Krwawienie dziąseł - czy to normalne?

Ciążowe zmiany hormonalne powodują też min. rozszerzeniem naczyń krwionośnych i większą ich kruchością. Dziąsła które są mocno ukrwione stają się wrażliwe na uszkodzenia, a błony śluzowe łatwiej ulegają podrażnieniom przez czynniki obecne w płytce nazębnej, która powstaje po każdym posiłku. Mycie zębów staje się bolesne i wiele mam szczotkuje je krócej oraz rzadziej, a to powoduje że dolegliwości się nasilają.
Aby zmniejszyć krwawienie dziąseł, warto wzbogacić dietę w produkty z naturalną wit. C, która uszczelnia naczynia krwionośne i zapobiega krwawieniom (jabłko, kiwi). Bez konsultacji z lekarzem nie należy przyjmować preparatów z syntetyczną witaminą C. W diecie również muszą się znaleźć produkty bogate w wit. D, białko oraz wapń. Oprócz pasty do zębów warto płukać jamę ustną płynami oraz używać nici dentystycznej oraz używać szczoteczki z miękkiego włosia.

Tak ,krwawienie w ciąży jest normalne tak jak krwawienie z nosa. Oczywiście nie w dużych ilościach .Mi się zdarzały oba i nic mi się nie stało .Krwawi to przez to że w ciąży wszystkie naczynia są rozpulchnione .

To ginekolog Cię o tym nie poinformował? Moja położna powiedziała mi na samym początku, że chociaż raz powinnam się udać do stomatologa i zmienić szczoteczkę na taką z miękkim włosiem :).

mi od poczatku ciazy krwawia dziasla przy kazdym myciu zebow. i tez nic mi nie pomaga. penie krwawienie ustapi po porodzie.

Polecam wypróbować azulan do płukania jamy ustnej, nie koniecznie zlikwiduje krwawienia, ale pomoże uniknąć stanów zapalnych ALE WCZEŚNIEJ PROSZĘ SKONSULTOWAĆ SIĘ Z LEKARZEM

tak to normalne;) tez tak miałam;p zęby są wrażliwe…

u mnie nie tyle co krwawiły ale stały się bardziej wrażliwe i gdzie nie gdzie rozpulchnione. zakupiłam paste paradontax clasic czerwoną i troszkę sie polepszyło

Tak to dość czesto spotykana dolegliwość w ciąży , dziąsła staja sią nadwrażliwe .Mi pomagały płukanki z cytryny z wodą tak polecił mi stomatolog i po jakims czasie było lepiej

Mi krwawiły dziąsła mniej więcej od 3 miesiąca ciąży, a przestały ok miesiąca po porodzie.

Na krwawiące, rozpulchnione dziąsła polecam płyn i pastę Meridol, bądź po prosu szałwię do płukania. Przy szałwii jest jedno ale - z racji tego, że w ciąży jej użycie jest nieskazane płuczemy jamę ustną i staramy się wypluć dokładnie wszystko - kuracja może trwać max. tydzień i być powtarzana co miesiąc.

W kwestii płynów i pas dodam, iż w ciąży omija się pasty które zawierają dużo fluoru, płynu do płukania jamy ustnej, które zawierają w składzie alkohol oraz nie używa się na bóle zębów Sachol’u a np. Bobodent (dla dzieci) ze względu na zawartość w Sachol’u salicylanu choliny - pochodnej głównego składnika Aspiryny, która jest szkodliwa dla kobiet w ciąży jak i małych dzieci.

U mnie dziąsła krwawiły pod koniec ciąży. Jeszcze w pierwszej jak nosiłam aparat to już w ogóle…Ortodonta polecała wówczas paste i płyn Lacalut. Jednak Samanta, zdziwiona troche jestem Twoim wpisem że nie używa się w ciąży Sacholu…na ulotce pisze że nie ma badań pod tym kątem, a moja Ortodontka kazała go używać i ginekolog również nie widział przeszkód.

Warto stosować Rutnoscorbin czy inny preparat z wit.C lub rutyną, które uszczelniają naczynia krwionośne :wink:

No widzisz Kasiu a mnie w tej kwestii uświadomiła dentystka - nie stosuje się go właśnie ze względu na ten składnik, który jest szkodliwy dla płodu. Pytałam się, bo mam problem z 8, która wyżyna mi się już 2 ciążę; )))

Anna ale należy też pamiętać, że z wit. C nie ma co przesadzać i trzeba liczyć dawkę jaką się przyjmuje; ) Np. jeżeli stosujemy suplementy dla kobiet w ciąży dodatkowo się nie “dowitaminowujemy”, bo możemy sobie tylko zaszkodzić.
Zresztą nawet przyjmowanie jakichkolwiek witamin czy minerałów należy uzgadniać z lekarzem prowadzącym, bądź lekarzem pierwszego kontaktu.

Mi tez krawily dziasla, bylam z tym u stomatologa mowil ze poza tym wszystko jest ok. O zeby i dzisla trzeba szczegolnie dbac w ciazy, mozna w sklepie medycznym kupic specjalne delikatne szczoteczki.

Mi dziąsła nie krwawiły w ciąży. Na szczęście uniknęłam tego problemu.

A widzisz Samanta, to co lekarz to inaczej…Choć jak teraz czytam w necie o Sacholu, to piszą, że owszem może wpływać na krzepliwosc krwi u ciężarnej,nic nie piszą o szkodliwosci dla plodu… ale badań w tym zakresie nie ma i punktowe smarowanie dziąseł Sacholem jest dozwolone.
Ale tak jak pisałaś, wszystko należy uzgodnić z lekarzem, choć mój nie miał przeciwskazań do Sacholu.

Mi w pierwszej ciąży nie krwawiły dziąsła i nie miałam większych problemów. Obecnie jednak dziąsła to dramat. Dentystka stwierdziła, że to kwestia zmian hormonalnych i niestety kobiety ciężarne mogą mieć takie problemy. Polakierowała mi wystające szyjki gdyż dziąsła się zaczęły osuwać, bo niestety z tym też pojawił się problem i na jakiś czas się uspokoiło.
Najskuteczniejsze jest płukanie ust szałwią i zaprzyjaźnienie się z nitką dentystyczną, którą noszę zawsze ze sobą w torebce. Regularne oczyszczanie przestrzeni między zębowych zmniejsza u mnie dyskomfort i dziąsła są bardziej zabezpieczane przed działaniem szkodliwych dla nich substancji.

dla mnie też zaczęły krwawić dziąsła przy szczotkowaniu nawet nie pomyślałam, że to w czasie ciąży tak jest

W ciąży nie miałam na szczęście tego problemu,wręcz przeciwnie dziąsła w ciąży poprawił swoją kondycję :slight_smile:
Pomaga płukanie szałwią,a także oczyszczanie ząbków nicią dentystyczną.