Kleszcze - jak chronic dzieci?

Czesc Mamusie, chciałam poruszyć temat kleszczy, bo wydaje mi się, że mamy teraz jakiś wysyp. Dwa dni temu sama miałam kleszcza i dzisiaj znowu. Wiadomo – nie ma się co panikować, jak znajdzie się kleszcza, ale lepiej zapobiegać.
Jak Wy chronicie swoje dzieci, siebie przed kleszczami?
Używacie jakichś konkretnych sprayów, ubrań, może naturalnych sposobów? Widzialam rowniez urządzenia ultradzwiekowe które odstraszaja kleszcze. Ale czy to działa?
Czy któraś z Was szczepiła dziecko przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu?

Będę wdzięczna za Wasze sprawdzone rady i doświadczenia.

Ja nie szczepiłam. Teraz córka jeszcze jeździ w gondoli, więc jak idę na spacer gdzieś w większą zieleń, to po prostu zakładam moskitierę na gondole. Gondolę z zewnątrz też chciałam opryskać jakimś sprayem bezpiecznym dla dzieci, ale jeszcze nie zaczęłam szukać. Większy problem jest pewnie przy starszych dzieciaczkach

Temat z lutego zeszłego roku ,ale dalej w nim chetnie piszemy i o tym co Cię martwi , trapi :slight_smile: @kargaw go zamieściła - nawał kleszczy
Tez jest baaaardzo dużo innych wątków z kleszczami.
Nie dublujmy , a wpisujmy w lupę interesujace słowa :slight_smile: :slight_smile:

1 polubienie

(Nawał kleszczy)

Dokładnie

Temat na czasie

Starajmy się nie powielać tematów bo później ciężko się ogarnąć. Sprawdzajmy w lupce czy bylomcos podobnego albo jak któraś z nas pisze że był taki temat to go odswiezmy. Też mam się wyświetli na początku

1 polubienie

MJy próbowaliśmy też naturalnych olejków (lawendowy, eukaliptusowy), ale mam wrażenie, że nie działają tak skutecznie. O tych ultradźwiękowych urządzeniach słyszałam, ale opinie są bardzo różne chyba nie ma jednoznacznego potwierdzenia, że to działa

Ja tez rozważałam zakup urządzenia na ultradźwięki, ale słyszałam wypowiedź jakiegoś lekarza, że nie działają, tylko szkoda pieniędzy.

Nie ma żadnych badań potwierdzających ich działanie. Lepiej olejki eteryczne typowo na kleszcze i popsikac buty

Niestety słyszałam że te urządzenia to wcale nie działają tylko są polecane żeby kupować.

Obecnie zakupilam off kids. Mam nadzieję że bedzie dzialal. Tez slyszalam ze te urzadzenia ultradzwiekowe nie dzialaja ale np moja koleżanka twierdzi że ma taki na komary i działa.

U mnie te ultradźwiękowe się nie sprawdziły komary jak latały, tak latały. Może komuś działają ale ja bym na to za bardzo nie liczyła.

Z naturalnych metod to kupiłam olejek naturalny “kleszcz zawodowiec” :smiley: rozrabia się go i spsikuje. Używamy go tylko gdy idziemy do lasu, bo ten zapach średnio nam odpowiada ( mocno cytrynowy, może ktoś lubi, ale nam nie odpowiada).

Dużo osób poleca tickless, brelok na kleszcze, ale ja go nie mam, więc nie wiem czy rzeczywiście działa.

Ja kupiłam właśnie to urządzenie ultradźwiękowe od Innoless. Zawsze przyczepiam córeczce jako breloczek do plecaczka albo do bucika. Nie złapałyśmy jeszcze kleszcza ale czy to przypadek czy dzięki temu to nie mam pojęcia