Ja jak sobie pomyślałam że przez żwięta mnie tak będzie trzymać to szok, dobrze że przeszło imiejmy nadzieje nie wróci:)
Ka. Es na początku ciąży jest taka możliwość.
Aleks dobrze, że skurcze przeszły i oby święta były spokojne bez nich.
Aleks czytanie to super sprawa, mój mąż to wiecznie gada, że nic nie zrozumie, że i tak mnie przecież nie słucha itd itd. Ale ja tam wiem swoje. Skurcze są okropne, ostatnio też mi chyba brak magnezu, bo w nocy coraz częściej mnie łapią.
Mi dziś lekarz powiedział żebym brała aspargan, bo tam i potas i magnez i najlepiej żebym go brała bo jest dobry dla kobiet w ciąży:)
Co do czytania to my już prawie 200 stron przeczytaliśmy, Franio fajnie zasypia przy czytaniu, a wieczorem kładzie się w łóżku i rączką klepie w poduszkę że mam na niej książkę położyc no to chyba coś tam rozumie:)
Ja opowiadam Arkowi bajki jak go przebieram w piżamkę czytać to raczej bym nie dała rady, bo bym ziewała raz za razem. Poza tym Arka to rozmawia, więc w łóżku tylko przytulanki
Franio wczoraj jak mu mąż czytał to się tak śmiał, że aż weszłam do pokoju sprawdzić co r obią, więcmąż powiedział że nie będzie mu czytać bo go przez 3 godziny nie uśpi, więc czytam tylko ja:) może widok taty z książką tak go rozbawił:)
Hehe dobre. Jak mój mąż usypia synka to najpierw jest pół godziny śmiechu i wygłupów, obaj zasypiają i kasza wystyga. Syn jeśli nie zje “dorosłej” kolacji to dajemy mu kaszę niestety przez sen
Nasz też zasypia przykaszy, dorosłej jeszcze nie je:)
Ale to też są podchody bo leży z butlą i dopiero jak sam zadecyduje to pije,jak ja mu próbuje dać to pluje gdzie popadnie
mojej malej opowiadam historyjki o kotku filemonku i ciagle te same i lubi ale moze wezme jakas ksiazke ooo.chcialabym dzieci z bulerbyn.
ale w domu mam tajemniczy ogrOd i chyba od tego zaczne:p
Ja córce kupiłam grubą książkę baśni i legend:) u nas nie ma spania bez czytania książki:) od zawsze to było w naszym rytuale i tak już zostało nigdy przy bajce nie zasnęła, ale lubi słuchać bajek i potem gasi małe światełko nocne i wtedy idziemy spać;)
My mamy kilka cegieł…na razie czytamy Andersena ale takie skrocone wersje,bo Królowa Sniegu miala 10 stron z obrazkami,ale juz ponad 150 stron przeczytane i nie odpuszcZam,tylko sie zastanawiam kto bedzie czyral jak pojde do,szpitala…chyba przez telefon na głośnomówiący skoro bawi go jak mu tata czyta,hehe
Kiedyś kiedyś, jakieś 20 lat temu męża siostra czytała bajki przez tel swojemu bratu, ona gdzieś wyjechała, a on nie mógł zasnąć bez jej głosu, rachunek za komórkę kosmiczny. Ty Aleks w dzisiejszych czasach chociaż rachunek będziesz miała niski
Czytanie dziecku jest ważne. Mimo że wydaje nam się że nas nie słucha jednak to bardzo mylne. Dzieci może nie do końca rozumieją ale słuchają a jaki tworzy się piękny rytuał. My jak na razie czytamy w ciągu dnia ale dużo i często. Mamy krótkie bajki i wiersze i je ciągle czytamy. Czytając powinnyśmy wolno i wyraźnie wtedy dziecko rozwija swoją mowę i uczy się słownictwa.
Ja pezeczytam wieczorem jednaw ciagu dnia z trzy a wieczorem po przeczytaniu spiewam bo musze swiatlo zgasić zeby chcial zasnac…i tak kilka,razy zaspiewam kolysanke a potem tylko po cichutku nuce
Mężczyzna czasami boi się kochać z kobietą w ciąży bo boi się zrobić krzywdę dziecku lub mamie, boi się że może (dotknąć) lub za mocno nacisnąć, szturchnąć szyjkę macicy i może wywołać skurcze, boi się że kobieta może zacząć krwawić. Najlepiej jest wtedy rozmawiać, rozmawiać i rozmawiać, na początku możecie się zacząć kochać w pozycjach w których penetracja jest bardzo płytka, wtedy mężczyzna się przekona że nie robi Ci krzywdy.
w ciąży jak najbardziej sex jest wskazany jeśli lekarz nie widzi żadnych przeciwwskazań . W ciąży nie ma możliwości aby dziecku zrobić krzywdę , dzidziuś w brzuszku podczas współżycia rodziców odczuwa tylko delikatne kołysanie , więc jeśli ciąża nie jest zagrożona szyjka się nie skraca to można śmiało się kochać , nie wszystkie pozycje w ciąży są wygodne i nie można zbyt ostro uprawiać sexu ale jeśli lekarz uzna że dziecku nic nie zagraża , to jak najbardziej bo podobno to nawet dobrze wpływa na samopoczucie dziecka w brzuszku, bo przecież dziecko przejmuje emocje od mamusi jeśli jesteś smutna dzieciątko również jest smutne , jeśli jesteś szczęśliwa dziecko również . więc jeśli lekarz nie widzi przeciwwskazań śmiało możecie pozwolić sobie na trochę przyjemności .