No ja też się zastanawiam,czy wogule zmienia się synkowi, ma ok 7mc a oczka dalej niebieskie, ja mam zielone,a ojciec ciemny brąz, moze zmienia się do roku:-]
Dziewczyny jest tutaj moze forum na temat kolor włosków u niemowlaków,bo włoski też się zmieniają,co bardzo mnie ciekawi.
Moj mial niebieskie oczy a teraz ma brazowe. Ma 16 miesiecy. Po porodzie wlosy mial czarne, a teraz jest blondynkiem.
Mój syn ma 4,5 miesiąca obecnie i kolor oczy zależny od pogody. Nadal pozostają w tonacji niebieskiej (mąż ma brązowe, a ja zielone) ale raz są jasne, niebiesko-szare a raz ciemne granatowe. Kiedyś słyszałam, że koloru oczu się nie dziedziczy i miałam nadzieję, ze może synuś zostanie z takim kolorem jaki ma teraz albo zmieni się niewiele, ale poszukałam i okazuje się, że jednak jest to cecha dziedziczna. Ciekawe zatem kto miał dominujące geny przy poczęciu synka - i czy kolor będzie po mnie czy po mężu
Moja córka urodziła się z niebieskimi i cały czas ma niebieskie Zobaczymy czy coś się zmieni
E.Nowak a ile teraz ma córcia? Ja dla synka jak już muszą mu się zmienić to wolałabym, żeby były po tatusiu
Córka jak się urodziła miała czarne oczka,a teraz ma ciemnoniebieskie,czasami aż białka wpadają w kolor błękitny Chciałabym,żeby takie jej zostały…Może tak będzie,bo tatuś ma niebieskie
Asienka oczka prawdopodobnie twoja córcia miała tak ciemno niebieskie, że wyglądały jak czarne. Mój synek miał tak samo, ale potem oczy zaczęły jaśnieć i zrobiły się niebieskie. Podobno wszystkie dzieci rodzą się z oczami niebieskimi.
Beato możliwe,że masz rację A Twojemu synusiowi zostały niebieskie oczka czy zmieniły z wiekiem kolor?
Ten kolor oczu po urodzeniu jest często taki szary bardziej moja córeczka miała taki bardzo mocno szary ciemny-mąż mówił,ze będzie miała brązowe oczka po mnie-jednak teraz Judytka ma 5 tygodni i oczy robią sie jak by jaśniejsze
obstawiam niebieskie po mężu
bo gdyby miały być brązowe,to chyba by tak nie jaśniały i nie nabierały niebieskiego poblasku
ale zobaczymy
już jednak doczekać sie nie mogę
chciałbym już wiedzieć,jakie będą jej oczęta
Ja też się nie mogę doczekać jakie w końcu będą Izy oczka,cieszyłabym się jak małe dziecko,gdyby zostały jej niebieskie
Synek ma już ponad rok i oczy ciemno brązowe - sądzę, że już tak zostanie.
Kolor ostatecznie zaczął się zmieniać tuż przed roczkiem; )
Jednak prawda jest to, że pewne cechy wyglądu są dominujące i tak są dalej przekazywane.
Jeżeli chodzi o kolor oczu to tego się spodziewałam, bo teściowa ma brązowe a teść niebieskie i żadne z rodzeństwa mojego partnera nie ma niebieskich - nasze dzieci pewnie też nie będą miały; ))
U nas po stronie męża wszyscy mają oczy niebieskie,więc jest szansa :)A u mnie w rodzinie to tak różnie z tym kolorem
Oczka pokazuja swoj prawdziwy kolor miedzy 3 a 6 miesiacem zycia. Dla mnie jeszcze duzo czasu oczekiwania zostalo
, ciekawe co z tego bedzie bo moje oczy sa kolorowe.
Dziewczyny mój synek miał ciemno niebieskie oczka, które zaczęły jaśnieć no i w końcu przemieniły się w brązowe.
Beatko,a w jakim wieku wtedy był twój synek?
A czy któraś mamusia z tatusiem mieli dziecko, które ma odmienny kolor oczu od obydwu rodziców? Bo u mojego synka jeszcze kolor się nie zmienił ani troszkę, ale czekam…
Asienka mojemu synkowi zaczęły się zmieniać oczka jak miał miesiąc i zmieniały się praktycznie aż do roczku. No i teraz ma brązowe.
Jeśli urodzi się z:
- brązowymi oczami, prawdopodobnie takie pozostaną;
- szarymi lub ciemnoniebieskie, mogą pozostać szare lub niebieskie.
Natomiast mogą przed końcem dziewiątego miesiąca życia zmienić barwę na zieloną, piwną lub brązową.
Związane jest to z tym, że tęczówka oka dziecka może dostać więcej pigmentu w kolejnych miesiącach po urodzeniu. Zwykle oczy nie staną się jaśniejsze lub bardziej niebieskie.
Zosia kolor oczu dzieci mogą mieć po dziadkach jeśli mają tak silne geny - ja i moje rodzeństwo mamy po tacie mojej mamy: )