Krotkie nozki do reszty ciala

Witam.mam pytanie bylam dzis u lekarza obecnie 27tydzien i lekarz stwierdzil ze maly ma krotkie nozki o okolo 5 dni do reszty ciala. Zapytalam czy to powod do obaw i dalszych badan ale powiedzial ze nie,ale to moja pierwsza ciaza i bardzo sie martwie czy na pewno jest wszystko dobrze z maluchem . Moze ktoras z mam byla w podobnej sytuacji i moze mnie uspokoic albo poradzic co powinnam zrobic;)

Zwykle bywa tak, że jest rozbieżność między pomiarami, nie ma się czym martwić

Przeważnie tak bywa ,że pomiary się różnią u mnie na usg zaś nóżki były większe :slight_smile: Ale nie masz się czym martwić :slight_smile:

Emilia nie masz się czym martwić, rozbieżności się zdarzają. Czasem jest to wina maszyny, czasem lekarz coś przeoczy a czasem też dziecko rozwija się w różnym tempie. Lekarz najbardziej bierze pod uwagę rozmiary główki i brzuszka, a i te mogą się różnić.
Podstawą do dalszych badań jest rozbieżność między organami powyżej 3 tygodni.
Może się okazać że przy następnym badaniu dziecko będzie miało już idealne parametry. Weź też pod uwagę budowę ciała twoja i ojca dziecka, to też ma wpływ.

Proszę spokojnie czekac na kolejna wizytę z pomiarami i zaufać lekarzowi, jeżeli mówi ze nie na sie czyn martwić to nie ma. Kto ma lepiej wiedzieć niz nie on . Moze akurat maluszek sie tak ułożył, moze maszyna niekoladna … możliwości jest kilka . Proszę sie nie martwić

Tak jak już pisały dziewczyny, nie ma się czym przejmować. Te wyliczenia i “widełki” sporządzane są na podstawie jakichśtam statystyk, a wiadomo, że każde dziecko jest inne i rozwija się w swoim tempie. Takie rozbieżności to całkowicie normalna sprawa. A już rozbieżność 5 dni to naprawdę bagatela.
Najprawdopodobniej wszystko się jeszcze ureguluje. Poza tym nie jest wykluczone, że dziecina ma genetycznie (na przykład po tacie) krótkie nogi w stosunku do korpusu. Zdecydowanie nie ma się czym martwić, a tylko cieszyć, że maluszek zdrowo się rozwija.
Życzę jeszcze przyjemnej ciąży i dużo spokoju :slight_smile:

Zastanawiam się tylko po jakiego czorta lekarz poruszył ten temat… przy usg u mojej małej wyszło też chyba 5dni i nic nie powiedział, ja widziałam na monitorze nade mną 33w 0d i 33w 5d, ale wiedziałam z pierwszej ciąży o co w tym chodzi i że to nic niepokojącego

Nie martw się, często pomiary się różnią tak jak pisały dziewczyny. Lekarz chciał chyba być szczery i powiedział Ci, co widzi na usg, może niepotrzebnie bo się martwisz.Rozbieżność 5 dni to naprawdę nie problem, często na usg tak podają. Nie martw się. Zresztą usg to tylko maszyna i tak jak może różnić się i mylić co do wagi tak samo co do długości nóżek. Bądź spokojna:)

Bardzo wam dziękuję za odpowiedzi :wink: Teraz jestem juz spokojniejsza i nie zamierzam sie martwic .Mam nadzieje ze przy nastepnym badaniu wszystko wyjdzie dobrze ;)W sumie ani ja ani mąż nie nalezymy do zbyt wysokich osob i moze po prostu nasz msluch tez nie bedzie bardzo wysoki ;)Pozdrawiam wszystkie mamy

Cieszę się, że mogłyśmy Ci pomóc i uspokoić… w pierwszej ciąży wszystko jest takie nowe i stresujące :wink:
Jeszcze raz wszystkiego dobrego :slight_smile:

Emilka nie zamartwiaj się bo takie różnice w pomiarach są jak najbardziej normalne. Na przyszłość powiedz lekarzowi aby nie niepokoił Cie nie potrzebnie :wink: i wytłumaczył czemu takie różnice mogą mieć miejsce :slight_smile:

Emilia u mnie w 34 tyg lekarz mowil ze brzuszek o ponad tydz mniejszy od reszty ciala i mala wazy tylko 2200 gram a dwa tyg pozniej urodzilam czyli w 36 tyg i mala ok wazyla 3150 gram i 54 dluga wiec nie ma co sie sugerowac pomiarami z usg:)

U mnie tez zawsze wychodziły jakieś rozbieżności, ale ginekolog wytłumaczyła mi, ze jeśli nie są duże i nie przekraczają pewnych norm to taka uroda, dodatkowo duże znaczenie ma genetyka jeśli rodzice są niscy jest większe prawdopodobieństwo, że dziecko też będzie niskie,
Proszę 3 różne usg z wymiarami

1

1

1

Zwróć uwagę lekarzowi, że martwi Cie to co powiedział na ostatniej wizycie, może zmadrzeje trochę zanim znów nastraszy niepotrzebnie kobietę w pierwszej ciąży.

Nie masz się czym martwić. Tak się zdarza i nie jest to powód do niepokoju. Ponadto USG jest tylko maszyną i zdarzają się niedokładne pomiary a 5 dni to na prawdę niewiele. Być może lekarz źle zmierzył - niedokładnie pobrał miarę nóżek i stąd taka rozbieżność. Weź pod uwagę również swoją i męża budowę ciała - bo taka uroda może być również spowodowana genetyką. Zobaczysz na kolejnym USG i wtedy powinno wszystko wrócić do normy. Lekarz powiedział, że taka rozbieżność nie jest powodem do dalszych badań ponieważ dodatkowe badania wykonuje się kiedy różnica wynosi 3 tygodnie.

Bardzo wam wszystkim dziekuję za odpowiedzi ! Na prawdę teraz przynajmniej się uspokoiłam i się nie denerwuje !:slight_smile:

Powódź na wizycie, że Cię to niepokoi, niech lekarz zrobi usg i konkretnie zapytaj czy takie dysproporcje zdarzają się często i z czym się wiążą. Niech się lekarz wypowie. Wiadomo, że powie, że to normalne, ale będziesz miała pewność.

Czasem tak już jest że pomiary się różnią, ale nie ma co się martwić na zapas:) Wspomnij lekarzowi, że trochę się tym zdenerwowałaś, na pewno Cię uspokoi:)

Nie ma co sie martwić, u mnie to samo i dodatkowo maluch mniejszy o 2 tyg. Niż wynikałoby z terminu OM . Także spokojnie, tym bardziej że te pomiary mają swoje rozbieżności;)

I u nas pomiary się różniły, a nawet własnie wychodziły rozbieżności co do terminu i pomiary malucha. Nie martw się i nie przejmuj, bo nie ma powodu. Gdyby było coś niepokojącego lekarz na pewno powiedziałby Ci o tym.