Krwawienie dziąseł - czy to normalne?

Drogie Panie czy u Was w ciąży dziąsła zrobiły się wrażliwsze i krwawiły ?
Ja nie miałam z nimi problemu, ostatnio zauważyłam przy szczotkowaniu, że dziąsła krwawią …
Macie jakieś sposoby na nie ?

tak, to zupelnie normalne w ciazy :slight_smile: mi najbardziej krwawily w drugim trymestrze, teraz juz mniej.
Pytala o to nawet dentystka podczas kontroli , doradzila mi , ze mozna zmienic szczoteczke na miekka lub uzywac plukanki do wrazliwych dziasel np. Meridolu a najlepiej poczekac az samo przejdzie

W ogóle powino się szczotkować zęby miękkimi szczoteczkami, jednak ja lepiej sie czuje kiedy zeby szczotkuje twardą szczoteczką;) co do krwawiących dziąseł może pomóc zmiana pasty na ziołową lub Elmex Zielony - tej ostatniej używałam przez cały okres ciąży i krwawienia zdarzały się, ale rzadko

u mnie też dziąsła podczas ciąży były wrażliwe pomagała mi wtedy pasta do zębów meridol

mi krwawia do tej pory. Uzywam pasty elmex. Polecam tez nie plukac ust po myciu zebow, jedynie wypluc paste i tak zostawic. Polecil mi tak dentysta. Fluor wtedy lagodnie dziala na dziasla. Uzywam szczoteczki colgate 360 sensitive plus (czy jakos tak, tej najbardziej delikatnej).

Mi dwukrotnie krwawiły dziąsła w ciąży,ale nie bardzo dużo,dodatkowo były rozpulchnione.Podobno to jest bardzo częste u kobiet ciężarnych.Po pierwszej ciąży taki stan utrzymywał się jeszcze jakiś czas po porodzie i w końcu przeszło.Używałam miękką szczoteczkę i pasty meridol.

Lusi to zupełnie normalne, wszystkiemu winne są oczywiście hormony, przez które dziąsła są przekrwione i tkliwe…
Ja przy kłopotach z dziąsłami wspomagałam się płucząc buzię szałwią ( torebki ekspresowe dostępne w każdej aptece i sklepie zielarskim ), która działa przeciwzapalnie i ściągająco. Naprawdę pomaga! Równie dobre działanie ma napar z rumianku.Są też specjalne mieszanki ziołowe jak Dentosept ale tu już trzeba dokładnie studiować skład bo wspomniany specyfik zawiera niestety etanol.
Dobre pasty na nadwrażliwość zębów i problemy z dziąsłami typu elmex, meridol, colgate total pro.
Wspomniana miękka szczoteczka do zębów to konieczność.
Do tego odpowiednia dieta- czyli witamina C i rutyna, jedna i druga wzmacnia naczynia krwionośne oraz wapn dla mocnych ząbków.
Powodzenia!

Mi również krwawiły dziąsła. Dentystka zaleciła zmianę szczoteczki na bardzo miękką, delikatne szczotkowanie i używanie nitki, również bardzo delikatnie. Przyznam, że po używaniu nitki krwawienie zmalało.

Mi zupełnie nic nie pomagało - dziąsła przestały krwawić jakiś miesiąc po porodzie; )

Krwawienie dziąseł w okresie ciąży jest zupełnie normalne. To zmiana hormonów w naszym organizmie może powodować krwawienia nawet jeśli wcześniej nie miałaś z nimi styczności. Jeśli pojawiają się sporadycznie nie ma powodów do obaw a jeśli zauważysz, że występują ze zwiększoną częstotliwością może warto udać się na wizytę kontrolną do stomatologa, by coś przepisał lub rozwiał Twoje wątpliwości. Warto w ciąży o siebie dbać i nie stresować się z byle powodu.

Miałam to samo w drugiej ciąży. Też używałam Elmex i kupiłam bardzo miekką szczoteczkę, ale nic nie pomagało. Trochę ulżyło po płukaniu ust szałwią. Definitywnie przeszło 2 miesiące temu. Ale ja radzę iść wszystkim borykającym się z tym problemem do stomatologa. Moja koleżanka to bagatelizowała i wypadła jej górna 2

Tak to zupełnie normalne :wink: Nigdy nie miałam problemu z tym, a w ciąży się pojawiły :wink: Nawet moja dentystka mnie poinformowała ,że teraz mogą mi krwawić dziąsła :wink: Na szczęście nic więcej się z zębami mi nie dzieje :wink: Byłam w każdym trymestrze raz na wizycie kontrolnej. Mogę odetchnąć z ulgą ,że zęby zdrowe;)

Wydaje mi się, że normalne. W pewnym momencie ciąży zwiększa się ilość krwi, więc dzieją się z nami różne historie. Serducho wali szybciej, przepływy krwi są większe i tak właśnie krwawią nam dziąsła, czasem z nosa poleci. Zmieniłam szczoteczkę na miękką.

A i był zapomniała! :wink: Dentystka poleciła mi na ten okres szczoteczkę z CURAPROX bardzo miękką :wink: Ponoć bardziej miękka niż wszystkie soft ,ale trudno ją dostać. W mało której aptece jest. Mi jednak wystarcza zwykła SOFT.
A jeśli chodzi o nitktowanie - ja nitkuję odkąd pamiętam i przyznam ,że choć robię to delikatnie ,czasem po nitkowaniu krwawią mi dziąsła (teraz w okresie ciąży - wcześniej nie krwawiły przy nitkowaniu). Więc nie wiem czy to pomaga :slight_smile: Jednym widocznie tak , innym nie.

Lusi636, w którymś wątku już o tym wspominałam, ale na krwawiące dziąsła nie ma nic lepszego niż meridol. Tylko trzeba używać regularnie. Ja używam pasty i płynu do płukania jamy ustnej i problem ustał. Tylko przy zakupie zwróć uwagę, że są dwa rodzaje meridolu. Ma być ten taki biało-błękitny. I polecam zakup w Makro jeżeli masz dostęp bo tam mają opakowania meridolu płyn+pasta gratis za około 25,00 zł. Normalnie byś za zestaw zapłaciła około 40zł.

Krwawienie dziąseł w ciąży jest normalne. Szczególnie w czasie ciąży ważne jest aby o zęby zadbać. Warto zmienić szczoteczkę na miękką, używać odpowiednią pastę do zębów oraz odwiedzić choć raz swojego stomatologa.

Super rozwiązaniem jest pasta paradontax która łagodzi dolegliwości, sprawdza się płukanie wody z cytrynką która uszczelnia naczynia krwionośne i tak jak pisała Polishgirlolga nie ma nic lepszego od meridolu.

Smak pasty parodontax powodował u mnie odruch wymiotny, podobnie z innymi pastami na krwawienie dziąseł.

lekkie krwawienia są dozwolone ale mimo to bym skonsultowała to z dentystą/stomatologiem.

Mi również przez jakieś czas krwawily, zamieniłam szczoteczke na taką z miekkim włosiem. I również meridol :slight_smile: noi pomogło :wink: