Moje dziecko ( 11 miesięcy ) ma kwaśne kupki. Byłam z tym u lekarza, ale zalecił tylko podawanie Acidolacu. Niestety dziecko nadal ma kwaśne kupki trwa to już jakieś 3 tygodnie, czasami kupki są bardziej kwaśne, a czasem mniej. Byłam jeszcze raz u lekarza, ale nadal kazał podawać Acidolac, nie wiem dalej co mam robić bo niestety to nie przechodzi.
Beata74 kwaśne kupki mogą świadczyć o wielu rzeczach. O infekcji jelitowej, o alergii, o ząbkowaniu. A może po prostu wprowadziłaś do diety jakiś nowy produkt?
Myślę że warto zasięgnąć opinii innego lekarza, może zleci badania.
11miesięcy to tak jak pisała poprzedniczka czas rozszerzania diety może maluch zjadł coś nowego może owoce? 3 tygodnie to długi czas może w tym czasie coś zmieniłaś w diecie czasami nawet zmiana sklepu inne źródło zaopatrzenia. Czasami przyczyna jest prostsza niż nam się wydaje, ale preferowałabym konsultacje z innym lekarzem.
Zgadzam się z poprzednimi wypowiedziami. Moje dziecko robiło i czasem robi takie kupki, właśnie ze względu na ząbkowanie i czasem po wprowadzaniu nowych dań, dlatego ważne jest, by nowości wprowadzać w południe, by móc obserwować reakcje dziecka na dany produkt.
Mam nadzieje że Twój lekarz wie co robi i jaką diagnozę postawił. Myślę że warto się zastanowić co powoduje takie podrażnienie może tak jak dziewczyny pisały zjadło cos nowego , innego i stąd ta reakcja.
Mój Kacper ma taki kupki po mandarynkach , kiwi …i zauwazylam ze jak zaczely mu wychodzic okolo 6 msc dwa zabki na dole …tez mial . Ale dla Twojego spokoju jesli masz mozliwosc idz do innego pediatry
Teraz właśnie małemu wychodzą 3 ząbki. Do diety nie wprowadzaliśmy nic nowego.
Kwaśne kupki mogą być również przyczyna chociazby skazy bialkowej czy nietolerancji laktozy ale do teraz pewnie byloby to wykryte. Oczywiście rozszerzanie diety, ząbki… U Nas kupki byly kwaśne z powodu zakażenia rotawirusami…
U nas synek miał kwaśne kupki przy ząbkowaniu. Podawałam mu dicoflor w kroplach lub Lakcid, po ok 3 dniach przechodziło. Spróbuj, może Wam też to pomoże?
Ja bym nie czekała kwaśne kupki zalezy jeszcze ile ich jest w ciągu dnia, podawaj maluchowi dużo picia, radziłabym konsultację z innym lekarzem bo 3 tygodnie to jednak długo.
Byłam u lekarza wiele razy, podawałam małemu cały czas Acidolac tak jak każe lekarz i niestety nie pomaga. Czasami są 2-3 kupki w ciągu dnia.
Według mnie jeżeli lekarz ciągle zaleca stosowanie acidolacu, to wydaje mi się, że warto wybrać się do innego pediatry, być może zleci jakieś badania, bo skoro to trwa tak długo, to może dzieje się coś niedobrego i chyba lepiej to sprawdzić.
Mieliśmy wykonywane badania krwi i moczu i wyniki są dobre.
Może w takim razie warto zrobić badanie kupki?
Właśnie mówiłam lekarzowi o badaniu kału, ale on mówi, że takie badanie jest niepotrzebne i nie dał mi skierowania na takie badanie.
To zrób je na wlasna rękę jeżeli masz wlasnie taki powód do niepokoju,bądź po prostu skosultuj się z innym lekarzem…
Beatko mogłaś wątek utworzyć w sekcji zdrowie może pani doktor by coś podpowiedziała.
Kupki ,które robi są normalnej konsystencji,czy bardziej luźne,pienią się,mają śluz czy tylko zmieniony zapach to też jest istotne.U moich dziewczyn troszkę luźniejsze kupki,ale nie wodniste,kwaśne pojawiały się przy okazji ząbkowania tyle,że to tak góra 3 dni.Ostatnio córeczka była chora robiła luźne śmierdzące kwasem kupki przez 2 dni po 6-7,później kilka następnych dni robiła kwaśne i śluzowe ale po 1-2 dziennie do tygodnia jej przeszło z probiotyków dawałam jej Multilac baby.U synka trochę długo to trwa jeżeli macie możliwość zasięgnąć porady u innego lekarza to warto to zrobić,mój przy okazji tej choroby powiedział,że jeżeli problem z brzuszkiem będzie się przeciągał trzeba będzie zrobić posiew z kału,ale Emilci przeszło i robi już normalne kupki:)
Kupki są różne, czasami mały ma kupkę twardą, a za nią zrobi kupkę luźną. Nie są to kupki bardzo luźne.
Beata74 a ja bym się upierała o takie skierowanie od lekarza , nam tez nie chciał dać skierowania na vitamine D i okazało się jednak że ja miałam rację , wzięłam skierowanie od innego lekarza i wynik badania pokazał duży niedobór witaminy D3. A napisz czy mała nie ząbkuje bo mój starszy synek przy ząbkowaniu robił właśnie takie kwaśne kupy.
Kwaśne kupki w tym wieku to pewno chciałabym zbadać. Szkoda ze lekarze ciągle nie widzą podstaw do wydawania skierowań na podstawowe badania i trzeba ciągle prosić wręcz o nie :/