Zawsze zastanawiamy się , które imię będzie najbardziej odpowiednie dla naszego dziecka. Są jednak pewne imiona , które mogą stwarzać mały problem , głównie z pisownią. Są pomyłki w urzędach ,szkołach, na papierach… Ja osobiście zawsze byłam za prostymi , polskimi imionami…nie wymyślnymi ,ale każdemu podoba się inne imię i o gustach jak to mówią się nie dyskutuje. Czy miewacie problemy z imionami Waszych pociech? My z mężem planujemy dać córce na imię Lilka , tylko nie możemy się zdecydować czy dać Lilianna czy Liliana. Niby Lilianna lepiej pasuje nam do nazwiska , ale z drugiej strony Liliana nam brzmi jakoś łagodniej. No i statystycznie więcej nadają imię Liliana , więc jak damy Lilianna może być problem z tym drugim “n”. No być może się myle:) A może Wy coś doradzicie:)?
ja bym wybrała Liliana :)
Imie i nazwisko bywa klopotliwe i trzeba sie z tym liczyć i za kazdym razem poprawiac w razie pomylki a zyjemy w takich czasach ze mozna nadac kazde imie piszac jak sie chce kwestia woli rodzica. Mnie osoboscie podoba sie Liliana
Mi też raczej podobają się takie proste imiona, mam Szymona
A dla dziewczynki bardzo podoba mi się Zuzanna i Liliana:)
Ja lubię proste imiona, ale też mało popularne, dlatego mam Arka i Martynkę.
Myślę, że jeśli córka będzie przedstawiała się Lilianna to każdy wpisujący w rubrykę powinien usłyszeć dwa “n”, ale nie ważne które imię wybierzecie uważam, że zawsze córka będzie musiała mówić “Lilianna przed dwa n” albo “Liliana przez jedno” n", żeby uniknąć chodzenia po urzędach i poprawiania błędu. Z drugiej strony nie ma aż tak dużo papierologii w życiu żeby musiała coś naprawiać. Ważne, żeby córka sama pilnowała poprawności jak wypełnia druczki, a to raczej pewne. Także wybór należy do Was.
Ewela ja mam 3 letnią Zuzannę i druga ma być właśnie Liliana Mąż znów chce żeby była Lilianna ,bo Zuzanna też przez dwa “n”. Hmm Zuzanna Lilianna jakoś zabawnie mi to brzmi:)
Ta Liliana chyba taka delikatniejsza forma i chyba faktycznie przy niej zostaniemy:)
Raczej bez względu na to, którą wersję imienia wybierzecie, wydaje mi się, że i tak w urzędach i na różnych dokumentach i formularzach będziecie musieli zwracać uwagę (najpierw Wy, a później Wasza córka) czy imię jest poprawnie zapisane. Ale nie jest to aż tak duży kłopot, nie ma tego aż tak dużo, poza tym zawsze sprawdza się, czy nie ma jakiegoś błędu w nazwisku czy innych danych, więc po prostu wejdzie to w nawyk, żeby zwracać uwagę, można przyzwyczaić się do tego, a jeśli takie imię najbardziej Wam podoba się to nie widzę przeszkód.
Ja bym wybrala Liliana zeby uniknac pomylek.nam sie tez Lilka podobala i chyba na drugie damy.i bedzie Zosia Liliana,bo Lilka trochę do nazwiska nam nie pasowala
A my z kolei chcemy Zosia na drugie ( po chrzestnej) A już przy pierwszej mieliśmy dylemat Zuzia czy Zosia:) a że nie mieliśmy w rodzinie Zuzi to daliśmy Zuzia:)
I tak na każdym dokumencie zazwyczaj sprawdza się poprawność danych. Ja miałam nazwisko panieńskie trudne i też zawsze sprawdzałam ale błędy raczej się nie zdarzały.
Mi bardziej podoba się Lilianna ale wybór należy do Was.
Faktycznie fajnie to brzmi Zuzanna i Lilianna wydaje mi się ze jak by mi ktoś powiedział mam na imię Liliana to zapisałabym przez jedno n ewentualnie trzeba by zaakcentować to drugie n
a co do drugiego imienia to jesteście pewni?
w sensie ze chcecie dać dwa imiona? Pytam bo ja mam dwa i dla mnie jest to uciążliwe ale oczywiście nie dla każdego
mam np kilka dokumentów nieważnych ze względu na podanie jednego imienia są to również świadectwa szkolne mam takich 5
Mnie też bardziej podoba się Lilianna przez dwa “n”. Jak córa będzie starsza to takie bardziej eleganckie mi się wydaje Ja ze swoim panieńskim wiecznie miałam problem i musiałam zawsze pilnować w urzędach tego, jak jest wpisywane.
Ja mam dwa imiona, córa ma dwa i mnie się to podoba. Problemy z drugim imieniem nie miałam w przeciwieństwie do nazwiska właśnie Dwa imiona ładnie do siebie pasujące, mające jakąś historię, bo zazwyczaj to imię jest po kimś ważnym dla nas, jak najbardziej czemu nie
Bym wiedziała , że będą dwie córeczki to bym po babciach dała:p ale i tak zawsze jedna babcia by się czuła pokrzywdzona chyba , że się ma blizniaczki:) a tak Zuzia drugie imię ma po mnie , bo tak chciał mąż i stwierdziłam, że to nienajgorszy pomysł. Drugiej córce nie chce tego samego dawać, a po siostrze? Też nie bardzo skoro pierwsza ma po mnie hmm;) ale Lilianna Zuzanna mogło by niezle brzmieć hehe
Magros ja z kolei odwrotnie zawsze musiałam pilnować tego drugiego imienia żeby było wpisane a tez nie mam go po nikim tylko od tak
a nazwisko zawsze łatwo bo panieńskie miałam Kowalska ;D ale tak jak wcześniej napisałam niektórzy lubią swoje drugie imie a inni taka ja na przykład nie
Ja tam.moje drugie lubie,mam Marta hehe…
Franiu ma dwa mial miec Filip a ze z Walentynek to ma Walenty…
wita, ja bym wybrała Liliana na Twoim miejscu
Mi się bardziej podoba Lilianna i faktycznie fajnie w połączeniu z Zuzanna Cokolwiek byście nie wybrali to oba imiona bardzo ładne i mało popularne (przynajmniej w moich stronach)
My daliśmy naszej córce na imię Konstancja . Imię budzi zaskoczenie. Wiele osób pyta jak będziemy zdrabianic. Uważam że po to daliśmy takie imię żeby właśnie tak mówi c do córki…
Co do oryginalnego pytania: mnie akurat bardziej podoba sie Lilianna i konsekwentnie nawiazuje do Zuzanny.
A co do Konstancji - ja tez tak mowilam, poki moja corka sie nie urodzila - ze nie bedziemy zdrabniac, ze niby czemu itp itd. A teraz “Klarcia Klarusia Klarenka Klarunia…” Takze nie mow “hop” przed zachodem
(to polaczenie przyslow oczywiscie celowe, zartobliwe
)
Paulina, bo to faktycznie oryginalne imię, ale bardzo ładne! A ze zdrobnieniami to tak jak Michalina pisze, wszystko wyjdzie w praniu i zdrobnienie też na pewno znajdziecie dla siebie odpowiednie