Krępujące pytanie [zaparcia w ciąży]

manndarynka u mnie 3 dniowe biegunki zakonczyły sie skurczami partymi ! więc bądź czujna :wink: jak dostałam nowe leki rozkurczowe zaparcia powrócily :slight_smile:

Nieco mnie przeraziłyście dziewczyny tym problemem z załatwieniem własnych potrzeb po porodzie… Mam nadzieję, że strach ma tylko wielkie oczy i, że nie będzie tak źle…

niestety też słyszalam że tak jest, ale wszystko się wytrzyma byle dzidziuś był już -( tzn. w terminie ) na świecie cały zdrowiusieńki :slight_smile:

Ja nie wspominam tego aby po porodzie było tak źle. Przed samym porodem miałam problemy z zaparciami. Ponoć na końcowym etapie ciąży zarówno zaparcia jak i biegunki mogą sygnalizować zbliżający się poród.
Po porodzie można w razie problemów pomagać sobie czopkami glicerynowymi.

Zaparcia trzeba zwalczyc bo prowadza do powstania hemoroidow. Ja polecam sliwki suszone albo jeszcze lepsze sa morele suszone. U mnie pomogly. Duzo wody, owocow , warzyw i zero slodyczy. A lekarza nie ma sie co wstydzic. Mojej bratowej przepisal syrop na zaparcia i pomaga.

Ja potrafię mieć niekiedy zaparcia mimo tego, że jem sporo owoców. Teściowa za dużo mięsa daje :/. Chciałabym być już na swoim i po swojemu sobie gotować.

mamuśka z biegunkami to racja, organizm się oczyszcza do porodu.
hirudo ciesz się że masz taką teściową, dba o Ciebie i gotuje Ci wszystko :stuck_out_tongue_winking_eye: heh a tak poważnie to rozumiem Cie, też już bym wolała po swojemu gotować, ale póki co muszę liczyć na teściową że mi coś przyniesie i dokarmi :wink:

zaparcia zaparciami jakoś sobie z nimi radzę, choć ostatnio jakoś tak mi łatwiej załatwić te potrzeby…niestety zgaga nie daje spokoju i to zawsze wieczorem jak już się położę…czasami aż mnie budzi w nocy. Macie jakiś sprawdzony sposób na zgagę oprócz zimnego mleka? bo nawet jak je wypiję i się położę to zgaga wraca z podwójną siłą…nie ukrywam, że biorę często RENNIE niby nie ma przeciwwskazań w ciąży ale już mam dość tych tabletek…

Joanna D. ja od 2 tr biorę ortanol max i nigdy zgagi nie miałam.

Joanna - ja w ciąży zgagi nie miałam ani razu, ale przed ciążą się zdarzała. I w takiej sytuacji pomagały migdały. Podobno regulują system trawienny i chyba coś w tym jest.

Oliss - a je można brać w ciąży? Przepisał Ci je lekarz czy sama zaczelas brac?

Doris jadlam migdaly ale tez pomagaly na krotko :frowning: a w nocy bolalo podwojnie …

Joanna D. niczego nie biorę na własną rękę, lekarz mi zalecił ze względu na refluks na ktory chorowałam kiedyś, żeby właśnie uniknąć nawrotu choroby kazał mi to brać i na mnie skutkuję, I trymestr strasznie się meczyłam ze zgagą :frowning: ratowałam się renni i czasami pomagało.

Oliss- dziękuję za taką teściową, choć nieraz i takiej człowiek ma dość…

Oliss rozumiem…ja tez ratuje sie rennie na szczescie niedlugooo sie to skonczy :slight_smile:

Dziewczyny, żeby ustrzec się zgagi trzeba przestrzegać kilku zasad. Należy unikać kawy, mocnej herbaty, słodyczy, alhoholu, papierosów, napojów gazowanych i słodkich, tłustych, ciężkostrawnych potraw, potraw z miętą, potraw kwaśnych, octu.

Każda z nas jest inna, i każda z nas o innych prodoktow dostaje zgagi
Joanna powinas znalesc co jest przyczyna zgagi
Beata u mnie zaden z tych produktow nie powoduje zgagi,

ja do końca ciąży nie mogłam rozszyfrować co jest przyczyną zgagi u mnie.

Ciekawie wygląda ta dyskusja o zaparciach w ciąży. Z głównego problemu zrobiła się zgaga, której przczyną jak podaje Beata jest m.in. palenie papierosów :slight_smile: Poprawiacie mi na wieczór humor.

:slight_smile: bo ileż to można rozmawiać o … kupie :wink:
akurate te dolegliwości najbardziej uciążliwe są:/ bo niby wszystko dobrze się robi a one i tak są :wink: