Cześć,
mam pytanie, jak szybko można zajść w kolejną ciążę po porodzie?
Ja zaszlam po roku w druga ciaze…
Patrzac na mnie i na mojego brata gdzie miedzy nami jest rowny rok roznicy bo i ja z marca i on z marca tylko ze ja z 12 a on z 2 to wychodzi na to ze mama zaszla po 2 m
A juz palnujesz kolejnego bobaska dla swojej kruszyny rodzeństwo ?
Zajść w ciążę możesz zaraz po połogu, ale niekoniecznie jest to dobre dla organizmu. Mówi się, że kobieta po ciąży dochodzi do siebie przez ok 2 lata. Mi ginekolog mówił, że również wszystko zależy od sytuacji porodowej kobiety. Jeśli ciąża i poród przebiegał bez powikłań to i tak mówił, że bezpiecznie jest odczekać te pół roku a nawet i rok, żeby organizm się zregenerował. Jednak poród i sama ciąża to dla organizmu spory wysiłek
Mysle ze ten min 2 lata by byl tez bezpieczny, i tez po cc wiem ze lepiej tez troche odczekac
A ile jestes po porodzie i jak rodzilas ?
Mozliwe jest to zaraz po pologu. Mam znajoma co zaszla 4 miesiące po porodzie.
Ale zalecaja minimum rok zazwyczaj, choc to indywidualne bo mi kazali 3 lata czekac.
Regeneracja trwa minimum rok w kazdym razie. Najlepiej zapytaj swojego ginekologa kiedy bedzie to bezpieczne dla Ciebie i dla dziecka.
Mi mowiono, że minimum rok. Po Cesarskim cięciu miałam odczekać dĺużej ze względu na ranę. Najlepiej porozmawiać z lekarzem prowadzącym, który określi też kondycję i gotowość ciała na kolejną ciążę
Po CC ok 2 lat się powinno odczekać i ok rok po sn, jeśli planujesz 2 to warto pójść do lekarza by ocenił jak regeneracja organizmu i gotowość na 2 ciążę.
Koleżanka ma rok po roku np i wszystko było okej, choć nie planowała tego.
Można zajść od razu po porodzie. Dlatego lekarze ginekolodzy na pierwszej wizycie po porodzie rozmawiajaą z pacjentkami o antykoncepcji. Mi nawet od razu po połogu wracała miesiączka.
To zależy czy cc, czy sn kobitka rodziła, to od tego bardzo duzo zależy.
Co chcialas napisać :)?
Teoretycznie można zaraz po połogu zajść w ciążę. Ale nie jest to dobre dla organizmu bo on musi się zregenerować. Na naszej wsi jest kobietą która urodziła w styczniu i w grudniu więc ma dwójkę dzieci z tego samego roku. Wszystko jest możliwe ale nie koniecznie zdrowe
nie wiem czy to reguła, ale podobno faktycznie po CC najepiej odczekac 2 lata… ale po naturalnym porodzie mam koleżankę która rodziła w styczniu i kolejne dziecko urodziła w tym samym roku ale koniec listopada… wiec niecałe 2m. ale nie wiem czy to dobrze i bezpieczne…
Tak jak dziewczyny piszą, zaleca się odczekanie roku przy sn i 2 lata przy CC. Ale wszystko to indywidualna sprawa, zależna od tego jak znosiła ciążę, jak wyglądał poród i połóg. Chociaż znam kilka przypadków, gdzie była ciąża za ciążą i też było dobrze
Można sprawdzić co ktoś napisał, nawet jak usunie post
Faktycznie. Nie wiedziałam nawet o tym
Jak ?
Dobra juz wiem
Do konca nie widac zawsze co jest napisane