Lekarze to mogą zalecić witaminy, a nie kiedy mam zajść w ciążę. Po roku od cc można się starać o kolejne dziecko, bo wtedy mija okres największego ryzyka, ale nie znaczy to, że ryzyko zupełnie przestaje istnieć.
w moim przypadku różnica między dziećmi to 2 lata. Właściwie to planowaliśmy dziecko już po roku czasu Ze względy na to że 1 była cesarka drugie też było cc,
ja urodziłam w grudniu 2013 i myślałam, że pod koniec tego roku znowu będę w ciąży. Niestety lekarka powiedziała, że w moim przypadku muszę czekać przynajmniej 2 lata
Monia może zajrzysz na forum…?
Może jest teraz jakaś mama która miała cesarki w krótkim odstępie?
Podbijam^^
Ja miałam pierwsze cc w 2010 roku i lekarz podkreślił tak jak pisze Samantka że należy najrozsądniej jest odczekać 2 lata …Jeśli komuś zdarzy się wcześniej to może to ponieść za sobą róznie konsekwencje ,nie będę tu wymieniać jakie bo nie ma co nikogo straszyć ja w drugą ciąże zaszłam niecałe 3 lata póżniej i dziecko się zatrzymało ,macica była za mało ukrwiona , po pierwszej cesarce miałam bóle przez te całe 3 lata , wiele razy mnie badano ale nniby to były bóle przez zrosty po cięciu ,dziś jestem po drugiej cc i nic mnie nie boli jestem jak nowa
,… Wszystko zależy jaki kobieta ma organizm ,ale wiadomo ,że jeśli ktoś PLANUJE ( nie mówię tu o wpadce :P) to lekarze radzą odstęp 2 lata …
Mysle ze teraz nie ma juz co gdybac ile trzeba odczekac skoro jestes w ciazy:) Badz dobrej mysli i dbaj o siebie, unikaj przeciazen, a napewno bedzie ok. Wiem ze przy takiej ciazy trzeba unikac gwaltownych ruchow, skakania, dlugiego chodzenia, bo po prostu blizna moze jeszcze nie byc tak dobrze zagojona jak po dluzszym czasie od cesarki. Twoj ginekolog napewno bedzie badal grubosc blizny przy kazdym badaniu, no i pewnie czeka Cie druga cesarka. Glowa do gory, bedzie dobrze:)
Aniami a ile jest u Ciebie odstępu między operacjami? Czy badanie usg, sprawdzanie stanu blizny jest tak bardzo ważne, wiesz może? Co jaki czas powinno być robione usg - w jakim odstępie czasu Ty miałaś robione usg? : )
ja również miałam cc i lekarz ginekolog powiedział mu ze rana dochodzi do siebie ok pul roku min. Ale puki donosisz dzidziusia przez 9mc ,wiadomo,że w środku tam znowu wszystko rośnie,ale wydaje mi się ze 7mc wystarcza, kazdy mówi inaczej a mówią od pul roku do 2lat.
rana się może goić do 6 miesięcy ,ale to zależy od kobiety i od tego czy sa komplikacje
Jesli nic cie nie boki to z raną powinno byc wszysto ok. No najlepiej jest te 2 lata odczekac, ale tynjiz jestes w ciazy wiec zycze ci zdrówka.
Mi lekarz zalecał czekać 2 lata z kolejną ciążę, chociaż u mnie cięcie szybko się zagoiło. Już po miesiącu miałam ładnie zagojoną bliznę, aczkolwiek lepiej poczekać. Jedynie powiedział, że gdyby wcześnie, to będzie trzeba częściej kontrolować miejsce cięcia. Ja co prawda na razie kolejnego dziecka nie planuję, ale mam na uwadze to by nie zajść wcześniej.
Mi lekarz powiedział że po cc najlepiej odczekać 2 lata,a znam taka osobę która ma 14 miesięcznego synka i rodziła przez cc i urodziłam następne i też prze cc i lekarze nic jej nie mówili,ale skoro rana szybciej się zagoiła to myślę że nie ma przeciwwskazań i jeśli nic się nie dzieje.Ja mam 8 miesięcznego synka,rodziłam przez cesarskie ciecie i rana do dzisiaj mnie czasami boli i do końca się tak nie zagoiła,mam taka czerwoną.Też bym chciała niedługo mieć drugie bo chciałabym żeby wychowywało się przy drugim i nie chce żeby była między nimi duża różnica wieku.
Trzeba zaufać lekarzowi, wszystko zalezy jak przebiegał zabieg, jak się goi, jakie sa wyniki mamy
Z kolei mój powiedział, że po roku mogę starać się o kolejne…szczerze powiedziawszy byłam z lekka zaskoczona i poniekąd ucieszona, że ta cesarka nie jest, aż tak poważną przeszkodą w kolejnym zajściu w ciążę.
Ja zaszlam w ciążę 9 miesięcy po cc. Ogólnie słyszałam zasadę aby był odstęp 2 letni między poradami.
Mi moja pani dr powiedziała, że muszę rok poczekać po CC do zajścia w kolejną, a jeśli chcę rodzić SN to musi być przynajmniej dwa lata przerwy między porodami. Blizny na macicy po CC goją się nawet do roku, nawet jeśli ta na brzuchu wygląda już elegancko
Co do porodu naturalnego po cesarce to tak, najlepiej odczekać 2 lata, ale warunkiem jest też, że blizna nie może być za szeroka, bo wtedy tylko cc
Najlepiej przed staraniem się iść na usg i zobaczyć ten stan blizny i zapytać ginekologa czy jest on na tyle zadowalający aby zajść w kolejną ciążę. Mój lekarz mówił, że czasem kobiety 2 lata po cc nie powinny zachodzić w kolejna ciążę bo po prostu ich blizna jeszcze nie wygląda na zadowalającą bo u każdej kobiety ciało inaczej się regeneruje i nie mozna wsypać wszystkich do jednego wora że czekać do roku i można się starać.
Dalsza kuzynka po cc miała zalecenie przez rok nie zachodzić w ciąże. Natomiast ja bym poszła do lekarza i oceniła czy już mogę czy lepiej się wstrzymać.
a wyobraźcie sobie, że są kobiety, które miały cesarkę i po połogu zaszły od razu w ciążę i za niedługo znów poród… i co wtedy? sytuacja nie jest za ciekawa