Kobietki drogie postanowiłam kupić dla synka komplet do spania: kołderkę, podusię no i oczywiście pościel do tego.
Zbliża się zima, ja pod kołdrą, a synek pod kocykiem… nie mogę na to już patrzeć.
Co mi doradzicie?
Czytałam, że antyalergiczna słabo trzyma ciepło ale nie namnażają się w niej roztocza i inne świństwa tak jak w puchowych kołdrach.
Pościel chciałabym z kory bo ja taką najbardziej lubię ale jakoś nie widziałam kompletów dziecięcych, może jest zbyt szorstka.
Ja mam tradycyjną białą, sama musiałam sobie uszyć, bo chciałam w 100% bawełnianą, którą będę mogła od czasu do czasu wygotować. Jakie pościele wy macie ?? i czy nie uczulają? możecie ją wygotować?
Tak,ja tez polecam flanelkę.Cieplutko pod nią,po praniu jest dalej miła w dotyku,i kolor
się nie zmienia pod wpływem prania.Minus to pościele z flaneli są droższe od pozostałych.
Także pościele bawełniane,ale takie w 100% są najlepsze.Z wypełnień powinno unikać się
pierza i piór-są silnie uczulające.
Martuś ja polecam pościel bawełnianą, nie ma co przesadzać z zakupami zmian, chyba ze kupisz wiekszą kołdrę która wystarczy na dłużej;)
Pościeli z kory z tego co pamiętam nie prasuje się, wiec stąd pewnie ciezko ją dostać;)
Ale jak się uprzesz można kupić duży komplet pościeli i go przeszyć;)
Jeśli chodzi o kołdrę my mamy firmy medical, nie kosztowała wcale mało a mała nie chce pod nia spać, kiedy miała uciążliwe bóle brzuszka spowodowane kolką pomogło jej spanie na niej, czyli w zadzie służy jako podkład pod pupę;), przykrywamy ją kocykiem i uwaga! ROŻKIEM niemowlęcym;) mimo iż niedługo skończy dwa latka i jest wysoka jeszcze sie sprawdza rożek którego ni jak sie pozbyć;) ulubione misie tam są i koniec;)
Jeśli chodzi o kołdre Medical wydaje mi sie, że nie jest tak wcale ciepła lepiej już sprawdza się kocyk z rożkiem.
Poduszkę mieliśmy do pewnego czasu tzw. naleśnika zupełnie płaską sprawdziła sie super w okresie niemowlęcym, teraz kupiliśmy podusie z puchową na której małej śpi się świetnie (zakupiliśmy u producenta poprzez allegro- patrząc w sklepach ceny były wysokie a i poduchy jak by leżały nie wiadomo ile czasu zakurzone)
Sprawdzałam tą firmę Medical i rzeczywiście opinie mają dobre.
Kiedyś były tylko puchowe kołdry, żadnych wypełniaczy z kukurydzy czy silikonu i było dobrze.
Jednak widzę, że moje dziecko termoregulację odziedziczyło po swoim tacie i raczej woli chłodek. Jak go nakryję kocami to zaraz karczek się robi lepki. Tak więc chyba postawię na lżejszą antyalergiczną.
A poduszeczki macie takie płaściutkie czy normalne? Dzisiaj babka w sklepie pokazywała mi poduszkę z której można samemu wyciągać kulki silikonowe ( bądź dodawać ) żeby była taka grubość jaką chcemy. Kosztowała 9 zł… to chyba szajs.
Zresztą nie wiem, jestem w tym temacie raczkująca.
Początkowo miałyśmy płaską, ale teraz gdy mała w dzień śpi na kanapie na mojej poduszce kupiliśmy jej puchowa, najlepiej jak by dziecko spało bez poduszki, jednak u nas za sprawą ulań i tak musiała mieć główke wyżej. Co do kołdry dodam, że prałam ją już ze 20 razy i nic się z nia nie dzieje;-)
Jesli kupowałabyś przez allegro polecam czytanie dokładnie opisu, ja zamawiałam pościel od sprzedawcy który błędnie zamieścił ogłoszenie mianowicie w kompletach sprzedawał zaś samą kołdrę czego nie doczytałam, aukcja się kończyła to szybko chciałam zamówić i zamówiłam potem żadne reklamacje nie wchodziły w grę, mimo wystawienia przedmiotu w złej kategorii. Wiadomo, ze kosztowała taniej niż w sklepie, ale wolałabym jednak z poduszką wtedy, teraz myslę ze z puchu jest fajniejsza te silikonowe różnie się układają po dłuższym użytkowaniu.
Mateusz tez śpi na moim jasieczku, który ze starości jest dość płaski więc myślę, że kupię mu podusię taką dla małych dzieci właśnie płaską. Rozejrzę się na allegro za tymi kompletami. U nas w nocy teraz chłodno, dzisiaj ubrałam małego w polarowego pajaca bo w zwykłym miał lodowate rączki i chłodny kark. Wszystko przez to, że się odkrywa.
Mam nadzieję, że ta kołderka zda egzamin bo jak będzie ją z siebie zrzucał tak jak kocyk to nie przyniesie nam żadnego pożytku.
Właśnie śpiworek chyba mu się nie spodoba. Mały się dużo przemieszcza i rozwala po całym łóżeczku. Dopóki nie grzeją będę na niego nakładać kilka dużych koców
Nie polecam kołder puchowych dla dzieci – za duże ryzyko alergii. Marta, jeżeli Twój synek woli chłodek, to nie kupuj też pościeli flanelowej. Jak się spoci, a potem rozkryje to będzie tylko gorzej.
ja tez jestem na etapie poszukiwania wypełnienia pościeli, waham się pomiędzy wypełnieniem Feretti Ingeo, Glück Tencel a bawełnianym polskim AMW , nie cierpię poliestrowych kulek, sama śpię pod bawelniano- wełnianą kołdrą i nie chciałabym żeby mój maluch przegrzewał się pod sztucznymi wypełnieniami, a boje się trochę kupować mu na początek wełny żeby zminimalizować ryzyko alergii
czy któraś mamusia ma pościel z wyżej wymienionymi naturalnymi wypełnieniami?
jeśli chodzi o poszewki to zakupiłam pościel w Tchibo, z bio bawełny , kosztowała na letniej przecenie jedynie 40 zł ,jest już po pierwszym praniu i prasowaniu i wygląda świetnie widziałam teraz w butiku tchibo taka sama pościel tylko w gwiazdki, cena chyba 49 zł
polecam MEDICAL - w internecie jest wszystko opisane , opinie bardzo dobre , te osoby ktore maja nie narzekaja
Nie polecam kompletu z MISIEM wyszytym na kolderce …poduszka jest okropna , Niewiele używana i stała się jedna wielka klucha na której nawet mnie byloby niewygodnie . Kołdra w sumie nie jest najgorsza ale i tak zamierzam wlasnie kupic medical w najblizszym czasie
Małego jasia również polecam i tak jak napisały poprzedniczkiem OBY NIE BYŁO WYPEŁNIONE PUCHEM
jesli chodzi o pościel ja postawiłam na GŁADKĄ BAWEŁNĘ - mam ją już prawie 9 msc prana jest przynajmniej 2razy w msc ( taki nawyk ) w 60 * można prac ja osobiscie w takiej temperaturze rzadko piore i nie stracila ani na kolorze ani w dotyku …
Ciepła i przyjemna , dziecko czuje sie przyjemnie i bezpiecznie otulone
I ja będę musiała kupić wypełnienia.Jednak tę co ma teraz córka jest za cienka.
Ale na pewno nie kupię przez internet,taką rzecz wolę dotknąć i zobaczyć czy jest odpowiednio
gruba.
A czy ma któraś pościel polarową?Podobno są super,ale trudno dostępne w sklepach.
dobrze wiedzieć o tej pościeli z misiem M.Rudnik, na pewno jej nie kupię:)
zakup pościeli i kocyka zostawiłam właśnie na teraz ,kiedy mam czas żeby na spokojnie pooglądać w sklepach, i ewentualnie potem zamówić przez internet, narazie miałam przyjemność dotknąć wypełnienie Feretti-jest niestety najdroższe ale zrobiło na mnie duże wrażenie, lekkie i puszyste, i co najważniejsze - oddychające !
o polarowej pościeli nie słyszałam, jest sporo flanelowych, a tak przy okazji- jest obecnie wielka wyprzedaż na stronie smyka i sporo tam właśnie wypełnień, kocyków i ładnej pościeli
A ja chwale sobie tę kołdrę z misiem też jest MEDICAL i mimo czestych prań nic się z nia nie dzieje, troche sie spłaszczyła ale to za sprawą ze mała na niej spi a nie pod nią;) zbyt twardy materac spowodował ze nie chciała spać w łózeczku wiec położyłam kołdrę na której śpi
Właśnie dzięki Wam kupiłam kołdrę Medical dla dzieci 140x200 :)), wcześniej kupiliśmy kołdrę z pierza z biedronki ale całkowicie zapomniałam że takie małe dzieci może uczulać, więc lepiej dmuchać na zimne ;)). Chociaż mój syn woli również spać na kołdrze niż pod kołdrą, mam nadzieję że przy zmianie łóżeczka na łóżko to się zmieni. Jak wypróbujemy to dam znać.
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.