To dobrze ze nie boli :)
Podobno dla personelu to jest normalne że można się wypróżnić w trakcie porodu i lewatywę robią głównie dla dobra psychicznego rodzącej.
Witaj na forum #teamLOVI!
To dobrze ze nie boli :)
Podobno dla personelu to jest normalne że można się wypróżnić w trakcie porodu i lewatywę robią głównie dla dobra psychicznego rodzącej.
Nie miałam robionej lewatywy przy pierwszym porodzie, nie wiem czy wypróżniłam się w czasie porodu i jakoś nie bardzo się tym przejmowałam czy mi się przytrafi czy nie.
Lewatywa nie boli a zaraz po niej idzie się do łazienki żeby wszystko wyleciało. Przy ostatnim porodzie nie miałam i prosiłam położną o nią ale powiedziała że już za późno a ona nie jest żadna księżniczka i to dla nie na porządku dziennym. No o poszła kupa.
Patrycja czego tutaj się bac ? Samo podanie nie boli później trzeba wytrzymać jak najdłużej i iść do toalety . Na pewno miałaś nie raz jelitowke to jest o wiele gorzej bo tutaj korzystasz z ubikacji i masz spokój raz a porządnie :D
Lewatywa nie jest taka straszna jak wszyscy straszą,owszem nie jest to przyjemny zabieg ale tragedii też nie ma ,jak nie wyrazimy zgody to nam nie zrobią więc mamy wybór.
Jakoś sobie tego nie wyobrażam, nie przekonałyście mnie xd
Patrycja, ja też wlansie sobie nie wyobrażam. No ale czasmi jak jets potrzeba to nic nie poradzimy. To nie jets jedyna nieprzyjemność z jaką musi mierzyć się kobieta
Patrycja jeżli nie masz przekonania to nie musisz tego robić ,nie ma takiego wymogu.Ja jednak lepiej się czułam wiedząc ,że nie będzie podczas parcia żadnej niespodzianki i podobno lewatywa przyspiesza skurcze .
Lewactwa nie jest konieczna. Sama się jej trochę obawiałam. Na szczęście przed samym odejściem wód skorzystałam z toalety i nie miałam lewatywy. Ale bardzo dobrym pomysłem, który podsunęła mi mama jest 2-3 dni przed planowanym terminem (lub przy objawach, które świadczą o zbliżającym się porodzie) jeść lekkostrawne posiłki i picie dużej ilości płynów. U mnie poród zaczął się tydzień po terminie więc dłużej miałam taką "lekką dietę" :)
Na mnie stres tak działa że od razu muszę do toalety. Kiedy odeszły mi wody poszłam się wypróżnić. Wszystko zadziało się naturalnie. Lewatywa nie była konieczna.
Patrycja to naprawdę nic strasznego, dokładnie jak jelitówka tylko z toalety korzystasz raz i porządnie.
Jak raz to do zniesienia, ja myślałam że to się chodzi kilka razy często.
PannaXoanna na mnie tak samo stres działa że ledwo do szpitala dojechałam po odejściu wód to wc szukałam.
Wipleczka to może i lepiej że nie miałam bo skurcze miałam a rozwarcia brak i tak 11h meczarni
Kiedyś tak na próbę lewatywa mi zrobiła moja ciocia która jest położna. Dziewczyny ledwie zdążyłam na kibelek. W szpitalu robią takie że jak ktoś zjadł porządny obiad to lewatywa wiele nie da :) Ale lepiej albo ja zrobić albo nie jeść bo wstyd jak razem z dzieckiem wyjdą inne sprawy a kobieta podczas bólu i parcia nawet tego nie poczuje. Zdarzają się takie sytuacje niestety.
Lepiej zrobic lewatywe i nie miec pozniej niespodzianek , chociaz tego nie wymagaja ;)
Adamos mysle, ze to nie jest wstyd, to jest naturalne. Na szkole rodzenia nam mowili, ze duzo kobiet nawet nie zdazy zrobic lewatywy, albo zacznie rodzic wczesniej niz planowo i juz sie zdarza. Położne mowiły, ze to normalne i naturalne przy tak duzym parciu.
Jak najbardziej uważam też że to normalne, nie ma w tym nic wstydliwego moim zdaniem to jest taki wysiłek dla organizmu ze duo kobiet może być nawet nieswiadome że tak się stało.. A pamiętacie całe swojego porody bo ja np tylko urywki jakby mi ktoś wyrwał z pamięci np jak klnelam xd dovrze że mąż był to pamięta wszystko xd
Owszem to normalne ,nawet po lewatywie w jelitach może coś pozostać.Wymogu nie ma,położne zachęcają ale nie namawiają,a tak jak piszecie często orgaznizm kobiety się sam oczyszcza przed porodem to już w ogóle problem z głowy :)
Patrycja ja z pierwszego pamiętam tak na wyrywki ale z drugiego wszystko ,było na spokojnie,bez nerwów i krzyków.Przy pierwszym rodziłam z mężem przy drugim sama.
Ja nie miałam lewatywy, widać nie jest obowiązkowa, a czy niespodzianka była to nie wiem hah... Jest to wstydliwe ale no cóż ...
przy pierwszej i drugiej ciąży miałam natomiast teraz przy trzeciej już nie.
Kontrola jakości przy córce jak miałam lewatywe to i tak chyba puściłam bo w czasie partych mnie nagle podmywały
Niby naturalna rzecz, ale ja jednak wolałabym skorzystać z lewatywy i być spokojna przynajmniej w jednym temacie....tym bardziej że lewatywa to nic nieprzyjemnego i bolesnego.
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.