Max do środy muszę zrobić krzywa cukrową. Powiem Wam, że w święta objadłam się słodyczami na maksa :D dziś już stopuje, tylko owoce. I tak myślę, czy jest sens jutro iść na krzywa czy lepiej zrobić sobie trochę przerwy od słodyczy i iść w nowym roku ?
Tez mi się wydaje, że nie trzeba robić jakiejś dłuższej przerwy. Szczerze mówiąc jakoś się nigdy nie ograniczałam przed tym badaniem, bo jeśli i tak organizm odpowiednio reaguje na cukier to nie powinno być problemów z wynikiem. I u mnie osobiście zawsze było w porządku :)
MamuskaJuliiJana, jeżeli jutro miałabyś zrobić krzywą cukrową to dzisiaj wieczorem nie jedz owoców lub słodyczy, ponieważ duża ilość sacharozy czy fruktozy może zaburzyć wynik.
Tak, to jedz to co dotychczas na co dzień.
Jeżeli ma wyjść cukrzyca to i tak wyjdzie choćbyśmy nawet "i na głowie stawali".
Gdyby okazało się, czego nie życzę, że jesteś przeziębiona to idź po Nowym Roku ponieważ choroba może zafałszować wyniki.
W pierwszej ciąży miałam ok. W drugiej środkowy wynik miałam 153 a norma była do 153. Ale przed tym drugim badaniem omdlalam wiec lekarz stwierdził, że temu tak mogło być. Kontrolowałam później glukometrem i było ok. I teraz się znów boję. Raz za kiedy sprawdzam sobie. Zawsze mam niski, dziś przed obiadem 75.
Każda ciąża jest inna. W pierwszej ciąży może nie być cukrzycy a w kolejnej może wyjść cukrzyca.
Nie bój się, bo to badanie jest po to aby wcześniej wykryć cukrzycę jeżeli występuje i ewentualnie wdrożyć zmianę nawyków żywieniowych bądź insulinę gdy dietą nie udaje się uzyskać prawidłowego poziomu glikemii.
Pamiętaj że owoce zawierają również cukier - fruktoza. Dzień przed badaniem nie należy się najadać słodyczy, dieta jak zwykle. Pij też jak zwykle, nie zmieniaj posiłków ani ich godzin czy nie rezygnuj z któregoś. Pamiętaj by być na czczo min.10h. nie zaleca się aby tydzień przed badaniem stosować diety w tym węglowodanową. Wyśpij się;) nie wiem czy wiesz ale warto mieć ze sobą glukozę bo w laboratorium często wymagają swoją. Polecam cytrynowa. Jest mnie nieprzyjemna w smaku. No i zgłoś się na badanie jak najwcześniej. Nie można podczas badania nic jeść a trochę trwa samo badanie. Powodzenia.
Dzięki dziewczyny. Wyspałam się i byłam z rana. Smak okropny, do teraz czuję go na języku ale było ok. Mogłam pić w między czasie wodę więc obyło się bez omdleń
A wróciłam tak głodna, że 5 kromek chleba zjadłam:D
Zasada jest taka tzry dni przed badaniem jesz normalnie i nie ograniczasz węglowodanów. Jeśli trzustka pracuje prawidłowo to sobie poradzi ze wszystkim.
masz rację bo w sumie jaki byłby sens specjalnie trzymać dietę przed badaniem.. właśnie porównywałem wyniki z poprzednich ciąż i w pierwszej miałam 76/144/90 , w drugiej 86/148/153 - tu Wam zle ostatnio podałam, jednak ten trzeci wynik był nieprawidłowy ale to było po tym omdleniu i lekarz tylko kazał zbadać cukier 2h po posiłku.
powiem Wam, że była bardzo fajna babka do pobierania krwi. Młoda z zapałem i chęcią (te dotychczasowe na emeryturze to były bo były i zero pytań odpowiedzi) i uświadomiła mnie, że gdy badam z palca to zawsze brać drugą kroplę krwi. Tym bardziej, że odkażam palec wacikiem z alkoholem. A ja do tej pory przekłuwałam i zaraz pierwsza krople nanosiłam . Oczywista oczywistość może no ale :D
Ja teraz stosowałam już miesiąc dietę i nie wiem czy czasem przez to wyniki nie wyszły okej bo w poprzedniej ciąży miałam cukrzycę od początku, ale jak potem mierzyłam cukier już po takich normalnych posiłkach to też były okej.
Tak czy siak zaraz będę robić druga krzywą to zobaczymy jak wyjdzie choć widzę tendencje i tak z reguły jest ,że po ciąży z cukrzyca kolejna też taka jest jakoś złudzeń nie mam haha
Ja w poprzednich ciążach też nie mogłam. A teraz mówiła, że była na szkoleniu i są wytyczne, że można małe łyżki. Że bym musiała z litr wypić by to wpłynęło na badanie. Ja sobie nalalam wody ale z 5 łyków Może podczas badania zrobiłam. Robiłam w ostateczności, gdy mi się źle robiło przez tą słodycz
Był też smak cytrynowy ale mi w tej ciąży cytryna nie podchodzi. Mandarynki mogę jeść całymi dniami a odrobina cytryny to od razu mi niedobrze i zgaga męczy
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.