Szukam opinii konkretnie o tych kroplach. W wyszukiwarce znalazłam tylko 2 komentarze odnośnie tych kropli. Używałyście? W jakim wieku zaczęłyście podawać dzieciom i jak? Według ulotki są 3 miesiące i podawać 1-2 pompki do każdego posiłku, ale zastanawiam się czy to nie jest za dużo? Podzielcie się swoimi opiniami oraz tym jak podawałyście.
Rowniez podawalam espumisan. Z tego co widze lefax również zawiera symetykon i jest drozszy. Ile dalas za 100 ml?
Jesli chodzi o dawkowanie to rzeczywiście espumisanu tez podawalam sporo. Lekarz zalecil 3 razy dziennie po 10-20 kropli tej dawki 40mg rowniez w 3 miesiacu.
Uwazam ze nie warto przepłacać. Szybko skonczy się ta buteleczka i mysle ze warto kupic espumisan.
Co do efektow stosowania symetykonu to zauwazylam niewielką poprawe. Na pewno wiecej gazow ktore nie sprawialy bólu.
Z perspektywy czasu uwazam tez ze córka nie miala kolek tylko problem z zasnieciem.
Hmmm mam dwojke dzieci i nigdy nie slyszalam o nim, wiec dziwne. Zazwyczaj mowi sie o espumisanie i sab simplex i w sumie to jest to samo ale w innych dawkach i jedno z nich nie jest dostepne u nas w Polsce w aptekach.
Ja stosowałam espumisan bo sybstancje ma ta sama a 3 razy tanszy.
Chociaz stosowalam to tez za duzo powiedziane, dawalam czasem na wieczorne karmienie 7 kropli.
Z perspektywy czasu widze ze to nie zawsze chodzi o gazy a ja wolalam tez cieply termofor z pestek wisni niz te wszystkie wspomagacze.
Skonsultowałabym to z lekarzem, położna. Espumusan jest najczęściej polecany, bo jest on przebadany i potwierdza działanie. Nawet częste stosowanie źle nie wpływa na dziecko.
Niestety espumisan u nas nie zdał egzaminu. Moja siostra stosowała Lefax, ale to było 5 lat temu, więc już nie pamięta dokładnie jak go stosowała, ale im faktycznie pomagał. Konsultowałam się z pediatrą, polecała Espumisan, bo jest zarejestrowany w Polsce, a przy Lefaxie mówiła, że możemy spróbować, ale nie zagłębiała się w skład itp, żeby doradzić dawkowanie. Mówiła żebym poczytala ulotkę i zastosowała się do ulotki.
Nie mam pojęcia jaka pojemność kupiłam, ale zapłaciłam koło 80 złotych.
Właśnie czytałam na blogu pana tabletki, że skuteczność symetykonu nie jest tak dokładnie przebadana i potwierdzona badaniami. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens pchać w córkę krople, które mogą po prostu nie pomóc…
Espumisan podawałam do każdej porcji po 7 kropelek, a kolki i tak były i było widać, że gazy męczyły, mimo wszystko był problem z puszczaniem bąków.
U córki Espumisan też niezbyt pomagał a miała straszne kolki. Ktoś nam polecił Sab Simplex ale też niezbyt pomogło. Dopiero jak skończyła 3 miesiące to zaczęło być lepiej bo jej układ pokarmowy wtedy dojrzał.
Przy takim maluszku to problemy brzuszkowe sa dosc naturalne. Uklad trawienny dopiero uczy sie pracowac. Kolki beda. Gazy beda. Oprocz espumisanu to codziennie kladlam dzieci na brzuszku( nawet na mnie na leniwca) termofory z pestek wisni i duzo duzo podkurczania nozek i masazykow.
Uwazam ze nie ma zlotego srodka ktory pomoze takiemu maluszkowi, to po prostu trzeba przezyc i pic duzo melisy przy drugim synu po 4 miesiacu przeszlo jak reka odjal ale przy starszym pamietam ze dluzej sie meczylismy i wieczory byly od noszenia na rekach i bujania…
Z tym że nie ma złotego środka masz rację. Również układamy na brzuszku, często też śpi na brzuszku na mnie w ciągu dnia. Termoforek to nasz ulubiony gadżet
No mam nadzieję, że najgorsze za nami, bo już się tak nie męczy przy bąkach czy robieniu kupy i już też kolki tak nie męczą. Wieczorem dalej trzeba dużo tulić, ale to już chyba kwestia tego, że po prostu chce wtedy więcej bliskości
Konsultowałam to z lekarzem, który zalecił podawanie wg ulotki, jednak wedlug mnie dawka była po prostu za duża dla takiego malucha.
Finalnie nie podaje żadnych kropli. Nie ma sensu ładować w dziecko apteki, skoro i tak nie pomogły. Wspomagamy się teraz masażami, termoforkiem i była wizyta u osteopaty, która moim zdaniem troszkę pomogła. W przyszłym tygodniu idziemy na drugą wizytę
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.