staramy się o kredyt MIESZKANIE DLA MŁODYCH czy ktoś brał już ten kredyt ?
My całkiem niedawno wzieliśmy kredyt na dofinansowanie dla młodych się nie załapaliśmy ponieważ tam jest za dużo tych wytycznych i kruczków których nie można spełnić
no wlaśnie jesteśmy w trakcie załatwiania i zastanawiam się czy się załapiemy szukam kogoś kto mniej więcej był w takiej sytuacji może cos powie na ten temat …
My się nie załapaliśmy ponieważ mój M należy się do jakiejś starej chatki po swoim dziadku gdzie ma 1/8 udziału czyli przypadnie mu może jakieś 7-8tys i to bóg wie kiedy i zwzg.na to zostaliśmy odrazu odrzuceni
jej wszystko robią zeby tylko człowiekowi utrudnić… my już papiery złożyliśmy do banków teraz czekamy na odpowiedź i jestem tak niecierpliwa że szok
Domyślam się jak się jak się czujesz też przez to przechodziłam fajne uczucie:)
My po złożeniu wniosku mieliśmy czekać jakieś 3-4tyg na podjęcie decyzji przez analityka ponieważ mają taki okres na sprawdzenie wszystkiego w banku le dla naszego miłego zaskoczenia tel i emaila otzrymaliśmy już po półtora tygodnia z decyzją wszystko się nam tak ładnie szybciutko ułożyło no ale spałacać będziemy dłużej:)
sylwia fajnie ze wam sie udao licze na to ze i nam sie uda… nam powiedziano ze odpowiedz w ciagu 20dni i teraz czekamy
Ale 20 dni roboczych tak? bo oni w bankach operują dniami roboczymi to troche dlugo musicie czekać
A skaładając wniosek w banku jaką zaproponowali Was stawkę % w skali roku co do oprocentowania kredytu?
Orientujecie się czy jeszcze w tym roku jest opcja aby skorzystać?
My dostaliśmy MDM w 2015 roku. Było z tym zamieszania musieliśmy wziąć ślub cywilny szybciej mimo zaplanowanego kościelnego bo bank nie chciał udzielić kredytu ale udało się. W tym roku fundusze są już wyczerpane jeśli chcecie to gdzieś w grudniu będą dawać na 2018 rok MDM
M.Zetka w tym roku juz brak kasy kolejny nabór zaczyna sie w styczniu na 2018 rok wiem bo pracuje w biurze nieruchomości
my składaliśmy papiery w grudniu 2015, nie załapaliśmy się bo się fundusze skończyły. W 2016 po negocjacji ceny z deweloperem, bo zmieniły się stawki, udało Nam się złożyć papiery na czas, przed skończeniem kwartału. Zaś wtedy mieliśmy pecha bo trafiliśmy na najbardziej oblegany dzień w roku, odnośnie składania papierów, bo wyczerpały się wszelkie możliwe dopłaty na 2016. Do trzech razy sztuka, ponownie złożyliśmy papiery z dopłatą na 2017 i się udało. 10 stycznie 2017 na konto dewelopera wpłynęła dopłata. Jaja jak berety z tą dopłatą. W ciągu 5 lat nie można ani wynająć, ani sprzedać mieszkania a tym bardziej coś nadpłacić. W obecnej sytuacji kiedy klaruje Nam się wyjazd z PL , nie wiemy co zrobić z mieszkaniem.
Aleksandra no niestety takie sa nasze polskie realia ale mozesz to obejść wstawić sobie lokatora nie ujawniając tego nigdzie a w Ostateczności jakby się wydało powiedziec ze ktoś z Rodzimy Albo znajomy opiekuje się mieszkaniem pod wasza nieobecność
Aleksandra, musicie pomyśleć i pokombinować, na pewno coś wymyślicie, żeby nie wyjść stratnym, możecie też po prostu poradzić się znajomego prawnika, czy kogoś z nieruchomości. Ludzie takie kombinacje robią, że czasami aż trudno uwierzyć
My z dopłaty zrezygnowaliśmy, jak poczytaliśmy wymagania właśnie, co do mieszkania. Chcieliśmy też dość szybko wszystko załatwić, a bez ślubu z dopłatą nie jest tak łatwo. na rynku deweloperskim, by sprostać wymaganiom programu też były cyrki, by obejść cenę az metr często np. miejsce postojowe kosztowało 50-100 tys. byle mieszkanie wyszło taniej…
Niby są pewne pieniądze przygotowane na rok 2018. Ale czy przypadkiem kwota ta nie jest już zarezerwowana przez osoby, które chcialby brać krdyt na mieszkanie a nie zalapały się na mieszkanie dla młodych w roku 2017?
Polecam jeszcze poczytać sobie o kredytach na portalach finansowych:
Tam również znajdzie się wiele informacji w temacie.
Męża siostra wzięła kredyt mieszkanie dla młodych dwa lata temu. Uzyskać taki kredyt wcale nie jest łatwo i prawdę mówiąc trochę ich to kosztowało nerwów niestety. Metr mieszkania nie mógł kosztować więcej niż jest to określone. Jest to dokładnie opisane. Im się spodobało mieszkanie ale cena za m2 była wyższa więc musieli albo szukac nowego albo dogadać się z właścicielami i zbić cenę przynajmniej na papierze a na resztę wziąć kredyt gotówkowy.
Wkoncu znaleźli takie spełniające kryteria programu i swoje. Złożyli wniosek i czekali na decyzję chyba około 2,5 tygodnia. Dostali dofinansowanie. W tym programie fajne jet to że jak w przeciągu iluś lat chyba 5 urodzi się im dziecko mogą liczyć na większą dopłatę.
M. Setka w tym roku fundusze się wyczerpały ale w styczniu będą nowe na 2018 rok.
Aleksandra skonsultuj się z jakims prawnikiem bądź wynajmij mieszkanie po cichu.
myślę, że porozmawiam, z moim doradcą finansowym, który pomagał w uzyskaniu kredytu itp, może on coś poradzi.
My też mieliśmy swojego doradcę i bardzo polecam takie rozwiązanie. kredyt, ubezpieczenie pomoże Wam załatwić. Fajna opcja, u nas sprawdził się naprawdę mocno. Ba! Do tej pory zdarza się, że korzystamy z niego, ostatnio przy ubezpieczeniu auta.
Mieć doradcę jest na prawdę warto. Ja też miałam doradcę jak kupowałam mieszkanie i jak braliśmy w sensie szukaliśmy kredytu na dom.