Didu nie powinno się dziecka smarować po kąpieli ponieważ nie jest to dla niego dobre ani zdrowe. Oliwka wysusza skórę, tworzy na niej dodatkową njeoddychajacą warstwę i zatyka pory.
Teraz zdecydowanie odchodzi się od oliwkowania skóry dziecka.
Tak oliwka tylko na główkę przed kąpielą, ja to musze przyznać że szkoda że ta oliwka nie jest jednak dobra dla dziecka bo uwielbiam jej zapach. Ogólnie nie lubie zapachowych kosmetyków, ale jakoś oliwka na dziecku pachnie jak dla mnie superowo.
Marta Wroblewska też dzięki tej stronie www.srokao.pl zdecydowalam się na babydrem z rosmanna.Polecam tą stronę można dowiedzieć się ciekawych rzeczy!
czyli co mam nie smarowac go oliwkami po kompieli?
Didu absolutnie nie. Skóra dziecka musi sama sie regenerowac i walczyc o odpowiedni płaszcz hydrolipidowy na powierzchni skóry A nasza skóra, jak i skóa dziecka ma wlasciwosci samoregenerujace, wiec jesli nie posiada zadncyh dermatoz, AZS itd…poradzi sobie sama z odpowiednim nawilzeniem
NatkaF ma w zupełności rację, oliwkowanie stosuje się tylko jak są ku temu wskazania,tzn. występują jakieś problemy skórne. Jeśli wszystko jest w porządku to nie stosuj oliwki.
No to dzieki dziewczyny za pomoc,jednak mozna sie.duzo nauczyc hehhe,ale tak to jest to moje pierwsze dziecko
Ogolnie ostatnimi czasy oliwki dla dzieci ss juz niepolecane. Jesli mamy czyms maluszka smarowac to lepiej jakims fajnym sprawdzonym kremikiem lub emulsja
Oliwki tylko do masażu maluszka, jeśli ktoś praktykuje masaż, a wiem że to też jest polecane.
Nawet główki dziecka się nie smaruje oliwką. Wyjątkiem jest czas kiedy dziecko ma ciemieniuchę.
Didu nie powinnaś niczym smarować skóry Maluszka. Jeśli Synek nie ma AZS to nie ma potrzeby niczym go smarować bo skóra sama się regeneruje i wytwarza naturalny płaszcz lipidowy.
Emmkao nawet AZS nie jest wskazaniem do używania oliwki. Dużo lepiej wtedy smarować jakimś balsamem na bazie emoilentu. Ale zgadza się oliwka tylko do masażu dziecka.
Ja lubię HIPP:) fajny naturalny skład:) nie używam emolientów i kosmetyków do atopowej skóry skoro nie jest to potrzebne:)
My niestety musimy do atopowej, ale jak jest czasem lepiej to przechodzimy na zwykłe kosmetyki żeby nie przyzwyczaić
Jeśli Maluch nie ma problemów ze skórą polecam kosmetyki Nivea
Bardzo fajne są też kosmetyki z Dermedic
Ja uwielbiam kosmetyki z nivea ale niesety nie maja zbyt dobrego skladu qiec jak dziecko ma wrazliwa skore to trzeba zasięgnąć po inne kosmetyki. Co do oliwkowania tez sie podpinam pod wypowiedzi innych mam odchodzi sie od tego. Ja musialam dlugo smarowac moje dzieciaczki mascia diprobase ale ze wzgledow na zmiany na skorze
Aaa i odradzalabym kosmetyki z "johnsona " najbardziej uczulaja
Ja używałam różnych kosmetyków na początku oilian baby później ziaja (sama czasami je używam) i jak dzieci były już większe to nivea.
My na początku przy dużych zmianach to głównie emotopic, atoperal, oillan, sylveco. Teraz już nawet nivea emolient, hipp, ba nawet johnson córka z braku laku spróbowała i zero uczulenia, więc mam nadzieję, że jesteśmy na dobrej drodze A jeśli nie ma potrzeby to najlepiej nadmiernie skóry nie przyzwyczajać do dużej ilości kosmetyków, im mniej tym lepiej.
Oliwka przydatna nam była w walce z ciemieniuchą i teraz masujemy się za jej pomocą
Hipp niezawodny, z super składem i z przystepną ceną. Na moją kieszeń. Do pupy na odparzenia używamy od początku tylko mąki ziemniaczanej
Skóra maluszka jest zupełnie inna niż nasza i najbardziej polecane są emolienty.
No to krążą też opinie że emolienty dopiero jak się ze skórą coś dzieje. A dopóki jest wszystko ok to że “zwykłe” dziecięce kosmetyki.