No i mamy prawie piwne: )
U mnie malutka ma prawie czarne oczy od urodzenia jak partner i tez jestem ciekawa czy jej się zmienią na inne ale wszyscy twierdza że juz takie ciemne zostają, wczesniej byłam przekonana że każde dziecko rodzi się z niebieskimi oczami a jednak niespodzianka
Słyszałam że kolor oczu dziecka może się jeszcze zmieniać do ok roku czasu, choć tak jak patrzę na mojego Jasia to u niego chyba takie pozostaną, ja i mąż mamy niebieskie oczy i u niego też są one niebieskie. Choć mojej koleżanki córka jedno oko miała bardzo niebieskie a drugie bardziej wpadające w szare. A nawet nie wiem czy u nich się to zmieniło.
Starsza córka urodziła się z czarnymi oczami (teraz ma ponad 4 lata i oczka ciemnobrązowe). Młoda urodziła się z niebieskimi i zobaczymy jakie jej zostaną.
Słyszałam, że kolor oczu może zmieniać się do roczku. Mój mały ma 11 miesięcy i ma brązowe oczy, a urodził się z niebieskimi.
Większość dzieci rodzi się z oczami blekitnymi czy tez nawet stalowymi a dopiero później kolor zmienia się na wlasciwy - mój brat mial dopiero ok. 6 lat jak kolor zmienil mu się na ten wlasciwy, który ma juz do teraz…
Mojej mamie np. kolor oczu się zmienia w zależności od nastroju, samopoczucia… Raz ma ciemno brązowe, innym razem bkekitne a jeszcze innym kocio zielone jak trawa; )
Mi zmienia się w zależności od nasłonecznienia pomieszczenia.
Rozala miała ciemno niebieskie, ale już zaczynają jej przechodzić w szare
Napisałam, że Karol urodził się z niebieskimi oczami, ale w zasadzie były one tak ciemne jakby granatowe.
Moja ma 11 miesięcy a ma oczka takie zielone na zewnątrz a w środku brązowe ( na zdjęciu dobrze nie widać ) i ma tak od kąt miała 3 miesięce .Na razie się nie zmieniają ,zobaczymy co będzie za jakiś czas Ja mam zielone a jej tata brązowe to taka mieszanka
mamavan śliczne ma córunia oczy …Moja kolezanka miała jedno brazowe a drugie zielone ;d
Mój kacpi ciemno szare miał a teraz niebieskie za Sz.
Ostatecznie do trzeciego roku życia podobno mogą się zmienić. Ja mam brązowe oczy partner szare a mała ma juz 8 miesięcy i ma niebieskie. Nie jest wcale prawdą że dziecko pary z której jedno ma brązowe a drugie niebieskie będzie miało brązowe bo może być różnie… W przypadku gdy partner brązowooki ma rodziców z brązowymi oczami wówczas oczy dziecka faktycznie będą brązowe jeśli jednak jedno z rodziców potencjalnego ojca lub matki ma kolor oczu niebieski to moze być róznie trochę to niejasno napisałam no ale tak na szybko … Mam nadzieję że do zrozumienia ;D
Paulina zapewne o krzyżówki genetyczne ci chodzi, ja zrozumiałam Mój Szym ma piwne oczy, ja szaro-zielone, Rozala urodziła się z granatowymi, a teraz ma szare, pod światło szaro-niebieskie. Wątpliwe, żeby z tego zrobiły jej się brązowe
Dokładnie tak
Karola urodziła się z oczami prawie że czarnymi a od 3 tygodni mniej więcej ma już ładne niebieskie jak mamusia
Ja slyszalam czy gdzies wyczytalam, bo juz nie pamietam, ze jesli po okresie 6 miesiecy kolor oczu maluszka sie nie zmieni to juz takie zostanie. Sa tez rone tabelki w internecie gdzie procentowo pokazane jest jaki kolor moze miec maluch z polaczenia koloru mamy i taty. U nas maz ma brazowe a ja mam niebieskie i poki co cora ma niebieskie ciekawe czy sie jej zmienia
O tak też sie nad tym zastanawiałam, bo synek ma 3 tyg i czasami pod światłem wydaję mi sie ze ma oczka niebieskie a czasami że brązowe, tak jak w wątku moje oczy również są niebieski a partnera brązowe, no ale na stałą barwę oczu dziecka trzeba sobie troszkę poczekać
U pierwszego synka kolor jego oczu zmienił się z szaro- niebieskiego na brązowy po 6 miesiącu życia.
Antosiowi po 8 miesiącach i widać już wyraźnie, że to będzie brąz.Często np dziadkowie cieszą się, że kolor będzie “po nich” bo na początku oczka są niebieskie a tu za parę miesięcy nagle niespodzianka i są lekko zawiedzeni tak u mnie było, bo mój mąż i jego rodzina mają niebieskie:)
Hej,
Wojtuś jak się urodził miał oczka czarne jak węgielki 8 czerwca skończy 7 miesięcy a od 4 miesiąca ma oczka ślicznie zielone. Prawdopodobnie takie już mu zostaną bo i ja i Jego tata mamy oczy zielone
Lenka urodziła się z niebieskim kolorem oczu. Jej tata również ma niebieskie, a ja zielone. Minął ponad rok od jej narodzin, a kolor oczu się nie zmienił, więc pewnie już tak zostanie