Koślawość kolan u dwulatka

Witam. Moja córka ma 2,5 roku i zauważyłam, że ma trochę krzywe kolanka, tzn nogi układają się w kształt “X”. Czy powinnam się tym martwić i iść szybko do lekarza, czy poczekać aż mała trochę podrośnie? Czy Wasze maluchy wyrosły z tego i dziś mają proste nóżki czy musiały chodzić w specjalnych butkach korekcyjnych?

Wydaje mi się ze chyba powinnaś się udać z córeczka do ortopedy bo może jej już tak zostać. Miałam koleżankę która miała x miedzy nogami tzn kolanka jej się stykały i to bardzo śmiesznie wyglądało a jej raczej niewygodnie się chodziło.
Lepiej tego nie bagatelizować bo 2,5 roczku to już spora dziewczynka.

Porada ortopedy może okazac sie bezcenna …My sami mamy wątpliwosci co do nózek synka ( 17 msc ) i wizyte mamy na koniec sierpnia .
Jesli pójdziesz to nie zaszkodzi to małej a pomoże w razie jakiejkolwiek wady ! :slight_smile:
Poczekajmy za mamabasia ona ma córeczke w podobnym wieku i z podobnym problemem …może powie coś wiecej :slight_smile:

Tak jak napisała Ci Monika bez wizyty u specjalisty się nie obędzie i trzeba to zrobić jak najszybciej aby w miare szybko zareagować i leczyć. Moja chrześnica ma 5 lat i niestety od 3 roku życia nosi specjalne buciki aby zmiany się cofnęły i musi robić specjalne ćwiczenia na tą wadę. Po 2 latach sa już jakieś efekty ale jeszcze nie jest do końca dobrze więc warto aby małą obejrzał ortopeda i to on ostatecznie zdecyduje jak należy postępować w przypadku Waszej córeczki

ja ostatnio na miescie widziałam chlopca około 7-8 lat …miał pomedzy nogami taka szyne …pomiedzy jedna noga a druga był duży odstep i widac bylo , ze chodzenie sprawia mu trudnosc…Nie wiadomo , moze wlasnie rodzice zbagatelizowali problem …
Lepiej miec czyste sumienie Gronska …i pewnosc ze dziecku nic nie jest a jesli jest szybko trzeba ta wade naprawiac …

gronska007 Dziewczynki w tym wieku często maja koślawe kolana … najczęściej mija to z wiekiem . Jestem jednak zdania ze dobre buty w tym wypadku nie zaszkodzą… Niektórzy twierdzą ze specjalne buty to wyrzucanie pieniędzy , moje dziecko tez ma problem ze stopami i kolanami , i sadze ze dobre buty to podstawa , dzieci nie powinny nosic tanich butów byle jak zrobionych bądź butow noszonych po kims , Zwlaszcza w tak wczesnym wieku jest to ważne .
Jeśli chodzi o koślawe kolana to zalecane jest aby dziecko jak najczęściej siedziało po turecku , pomoc może tez basen , a jeśli ktoś szuka butow to mamy często polecają buty memo…

Magdalena 2,5 to już czas , aby interweniowac w razie jakiejs wady …po co zwlekac ? im dziecko starsze tym gorzej dla niego :slight_smile: Mama pojdzie na konsultacje do ortopedy i w razie czego rozwieje jej watpliwoscii …powie jakie ewentualnie cwiczenia z dzieckiem prowadzic i doradzi jakie buciki beda w tym przypadku najlepsze …
Wiem , że różnie mówią na ten temat …niektórzy sadza , ze do 5 roku zycia koslawosc zanika samoistnie .

gronska007 powiedz ile coreczka wazy ? bo bardzo wazne zeby dziecko z koslawymi nózkami nie miało nadwagi :slight_smile:

Mojej kuzynki córka ma tak samo, albo i gorzej bo jej nogi sa strasznie do srodka wygiete jakby i chodzi jak kaczka, ale ortopeda powiedzial ze u dzieci do 3 roku maja prawo ksztaltowac sie nogi i nic z tym nie da sie zrobic. Czasami ponooc nawet do 4 roku zycia dzieciom sie nogi “prostują”

moniko ja napisałam ze ZAZWYCZAJ u dziewczynek ta wada mija z czasem ale watro zaiwestowac w buty i ćwiczenia basen czy tez siadanie po turecku a nie …ze gronska ma mieć to gdzies i nic nie robic , . a to roznica

Dobrze , przecież nic złego na mysli nie miałam :slight_smile:
Ja chciałam raczej przez to powiedziec , ze konsultacja na pewno nie zaszkodzi …byc może specjalista odesle Was z kwitkiem do domku …ale jesli masz patrzec na nóżki i sie zastanawiac czy coś złego sie dzieje czy też nie …to lepiej sie przejsc :slight_smile:

Hej dziewczyny, dziękuję za Wasze opinie.
Byłam dziś na szczepieniu z młodszą córką i pytałam się mojej pani dr o starszą. Powiedziała żeby przy okazji przyjść z małą, to zobaczy jak duża jest ta przerwa pomiędzy kostkami. Czytałam że powyżej 5cm to zaczyna się interweniować (moja ma ok 5cm), ćwiczenia, siadanie po turecku, basen itp, ale jak dziecko będzie trochę starsze. Tak też powiedział ortopeda mojej koleżance, że jest za mała i że trzeba poczekać. Miała kolana szpotawe, a teraz ma prościutkie nóżki.

cieszymy się :slight_smile:

Olu super …dobrze usłyszeć opinie kogos , kto zna sie na rzeczy :slight_smile:
Mozesz w internecie dużo wyczytac …ćwiczonka korekcyjne …chociaz raz dziennie nie zaszkodzi :slight_smile:

Ola to sa dla Ciebie w sumie dobre wiadomości i fajnie że tak jest .A widzisz warto czasem nie domyślać się tylko wprost zapytać kogos kto się zna na rzeczy

ze swej strony polecam pilnować, by dziecko nie siadało na pupie z nogami na zewnątrz, bo utrwala w ten sposób nieprawidłowe ułożenie nóg, które może prowadzić do iksów

Pytałam ostatnio naszej rehabilitantki o dzieci które mają koślawość kolan i stóp i o buty jakie nosić …
/Powiedziała że do czasu kiedy dziecko nie zacznie chodzić samo powinno chodzić boso albo w skarpetkach z podeszwą …: ]

A czy któraś z mam miała problem krzywej nóżki u noworodka? mój synek ma prawie 6 tygodni i jego lewa nóżka od kolanka do stópki jest bardzo wygięta tzw ,na beczce prostowana". mamy ortopede dopiero za tydzień ale ciekawi mnie co można i jak ewentualnie można radzić z tak małym dzieckiem, oraz to jak u Was to przebiegało.

Ja radziłabym iść z tym do lekarza znam przypadek 15 latka któremu nagle w okresie dojrzewania zaczęły krzywo się nogi literę X niestety nie obyło się bez operacji i rehabilitacji. …

Ja rok temu bylam ze swoja 3 latka u ortopedy poniewaz lekarz pediatra zwrocil uwage ze mala ma niby plaskostopie poszlismy wiec i ortopeda stwierdzil ze wszystko ok i stopa dziecka jeszcze rosnie a kostki sie rozwjaja co do koslawosci to sorawdzal na palce i u nas bylo ok kazal chodzic duzo na bosaka bo to najzdrowsze dla rozwoju stopy zawsze warto kontrolowac to na bierzaco i za kilka miesiecy znow idziemy na kontrole

Fizjo najpierw. Bo to wina mięśni. Ortopeda zaleci buty i wkładki a fizjo prace nad mięśniami, ćwiczenia.

Na pewno nie powinno się również oszczędzać na butach dla dziecka, buty powinny być dobrej jakości oraz ergonomiczne:

https://ebuciki.com/marki/f_emel/

Możesz wziąć pod uwagę polską markę Emel.