Kosmetyki dla maluszka

Mamusie jakiej firmy, kosmetyki używacie dla dzieciaczków?

Ja kupiłam zestaw musteli (chusteczki, zel, balsamik i masc na odparzenia). Polecila mi kolezanka, ale ja jeszcze czekam na dzidziusia, wiec nie moge powiedziec, czy rzeczywiscie jest dobry. Slyszalam tez ze kosmetyki firmy hipp sa calkiem niezle.

Hipp i babedrem z rosmanna też mi polecali.Przy poprzedniej ciąży stosowałam oilatum płyn i krem nawilżający skórkę dziecka.Krem jest rewelacyjny,do bardzo suchej i łuszczącej się skóry.Jak był trochę większy miał problemy skórne świetnie sprawdził się u nas krem z dodatkiem wosku pszczelego.

Dobre i polecane są kosmetyki Oilaum.

Moje dzieci używają Nivea. Jeżeli dziecko nie ma problemów ze skórą to nie polecam typowych emolientow z apteki bo potem skóra sie przyzwyczaja i ciężko przejść na coś tańszego. Natomiast moje mlodsze dziecko miało atopową skórę i w jej przypadku najlepiej sprawdził się Emolium. Wiadomo, ze każde dziecko reaguje inaczej na dane składniki kosmetyków, moją córkę wysypało po kosmetykach firmy Bambino, więc tego nie polecam.

Ja używałam przy pierwszym dziecku Bubchen ale potem okazało się, że ma atopowe zapalenie skóry i musieliśmy zmienić na apteczne produkty np. Atoperal. W lipcu będę miała znowu dzidziusia i zastanawiam się czy nie kupić produktów z “Emolium” lub "Oilatum?

My używamy Emolium, ale mamy też Nivea. Wszystko zależy od tego czy skóra dziecka wymaga jakiejś specjalnej pielęgnacji. Jeśli wszystko jest ok to ja wybrałambym te kosmetyki które dla mnie najładniej pachną :wink:

Mój mały ma małe problemy ze skórą i jeśli się one pojawiają kąpiemy się w Oilatum jak dla mnie jest lepsze niż Emolium. Jednak zawsze warto od początku używać normalnych żeli - bardzo dobry skład maja kosmetyki z BabyDream. A dopiero jeśli pojawiają się problemy skórne warto zastanowić się nad emolientami a nawet kupić emolienty. Emolienty warto nie używać od razu ponieważ są one przeznaczone dla skóry z problemami która wymaga użycia tak delikatnych kosmetyków. Lepiej nie przyzwyczajać skoro dziecka od razy do emolientów.

Ja wiekszosc kosmetykow kupilam z oilan i nivea. Jakos najwieksze zaufanie mam do tych dwoch firm

Marta- swietny blog, sama korzystam. Dziewczyny nie wyobrazacie sobie nawet ze z dostepnych na rynku chusteczek nawilzonych tylko kilka z nich ma sklad, ktory nie jest mega chemiczny.

Ja po przeczytaniu recenzji kosmetykow na pdst. Ich skladow na stronie sroka o (serdecznie polecam) zakupilam plyn do kapieli Oillan, a do pupki Bepanthen extra oraz Linomag, ktory mozna uzywac do reszty ciala. Aczkolwiek do cialka zamierzam uzywac glownir oleju kokosowego, ktory wg mnie jest swietny do wszystkiego i przede wszystk naturalny. Przy wyborze kosmetykow kieruje sie skladem i ogolnie zasada, ze im mniej kosmetykow, tym lepiej.

Ja polecam kosmetyki firmy Hipp. Są odpowiednie dla dzieci już od pierwszego dnia życia, cena przystępna (a często w drogeriach są na nie przeceny), pięknie pachną. Warto też dodać, że mają krótki skład i dobrą opinię na rzeczonym już wcześniej blogu srokao :smiley:

Ja jak zwykle nie polecam dla maluszkow które nie posiadaja problemów skornych używania emitentów. Emolienyy to specjalne substancje przeznacZone do skory z roznego rodzaju problemami czy dermatozami. Jak delikatna skóra dziecka przyzwyczai sie od poczatku do tak delikatnych kosmetykow to istnieje duże prawdopodobieństwo ze e przyszłości moze miec uczulenie na wiele skladnikow ktore wystepuja w bardziej “chemicznych” preparatach. Dlatego polecam dla dzieci kosmetyki ogolnie dostepne w drogeriach. OcZywiście nalezy czytac sklad i wybierac te z jal nakbardziej naturalnym skladem. Ja np od początku do kapieli uzywalam zelu bobini natomiast teraz ze wzgledu na sklad przeszlam na rossmanowski babydream. Jest super delikatny u pięknie pachnie. Do smarowania cialka juz nie uzywam nic gdyz jesli skora nie jest zbut wysuszona nie ma takiej potrzeby. Ale w pogotowiu zawsze czeka dermedic dla dzieci nowa seria wygrywa jak dla mnie ta seria skladem oraz zapachem. Do pupy uzywamy chusteczek z rossmana Tami sensitive ktore po przeczytaniu skladu chyba wszystkich wydaja mi sie najbardziej naturalnie nie zawieraja parabenow, perfum, alkoholu, pegow itd. Do smarowania pupy linomag zielony :slight_smile: ogólnie polecam rowniez.losmetyko dla dzieci z firmy sylveco. Sa to dermokosmetyki ktore maja tak naturalny sklad ze drugiego takiego nie znajdziecie. W zasypce dla dzieci nie ma.nawet talku a zamiast tego skrobia :slight_smile: takze jesli ktos bu chcial dermokosmetyki z cenowo bardzo dostępnej pułki to zdecydowanie sylveco wygrywa ze wszystkimi. No i jeszcze hipp jest w miare fajny skladowo natomiast niektóre ceny sa dla.mnke nie do przyjecia :slight_smile:

Hipp tez mi się podoba tylko cena trochę odstrasza np chusteczki nawilżane 2x56szt w promocji teraz są za 10,99 a z BabyDream 4x80szt za 17,99 różnica spora a w składzie jedne i drugie są świetne :wink:

My uzywam Hipp - chusteczki maja swietny sklad, chyba tylko Waterwipes moglyby z nimi konkurowac ale cena juz mocno zaporowa. Maka tez genialny krem na odparzenia, uzywamy w razie jakichs problemow w okolicach pupy czy pod paszkami jal corcia byla jeszcze okraglejsza. (Naprzemiennie z welna lecznicza). Generalnie najwieksze zaufanie mam wlasnie do Hippa i nawet jak probowalismy innych rzeczy to koniec komcow wracamy do niego.

Ja dostalam kiedys chusteczki Hipp w paczuszce dla maluszka takie podreczne. Napawde super nawilzone i sliczny zapach…no ale cena… :slight_smile: A teraz tylko uzywami Tami z rossmana bo maja najlepszy sklad a z karta rossne sa zawsze taniej :slight_smile:

Natka zgadzam się z Tobą że nie powinno się balsamować niczym skóry dziecka po kąpieli. Zresztą dokładnie tak samo jest z naszą skóra. Jeśli przyzwyczaimy skórę do balsamowania to później będzie się wysuszać. Dlatego lepiej jak skóra tego nie wymaga nie ma takiej potrzeby.

Jesli chodzi o husteczki to ja poza domem używam BabyDream a w domu tylko i wyłącznie wodę i waciki. Pupki od jakiegoś czasu nie smaruje już niczym a jak pojawią się zaczerwienienie to posypuje mąką ziemniaczaną. Jest o wiele lepsza niż wiele jeśli nie wszystkie kremy.

Do kąpieli używam żelu z BabyDream. Jak dla mnie jest super pod względem składu chemicznego a kosmetyki dla Małego wybieram z jak najmniejszym składem też sprawdzam u Sroki.

My używamy dady chusteczki mokre i jestesmy zadowoleni,smaruje po kompieli oliwka bambino,

Ostatnio dostałam na warsztatach/targach dla kobiet w ciąży chusteczki nawilżane z apteki doz. Mają swoje produkty (doz produkt), a teraz tez mają linię dla dzieci Lully. Zobaczymy. Jeszcze ich nie testowałam.

Jak przetestujesz to podziel się opinią bo ja nadal nie znalazłam tych jedynych które w 100% odpowiadały by mi.