już wiem, że niektóre z Was też walczą tak jak ja, czyli piersią w butelce. Zastanawiam się po ile mleka potraficie odciągnąć z jednej piersi na raz? Jak często odciągacie mleko, jak długo? Ja karmię butelką około 30 minut, odciągam 30 minut, a czasem 50. Do tego dochodzi mycie i sterylizowanie butelek. Czasem wydaje mi się, że nic innego nie robię jak tylko karmię i przygotowuję się do kolejnego karmienia, a w międzyczasie przewijam bobasa. Jak to wygląda u Was?
KPI już 6 miesięcy! Niestety tak to wygląda u mam KPi:)ja od początku miałam sporo mleka, ale walczyłam o jeszcze więcej! Kawa inka z mlekiem, piwo karmi, woda i pozytywne myślenie zdziałały wiele! Mój synek pięknie przybiera(nawet za dużo)na KPI. Ja w sumie ciągle odciągam. Za każdym razem jak synek je, ja wtedy odciągam, no i jak się bawi, czy śpi to też:)jak jeżdżę do rodziców to też wiecznie z laktatorem siedzę:)No i w nocy też wstaję często-wcześniej co 3 godz, teraz tak co 4 godz:)
Polecam mój sposób dziecko w bujaczek jedną ręką trzymasz mu butelkę i je, a laktator zakładasz pod stanik i samo się trzyma i ściągasz,a druga ręka wolna i może pisać na forum:)
KPI to wielkie wyzwanie, ale warto je podjąć:)powodzenia. w razie pytań służę radą-ja już nie rozstaje się z laktatorem 6 miesięcy:)a wiesz co teraz robię???oczywiście ściągam mleko:)
Evli, ja teraz też, ale mimo wszystko drugą ręką muszę ciągle pracować. Dlaczego ściągasz aż tak często, ile zjada Twój maluch na raz? No i ile odciągasz na raz? Jak długo mniej więcej to trwa?
mój synek od początku je mało, a często. teraz tak 120ml zje. wcześniej ok 90ml. Po tylu miesiącach odciągania sporo mi leci. np rano odciągnęłam 200ml, po 5 godz nie współpracowania z laktatorem. odciąganie trwa tak ok 20 min.
KPI to ogromne poświęcenie, które rzeczywiście wymaga mnóstwa czasu. Sama również bardzo dużo czasu spędziłam z laktatorem. O ile przy pierwszym dziecku jakoś dało się to zorganizować to przy drugim będzie znacznie trudniej, bo jak wiadomo starszy maluszek będzie już większy i bardziej mobilny, a przez to też bardziej absorbujący.
Na pewno przy drugim maluszku będę starała się walczyć o laktację jak tylko będę mogła. Jeśli zamiast naturalnego karmienia piersią będę KPI to już teraz zastanawiam się jak to zorganizować. Jak mąż będzie w domu to nie będzie problemu, jeśli będę sama z maluszkami to już będzie trudniej. na pewno starszemu będę starała się wszystko wytłumaczyć, może w czasie odciągania pokarmu będę mu (a raczej im) czytać książki i bajki, będziemy bawić się zabawkami które nie wymagają zbyt dużo ruchu, czyli np. jakieś gry. Na pewno dużo też zależy od dziecka i jego charakteru i temperamentu, ale dużo też od nas na ile przygotujemy go na to co się dzieje i dlaczego (że np. w kuchni mamusia musi spędzić dużo czasu, żeby przygotować obiadek dla tatusia jak wróci z pracy, ile czasu potrzeba na przygotowanie jedzonka, a w ten sposób, z laktatorem przygotowujemy jedzonko dla młodszego rodzeństwa).
Emkao, na razie nie wyobrażam sobie mieć dwóch szkrabów i KPI. Dzisiaj znowu karmiłam i odciagalam równocześnie, ale zdarza się tak rzadko, choć nie ukrywam - jest to spora oszczędność czasu.
Evli, 200 z dwóch czy jednej? Mrozisz mleczko codziennie? Rano odciagam po 150 z jednej, potem już znacznie mniej
Takie karmienie na pewno nie jest łatwe, a i wymaga sporo poświęcenia jednak. O ile faktycznie przy jednym maluchu mamy więcej czasu, tak przy dwójcie, czy trójce już nie jest tak kolorowo. Pamiętam, że na forum były mamy chwalące się naprawdę długotrwałym karmieniem w ten sposób, więc dla chcącego się da
Evli, 6 miesięcy to bardzo ładny wynik, życzę kolejnych tylu
Mama, co do samego odciągania, to tych odciągnięć powinno być minimum 8 razy na dobę, by laktacja się utrzymała. Im częściej tym bardziej można ją rozbujać, a znowu trzeba uważać, by nie przesadzić. A w nocy też często odciągasz?
Zawsze podziwiałam mamy kpi. Bo to na prawdę wymaga sporo determinacji. Sama teraz Odciagam mleko dla młodego i on je tylko dwa razy dziennie i wiem ile to zachodu. Dodatkowo mam małego ssaka które chce normalne ssać pierś.
Mama tak jak napisała Magros powinnaś Odciagać minimum 8 razy na dobę no i dodatkowo w nocy również. Wtedy będziesz miała pewność że laktacja się utrzyma.
Mama, jesteś bardzo zdeterminowana, a to już połowa sukcesu Super, że prowadzisz taki notatnik, na pewno się przyda i zobrazuje całość sytuacji. Tak to niby się pamięta, ale potem te karmienia jakoś tak zlewają się i pamiętam, że w końcu sama nie byłam pewna, ile tych karmień było. Oby Wasze karmienie trwało jak najdłużej
mama gratki super ze dajesz radę podziwiałam zawsze bo jednak trzeba ściągnąć a to wymaga czasu i pracy laktatorem.
A słyszeliście dziewczyny że na pobudzenie laktacji czy wspomaganie gdy za mało mleka jest stosuje się oksytocyne w sprayu ? niedawno miałam na studiach ten temat i stosuje się ponoć na laktacje wlansie w Japonii i Stanach spray z oksytocyna wlaneie aby pomóc w produkcji pokarmu w piersiach.
są efekty i to wg badan bardzo dobre. szkoda że w pl jest wycofana oksytocyna w sprayu można ją dostać za granicą zupełnie jak kropelki Sab Simplex na kolki.
A przy okazji są badania na temat autyzmu i różniez lekiem jest oksytocyna w sprayu poprawia zachowania społeczne u dzieci z autyzmem wlansie dzięki temu umieją określić swoje potrzeby i zaczynają się zachowywać jak normalne dzieci chcą mieć pracę i chcą się usamodzielnic i wykazuje się poprawa dzięki temu to bardzo ciekawe ogólnie
Nie słyszałam Aisa, ciekawe.
W nocy miałam kryzys, nie odciągałam bo córka się nie przebudziła na karmienie. Za to częściej przystawiam ją do piersi. Na razie zastanawiam się ile mleka może zjeść miesięczne dziecko, czy 120 ml to nie za dużo.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.