W przedszkolu syna mają konkurs na pacynkę bądź kukiełkę wykonaną przez dziecko . Co byście podpowiedziały i jakich materiałów użyły oraz co najłatwiej ale efektownie zrobić ? ![]()
![]()
Skarpeta ! Skarpeta z guzikami jako oczy. To cos co zrobi dziecko. Wypelnienie jak do pluszakow nawet w Tedi sa
Ja jak rok temu robilam aniolka to wszystko w Tedi kupilam, wlosy z włóczki doczepilam. W sensie ja i syn, ale wyszlo naprawdę fajnie. Wiec taka skarpeta moze byc np czerwonym kapturkiem
Musi być konkretną jakaś postać ![]()
Postac wybierz jaka chcesz albo jaka chce dziecko. Chodzi o to ze najlatwiej bedzie chyba to zrobic ze skarpetki, a w zaleznosci kim ma byc postac to dobierac czerwonu kubraczek czy kapelusz czy co tam potrzeba
No w sumie tak ![]()
Ja bym zrobiła pacynkę z takiej zwykłej myjki dla dzieci a z filcowych kartek wyciąć np uszy myszki miki
Ale świetny pomysł ![]()
genialne ![]()
Ja bym podeszła do tego inaczej, najpierw porozmawiałbym z dzieckiem jaką postać by chciało wykonać, w końcu ta praca będzie sygnowana jego imieniem, niech czuje tą moc sprawczości, wiadomo że rodzic pomoże, wręcz musi, bo to przecież jeszcze maluchy, ale niech dziecko wybierze, myślę, że wtedy się zainspirujesz i poszukasz fajnych materiałów. Tak jak pisali wyżej bazą może być skarpeta, rękawiczka, rękawica kuchenna lub myjka do ciała, albo rękaw od bluzy czy swetra zeszyty u góry albo spięty jakaś gumka czy wstążka, a oczy i reszta mogą być z recyklingu, co jest pod ręką ![]()
Chciałam już cię właśnie oznaczyć , żebyś dała jakąś super pomysł ![]()
Dziewczyny mają świetne pomysły ! Ja jako alternatywę mogę dodać że pamiętam jak w przedszkolu robiliśmy takie kukiełki z waty i kawałka tkaniny oraz patyka. Na jakiś kawałek materiału o mniej więcej kształcie kwadratu nakładało się w okolicy przekątnej patyk od środka dodawało się watę i formowało gumka recepturka i później sznurkiem głowę, a później kolejno brzuch. Potem można było dowolnie dodawać wiszące z filcu lub kartony ręce, jakieś właśnie rekwizyty jak pelerynę, kapelusz no i oczywiście oczy, usta, włosy z włóczki itp.
Ja bym użyła skarpety - bo to w sumie najłatwiejsze, do tego kupić takie oczy ( w pepco, tedi albo action na pewno znajdziesz jakieś dodatki do takiej pacynki) ale właśnie dopytaj jak to sobie wyobraża Twoje dziecko i jaką pacynkę by chciał żeby był zadowolony z efektu swojej pracy
a zamiast skarpetki może rękawiczka ? Też ciekawy stwór ![]()
Albo z rekawiczki zimowej ![]()
No nie wiem czy to dobry pomysł bo dziecko może wymyśleć coś czego nie będziemy w stanie zrobić
ja myślę że trzeba mieć pomysł na 2-3 postacie i w tedy łażąc dziecku wybrać
@Klaudia.wrona my z dziećmi na jednej imprezie robiliśmy pacynki SpongeBob z gąbki takiej do mycia naczyn. Wystarczy wyciąć dodatki i zrobić dziurkę na palce.
A już najłatwiej to zrobić bałwanka Olafa z białej skarpety i zamocować go np na słomce. Z tego co czytałam nie musi być pacynka może też być jakaś Kukiełka
Skarpeta to jest sztos bo zawsze mamy w szufladzie jakas pojedyncza.
Od siebie moge jeszcze polecic drewniana lyzke o taka
Mozna dokleic oczka, narysowac buzke, kawalki
Materialu na wlosy albo wloczka, ubranko ze skrawkow materislow, no i latwo sie tez trzyma
Porozmawiaj tez ze swoim maluchem bo wizja rodzica nie zawsze idzie w parze z tym co chcialoby wykonac dziecko
Dziewczyny jesteście genialne ! Jestem po rozmowie z synem i uwaga wymyślił… RYCERZA ![]()
![]()
Też myślę że najlepiej zrobić coś na skarpecie , czy na patyku tu można być bardzo pomyslowym
Dobre! ![]()
@Klaudia.wrona jak rycerz to myślę, że folia aluminiowa moze się przydać ![]()