Cześć, czy któraś z Was piła herbatkę z liści malin przed porodem? podobno pomaga wzmocnić dno macicy i ułatwia poród. Jak rozmawiałam na ten temat z moją położną po powiedziała, że jak najbardziej można pić ale od ok 38tc bo czasami się zdarza się że przyśpiesza poród. Jak było u Was?
Ja nie piłam ale właśnie słyszałam że kobietki piją jak chcą przyspieszyć poród jak np są po terminie.
Pić można bo na wielu forach piszą o nim,czy działa nie wiadomo…
Picie liści maliny może wspomóc podczas porodu tzn że poród jest zdecydowanie krótszy, łatwiejszy raczej nie przyspiesza samego porodu (tzn ze urodzisz dużo przed terminem), a urodzisz o czasie.
Ale wiadomo że ile rodzących tyle opinii, na niektóre kobiety zadziała a na niektóre słabiej.
Ja również polecam picie liści malin,
Ja pilam herbate z lisci malin od 38 tyg ciazy i faktycznie nie przyspieszylo mi porodu bo urodzilam w 40 tyg + 5 dni, ale za to rozwarcie szybko nastapilo, nawet polozne mowily ze jak na pierwszy porod to szybko poszlo bralam jeszcze do tego olej z wiesiolka w tabletkach od 36 tyg. ktory tez dziala uelastyczniajaco i nawilzajaco
Też o tym słyszałam i jak najbardziej polecam (sama jeszcze nie testowałam, ale mam taki zamiar).
Ja słyszałam o tym i piłam. Może nie regularnie aczkolwiek raz na jakiś czas owszem. I piłam wczesne niż w 38 tygodniu. Poleciała mi położna i mówiła że właśnie uelastyczni macie i poród będzie przebiegał szybciej ale albo ja za rzadko piłam albo na mnie nie działała. Prod zakończy cc z powodu braku postępów. Ta więc możesz spróbować ale czy Ci pomoże to dopiero się okaże.
Wiadomo, jak ze wszystkim różnie bywa i nie każdy na wszystko reaguje tak samo. Tak czy inaczej zaszkodzić nie powinno także warto spróbować.
mam 36tc czyli chyba zacznę już pić
Jeszcze masz trochę czasu… Daj później znać, napisz jak poszło i jak przebiegł poród…
U mnie na szkole rodzenie od 37 tc polecały położne pić wywar z liści malin.
A olej z wiesiołka też stosowałyście?
Oleju z wiesiołka nie stosowałam, ale liść maliny chyba pomógł bo jak na pierwszy poród to poszedł bardzo szybko. Od rozwarcia na 1,5palca do 4 palców potrzebowałam tylko godzinę z 5-tym troche sie męczyłam ale cały poród trwal 4h.
To ładnie. Jak na pierwszy poród to rzeczywiście można powiedzieć, że szybko i sprawnie. A od kiedy, od którego tygodnia piłaś napar z liści malin i jak często (1x dziennie)?
36tc zaczęłam 2 razy dziennie. Do końca a urodziłam 6 dni po terminie
ja właśnie też od położnej słyszałam i myślę że będę piła dam Wam znać czy u mnie zadziała herbatka czasami różne rzeczy działają na zasadzie placebo
ważne żeby pomagały :)
Też się zastanawiam nad nią, ale jakoś się boję że mi wzmocni moje już i tak szalone skurcze.
Zabusia to prawda, dużo zależy od głowy, od nastawienia i wiary w dane cudo
Zabusia, to kiedy zaczynamy pić herbatkę? Który tydzień u Ciebie? Na kiedy masz termin?
emmkao ja termin mam na 22 października a Ty???
Te liście przynajmniej u większości moich znajomych i kuzynek Nie działały. No ale warto próbować