Laktator ręczny a elektryczny

Ja również polecam Ci laktator elektryczny. Co prawda używałam go tylko kilka razy w szpitalu ale widziałam różnicę w ilosci osiągniętego mleka. Przy pierwszym dziecku nie kupiłam, ale teraz w drugiej ciąży rozglądam się za najlepszym. Czytałam znakomite opinie o Lovi, ale w szpitalu używałam Medeli. Dlatego mam wątpliwości bo cena jest bardzo wysoka, ale mimo wszystko czuję się spokojniej kupując przetestowany sprzęt. Piasecka, poczytaj sobie opinie testerów, niedawno ją znalazłam- super przydatne informacje tM znajdziesz :) co do pozostałych zalet laktatora elektrycznego to jest to, ze masz jedną wolną rękę: możesz się napić, zjeść coś nawet, podać dziecku smoczek, odpisać SMS na tel bo nawet na to brakuje czasu :) przy wyborze zwróć tez uwagę czy laktator może działać na baterie bo wiem z doświadczenia, ze to przydatna cecha- wtedy nie jesteś „uwiązana” na kablU. Co do poprawienia jakości i ilosci odciągania mleka u mnie znakomicie sprawdził się gorący prysznic na piersi przed odciąganiem bo wysoka temperatura sprawia, ze naczynia się poszerzają a dzięki temu wypływ mleka staje się sprawniejszy i szybszy. Picie dużej ilosci płynów sprawia, że mleko łatwiej wypływa, ale zasad jest prosta: pij kiedy potrzebujesz bo „opijanie” się na siłę wodą moze przynieść więcej szkód niż pożytku. Pamiętaj że zbyt częste sikanie czyli branie leków moczopędnych może prowadzić do wypłukiwania wielu mikroelementów np potasu 

Wiem wiem są też na akumulator:-) ale nie wiem czy na baterie nie lepszy bo jak w podróży się rozladuje to w sklepie kupie baterię i już... ale nie mam ogólnie porównania nie wiem ile takie akumulatory trzymają:-)

Agnieszka -1989 ja uważam, że podejście właśnie nie ma tu nic do rzeczy, jesli chodzi o laktatory ręczne... Jeśli sprzęt jest wadliwy, albo nie dopasowany do kształtu, czy wielkości naszej brodawki, to nawet jakbyśmy miały sprzęt za 1000 zł, to i tak się nie ściągnie ani kropli, albo te wielkie 10 ml. Co innego wybierając laktator elektryczny. Większość mam jednak uznaje wyższość lakatora własnie elektrycznego nad ręcznym, przez wygodę i przez to, że właśnie nie ma takich dużych problemów ze sciągnięciem pokarmu. Wiadomo takie przypadki też się zdarzają, ale znacznie rzadziej, niż przy użyciu elektrycznego laktatora.

magicznypazur jeśli sprzęt jest wadliwy to jest oczywiste, że nawet z nie wiadomo jak super podejściem  nie ściągniemy nic, jakby nie było to dziecko jest najlepszym laktatorem :) ale czasem potrzeba wyjść a dziecko pije tylko i wyłącznie nasze mleko, ja opisałam swoją sytuację na laktatorze elektrycznym zarówno to 10  jak i 100 ml, możliwe że niektóre mamy muszą przetestować kilka laktatorów zanim dobiorą do siebie ten właściwy, ale ja wiem, że w moim przypadku przy elektryku podejście bardzo mi pomogło

Agnieszka -1989 tak, przy elektrycznym tak :) moja negatywna (niestety) wypowiedź kierowana jest w stosunku do ręcznych laktatorów :)

Czyli morał jest taki że lepszy elektryczny ale najpierw najlepiej sobie potestować różne laktatory by móc wyrobić sobie jakieś zdanie ma ich temat:-) 

Tak czy siak laktator wydaje się rzeczą niezbedną zaraz po urodzeniu dziecka:-) jak są jakieś problemy z wyplywem mleka to może też dotyczyć zbyt małej jego produkcji lub mleko jest zbyt gęste...

Po pierwszej cesarce nie miałam problemu z laktacją, a teraz nie wiem czy dałabym radę ją rozkręcić bez pomocy laktatora. Niestety mam ręczny, a nim jednak gorzej się pracuje. Czytałam wiele pozytywnych opinii o elektrykach i myślę, że jeśli pojawi się taki moment, że będę potrzebowała odciągać mleko to rozważę zakup elektryka. 

Niekiedy jest tak ze jak się bierze lecytyne to więcej się ściąga bo ona rozrzedza  ppokarm trochę i lepiej wypływa po prostu. 

Co do ręcznych magiczny pazur zgadzam się miałam kilka i żaden nie był odpowiedni prócz jednego który był jako tako 

Aisa94 a jaki to model, ten "jako taki" ? :) Bo aż jestem ciekawa :)

Magivzny pazur z Canpolbabies Basic taki dostałam w sumie i nie był jakiś zły ale też bez szału jako tako jak to opjsalam.

Ciekawe od czego to zależy że elektryczny laktator jest lepszy (pomijając wygode bo się samemu nie pompuje)...

KontrolaJakosci89 to zalezy od wielu czynników. Chodzi właśnie przede wszystkim o moc ssania. Ręcznym laktatorem nie jesteśmy w stanie odciągnąć pokarmu tyle, ile zrobiłybyśmy to elektrycznym w tym samym czasie. Czasem ręczny laktator "nie wsysa" nam na tyle brodawki, by móc odciągnąć nawet to minimum, bo nie ma tej mocy i tutaj może przyczyniać się do tego też problem z lejkiem. Czasami dla naszych piersi lejki są zbyt wąskie lub szerokie. I wtedy przy odciąganiu pokarmu ręcznie,  laktator dobrze nie potrafi wciągnąć brodawki, a co za tym idzie, nie da się ściągnąć pokarmu. Zdarza się, że to również przy elektrycznych, ale to są bardzo rzadkie przypadki. 

Kontrolajakosci jest potwierdzone, że laktator elektryczny jest efektywniejszy, niż ręczny, ponieważ bardziej naśladuje proces ssania dziecka. :)

Moim zdaniem laktator elektryczny jest o wiele wygodniejszy niż ręczny. Przede wszystkim ręce nie bolą, oszczędność czasu i (moja autopsja) mniej bolą piersi

Też uważam że elektryczny jest lepszy, ale może gdy samemu można pompować to mniej boli przy poranionych brodawkach bo samemu się naciska raz szybciej a raz wolniej, a elektryczny pompuje już sam, często ma tylko 3 tryby mocy, czasem ten nawet najlżejszy program bywa nadal zbyt bolesny. Nie mam porównania może wy macie jeśli chodzi o poranione brodawki??? 

KontrolaJakosci89 faktycznie, może tak być, że przy odciąganiu pokarmu ręcznym laktatorem brodawki są mniej poranione, niż przy elektrycznym. Ale to też zależy od rodzajów laktatorów, zarówno ręcznych, jak i elektrycznych. Ale po sobie wiem, że ręczny laktator potrafi zranić brodawki bardziej niż elektryczny. Jeden z tych, które miałam - strzykawkowy - właśnie taki był, że już przy pierwszym ruchu piersi bolały i brodawki pękały. Choć i przy elektrycznym również miałam z tym problem. 

Elektryczny laktator dużo lepszy a jeszcze lepiej jesli podłączonyjest do prądu niżna baterie ma wieksza siłę ssania dzieki podłączeniu wtyczki . Ręcznym ciężko bylo nawet mi ściągnąć gdzie mleka przy jednym dziecku mam jak dla bliźniaków �

Niektóre ręczne też ranią sutki sama tak miałam np ten z pompką wlansie był tragiczny więc to różnie może być czy elektryczny czy ręczny to niekiedy nie ma znaczenia jeśli chodzi o poranione sutki.duzo zależy od nakładki jeśli pasuje odpowiednią jest to też mniejsza szansa na poranienie sutkow. 

Polecam laktator elektryczny. Ręce masz wolne, a efekt odciągania znacznie lepszy i mniej uciążliwy. Niestety trzeba zainwestować...

Miałam Laktator ręczny i gdy go kupowałam wydawało mi się że taki mi wystarczy bo cana jest przystępna i jest prosty w użyciu, ale bardzo się myliłam. Trzeba się namęczyć przy takim a na dodatek za pierwszym razem nie zawsze się udaje ściągnąć więcej niż 20ml.  W koncu odpuściłam sobie ręczny i kupiłam elektryczny bez porównania, tylko ptzykladasz a ten sprzęt sam pracuje tak jak ja nie potrafiłam. Ręce mi mdlały  aa efekt był marny...