Kolor oczu

No ja też się zastanawiam,czy wogule zmienia się synkowi, ma ok 7mc a oczka dalej niebieskie, ja mam zielone,a ojciec ciemny brąz, moze zmienia się do roku:-]

Dziewczyny jest tutaj moze forum na temat kolor włosków u niemowlaków,bo włoski też się zmieniają,co bardzo mnie ciekawi.

Moj mial niebieskie oczy a teraz ma brazowe. Ma 16 miesiecy. Po porodzie wlosy mial czarne, a teraz jest blondynkiem.

Mój syn ma 4,5 miesiąca obecnie i kolor oczy zależny od pogody. Nadal pozostają w tonacji niebieskiej (mąż ma brązowe, a ja zielone) ale raz są jasne, niebiesko-szare a raz ciemne granatowe. Kiedyś słyszałam, że koloru oczu się nie dziedziczy i miałam nadzieję, ze może synuś zostanie z takim kolorem jaki ma teraz albo zmieni się niewiele, ale poszukałam i okazuje się, że jednak jest to cecha dziedziczna. Ciekawe zatem kto miał dominujące geny przy poczęciu synka - i czy kolor będzie po mnie czy po mężu :wink:

Moja córka urodziła się z niebieskimi i cały czas ma niebieskie :slight_smile: Zobaczymy czy coś się zmieni :slight_smile:

E.Nowak a ile teraz ma córcia? Ja dla synka jak już muszą mu się zmienić to wolałabym, żeby były po tatusiu :wink:

Córka jak się urodziła miała czarne oczka,a teraz ma ciemnoniebieskie,czasami aż białka wpadają w kolor błękitny :slight_smile: Chciałabym,żeby takie jej zostały…Może tak będzie,bo tatuś ma niebieskie :smiley:

Asienka oczka prawdopodobnie twoja córcia miała tak ciemno niebieskie, że wyglądały jak czarne. Mój synek miał tak samo, ale potem oczy zaczęły jaśnieć i zrobiły się niebieskie. Podobno wszystkie dzieci rodzą się z oczami niebieskimi.

Beato możliwe,że masz rację :slight_smile: A Twojemu synusiowi zostały niebieskie oczka czy zmieniły z wiekiem kolor?

Ten kolor oczu po urodzeniu jest często taki szary bardziej :slight_smile: moja córeczka miała taki bardzo mocno szary ciemny-mąż mówił,ze będzie miała brązowe oczka po mnie-jednak teraz Judytka ma 5 tygodni i oczy robią sie jak by jaśniejsze :slight_smile: obstawiam niebieskie po mężu :slight_smile: bo gdyby miały być brązowe,to chyba by tak nie jaśniały i nie nabierały niebieskiego poblasku :slight_smile: ale zobaczymy :slight_smile: już jednak doczekać sie nie mogę :slight_smile: chciałbym już wiedzieć,jakie będą jej oczęta :wink:

Ja też się nie mogę doczekać jakie w końcu będą Izy oczka,cieszyłabym się jak małe dziecko,gdyby zostały jej niebieskie :smiley:

Synek ma już ponad rok i oczy ciemno brązowe - sądzę, że już tak zostanie.
Kolor ostatecznie zaczął się zmieniać tuż przed roczkiem; )

Jednak prawda jest to, że pewne cechy wyglądu są dominujące i tak są dalej przekazywane.

Jeżeli chodzi o kolor oczu to tego się spodziewałam, bo teściowa ma brązowe a teść niebieskie i żadne z rodzeństwa mojego partnera nie ma niebieskich - nasze dzieci pewnie też nie będą miały; ))

U nas po stronie męża wszyscy mają oczy niebieskie,więc jest szansa :)A u mnie w rodzinie to tak różnie z tym kolorem :slight_smile:

Oczka pokazuja swoj prawdziwy kolor miedzy 3 a 6 miesiacem zycia. Dla mnie jeszcze duzo czasu oczekiwania zostalo
, ciekawe co z tego bedzie bo moje oczy sa kolorowe.

Dziewczyny mój synek miał ciemno niebieskie oczka, które zaczęły jaśnieć no i w końcu przemieniły się w brązowe.

Beatko,a w jakim wieku wtedy był twój synek?

A czy któraś mamusia z tatusiem mieli dziecko, które ma odmienny kolor oczu od obydwu rodziców? Bo u mojego synka jeszcze kolor się nie zmienił ani troszkę, ale czekam…

Asienka mojemu synkowi zaczęły się zmieniać oczka jak miał miesiąc i zmieniały się praktycznie aż do roczku. No i teraz ma brązowe.

Jeśli urodzi się z:

• brązowymi oczami, prawdopodobnie takie pozostaną;
  • szarymi lub ciemnoniebieskie, mogą pozostać szare lub niebieskie.
    Natomiast mogą przed końcem dziewiątego miesiąca życia zmienić barwę na zieloną, piwną lub brązową.
    Związane jest to z tym, że tęczówka oka dziecka może dostać więcej pigmentu w kolejnych miesiącach po urodzeniu. Zwykle oczy nie staną się jaśniejsze lub bardziej niebieskie.

Zosia kolor oczu dzieci mogą mieć po dziadkach jeśli mają tak silne geny - ja i moje rodzeństwo mamy po tacie mojej mamy: )