Jak sobie radzić w tej trudnej sytuacji? Jak przetrwać ten czas i nie sięgnąć po mieszankę?? Poradzcie!
Moja miesięczna córeczka raz je tylko z jednej i się najada, a raz z dwóch i czasem jej mało, ale ekspertem nie jestem i dopiero się uczę karmienia piersią.
Krysyzem laktacyjnych nazywa się zmniejszanie się ilości pokarmu w piersiach Dziecko zaczyna wtedy coraz częściej marudzić i płakać, tak jak piszesz w twojej piersi jest mleko ale może nie leci wystarczająco szybko i wystarczajaca ilość. Spróbuj pobudzić sobie piersi częstszym przystawianiem dziecka do piersi bądź laktatorem, jeśli chcech karmić mała piersią to nie próbuj podawać mleko modyfikowanego
Tak to jest kryzys. Mi pomógł femaltiker I laktatotem ściągałam mehoda 7 7 5 5 3 3 ;))
Możesz spróbować rozkręcić laktacje ale uważaj bo metoda rozkręcenia laktatorem może się źle skończyć tak jak w moim przypadku
Rozkręcają trzeba uważać żeby nawału się nie nabawić
Też dostawiałam synka do jednej piersi, a przy kolejnym karmieniu do drugiej i wydawało mi się że się najadał, ale pediatra kazała mi dostawiać na zmianę do dwóch piersi przy jednym karmieniu. Mówiła mi że właśnie na początku z piersi leci dużo pokarmu a później może go już nie być dlatego dziecko jest nerwowe albo za wolno przybiera na wadze jak u mnie. Ja dodatkowo stosuję nakładki na piersi i widzę że czasami jak przystawiam małego do drugiej piersi to w tej pierwszej już prawie nic nie leci. Z rozkręcaniem pokarmu za pomocą laktatora trzeba uważać żeby nie przesadzić i nie nabawić się nawału który może zakończyć się zapaleniem.
Ja znowu słyszałam że to pierwsze mleko jest mało treściwe dopięto po kilku dobrych ssania h leci to właściwie. Dkatego zalecano mi karmić na przemian ale nie dwiema na raz, tulko kolejna pierś na kolejne karmienie
Ja zawsze dawałam jedna,a potem druga proponowałam i tak się powinno robić . Potem zaczyna się kamienie od tej piersi,kto s była proponowana. Ja tak miałam,że syn się wkurzał bo zapominałam z której karmiłam i jestem przekonana,że dawałam mu te co już opróżniał niedawno. Szybko się skaplam ,że chyba mylę piersi k nosiłam gunkw do włosów na ręce, z tej strony z której pil. W tedy już było lepiej
Ja karmię jedna ale jak widzę że jeszcze chce a przy tej co jadła już się denerwuje to proponuję druga
Ja tez jedną. Czasmi tylko proponuje drugą jak widze ze cos sie najesc nie moze
To moja córka zawsze drugą brała ,a ten nigdy
U mnie córka często dojadała z drugiej piersi
Może macie wystarczająca ilość pokarmu w 1 piersi
pewnie tak dlatego dziecko się najada
Tak może być właśnie;)
Powiem Wam że moja koleżanka miała tyle mleka i tak szybko Leciało jej z piersi że dziecko dostawało jakby kolki bo za szybko piło
MOnia tak też może być
Witam serdecznie. 5 miesięcy to czas gdy laktacja jest już ustabilizowana. Karmienie z obu piersi podczas jednego karmienia to jak najbardziej jeden z prawidłowych schematów karmienia. Może zbiegło się to z okresem upałów, wtedy pierwsza faza karmienia zaspakaja bardziej właśnie pragnienie lub może dziecko woli intensywniejszy wypływ, który występuje kiedy piersi są jeszcze pełne w początkowej fazie karmienia. Kilka minut w tym wieku może trwać prawidłowe karmienie. Ostatecznie najbardziej obiektywne są przyrosty masy ciała i utrzymanie na swoim centylu wagowym w siatce centylowej.
ja tak miałam dlatego córka ulewała, bolał ja brzuszek. Dlatego musiałam czasami przed karmieniem trochę nadoić laktatorem