach szczebelki a materac kokosowy chicco next2me spoko ale raz ze bardzo drogie a dwa właśnie male
Moim zdaniem zdecydowanie najlepsze jest klasyczne łóżeczko drewniane który jest wykonany z naturalnych elementów w żaden sposób nie zaszkodzić dziecku
Musze się przyjrzeć tym łóżeczkom z Klupsia w takim razie…
Najważniejsze jest dla mnie aby łóżeczko było praktyczne i wygodne w użytku nie tylko dla mnie ale i dla dziecka. Fajnie gdyby dało się go używać jak najdłużej - z tych powodow jednak zrezygnuje z chicco Next2Me.
Czy wy od początku używałyście/liście łóżeczka, czy spałyście/liście ze swoimi dziećmi? A może usypialiście w wózku? Też słyszałam o takiej opcji…
Od samego początku synek spal w łóżeczku, nadal śpi sam. Biorę go do karmienia w nocy do nas na łóżko ale gdy zje odkladam go do lozeczka. Nie jestem przekonana do spania razem z dzieckiem. Wydaje mi się że bezpieczniej jest gdy dziecko śpi samo. Szczególnie takie maleństwo. W wózku też czesto synek zasypial ale to w ciagu dnia, gdy sie przebudzal moglam go zakołysac i spał dalej.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.