Krępujące pytanie [zaparcia w ciąży]

Również znam tylko te glicerynowe, ale u mnie córka piła xennę junior :) Problemy z zaparciami mieliśmy w późniejszym etapie :) 

Również glicerynowe używałam 

Jeżeli dziecko ma zaparcia podczas kp to trzeba coś zmienić w diecie?

Warto spróbować jeść produkty bogate w błonnik :) Oraz sięgać po m.in koper włoski :) 

Z HiPP ma być webinar na temat zaparć czynnościowych u niemowląt :) 

Możesz podać link?

Można zmienić coś w diecie ale nie jest powiedziane ze to coś zmieni szczerzę podawaj dziecku albo pij herbatę rumiankowo koperkowa 

u nas były zaparacia po mieszance to wtedy dr zaleciła przepajanie wodą mimo iż córcia była bardzo mała, ale tak naprawde nie chciała jej pić;( dopiero podawanie mieszanki z niewiele wiekszą iloscia wody pomogło, mała jadła co prawda częsciej ale te kupy w końcu sie unormowały ;) potem rozszerzanie diety to wiadomo było już dużo lepiej;)

Moja kuzynka która jest dietetykiem i właśnie skończyła kurs żywienia dla kobiet karmiących mówi że zmiana w żywieniu matki nic nie zmieni ponieważ mleko mamy wytwarza się tylko z niektórych produktów które spożywanie a właśnie wybiera sobie te najlepsze 

Jestem w 24 tygodniu ciąży i zaparcia zaczęłam mieć od 19 tygodnia. Próbowałam zmienić dietę, różne syropy it. Nic nie pomagało. Aż w końcu trafiłam na fantastyczną Panią internistkę, która doradziła spróbować Duphagol - to jest proszek, który się rozpuszcza w wodzie i można go brać w ciąży. Trzeba poczekać kilka dni na efekt, ale on jedyny zadziałał.

Mnie nie dotyczyły akurat . Ale wspolczuje

Mnie pomagały suszone śliwki :)

Duphagol ooo nie słyszałam i o tym ale fajnie że piszesz. Trochę też jest tak że na każdy organizm będzie działało coś innego. Dobrze że Tobie pomogło 

Też tego nie znam. Ja na szczęście nie miałam zaparć w ciąży to też nie szukałam tego typu rozwiązań.

o matko to było straszne, ale jak na razie zaparcia minęły same. Nic nie zmieniłam. Ale mam nadzieje, że nie wrócą 

niestety zaparcia to bardzo czesta przypadlosc a jak wiadomo powszechnie zdrowie zaczyna sie w jelitach ;/

A to nie słyszałam o tym że zdrowie zaczyna się w jelitach ale wiadomo że jak człowiekowi coś dolega to no źle się czuje i jest problem aby normalnie funkcjonować.

Kiedys ktos tutaj na forum pisal ze na zaparcia trzrba uwazac zwlaszcza w ciazy bo moga grozic przedwczesnym porodem;/

Ja na szczęście też nie miałam zaparc w ciąży..  musi to być męczące.

Mi na szczescie zdarzaly sie sporadycznie 

No ja niestety miałam w drugiej ciąży. Męczące bardzo. Oczywiście przez to zrobiły się też hemoroidy. Starałam się dużo ruszać ,jadłam produkty bogate w błonnik. Pomogło mi trochę picie siemienia lnianego mielonego na mleku i owsianki :) 

Teraz w ciąży na szczęście zero zaparć :) 

Magnez działa trochę przeczyszczająco ,więc może pomógł zapobiec nieprzyjemnej dolegliwości jaką są zaparcia :)