Mam pytanie odnośnie ugryzienia kleszcza. wczoraj wydaje mi się, że wbił mi się kleszcz-ale nidgy wcześniej nie mialam to też pewa nie jestem. Czy powinnam jakieś tabletki wziąźć??
Gdyby Ci się przyczepił kleszcz to by został z Tobą na dłużej, do czasu aż go ńie wyciągniesz lub nie odpadnie sam…
A ja bym Ci jednak poradziła pokazać się w przychodni lub na ostrym dyżurze i niech Cie obejrzy lekarz i to jak najszybciej bo jak to jest jednak kleszcz to trzeba go natychmiast wyciągnąć, brolerioza i inne historie pewnie Ci nie sa potrzebna więc dla Własnego spokoju pójdź do lekarza
Kleszcz sam nie wyjdzie, jeśli masz go wbitego a nigdy wcześniej nie miałaś z kleszczami doczynienia to najlepiej jedź do lekarza lub na pogotowie bo wyrywając kleszcza a właściwie wykręcając go w przeciwną stronę niż chodzą wskazówki zegara możesz zrobić to źle i pod skórą może zostać mu głowa co jest bardzo niebezpieczne.
Dziewczyny co do kleszczy to nie zdziwcie się jak wam w przychodni odmówią wyjęcia kleszcza. Może to zabrzmi dziwnie, ale z kleszczem, czy to u siebie, czy u dziecka, najlepiej jechać do weterynarza! Dlaczego? Dlatego, że weterynarz ma największą wprawę w ich usuwaniu.
Z kleszczami to ja mam duże doświadczenie i teraz fobie z nimi związaną.
I M.Nowak jeśli by Ci się wbił to by szybko nie odpadł,musiałabyś go hodować,aż zrobił by się wielkości paznokcia
u kciuka.A po drugie miejsce ugryzienia byłoby zaczerwienione i by swędziało.
A tak poza tym jak po wyciągnięciu kleszcza nie masz żadnych objawów typu rumień to nie bierze sie leków na zapas.Nie każdy kleszcz jest zarażający.
Do wyciągania kleszczy można kupić w aptece lasso do wyciągania kleszczy ,jeśli jest cały to nie zdarzyło mi się żeby nie wyciągnąć go w całości, obsługa jest brdzo prosta kosztuje niewiele ponad 20 zł.
Sposób Edyty jest najprostszy i najwłaściwszy. jednakże jeśli w miejscu przyssania kleszcza pojawi się zaczerwienienie to jak najbardziej trzeba udac sie do lekarza po antybiotyk na boreliozę. ale na wlasną rękę nic nie zażywaj.
Didisia przy wbiciu się kleszcza zawsze pojawi się zaczerwienienie.Do lekarza trzeba się uda jak po kilkunastu dniach od wyciągnięcia miejsce gdzie był kleszcz zacznie się czerwienić,zrobi się czerwona plamka z czerwoną obwódką.
Po wyciągnięciu kleszcza jeszcze będzie mały strupeczek
Zgadzam się z dariolka , zazwyczaj naokoło robi się czewona obwodka … nie watro wyjmować kleszcza na wlasna rece za duże ryzyko ze zostanie jakas czastka której czasami nawet nie widać i może pojawić się borelioza …, moja mama ostatnio zauwazyla u siebie kleszcza koszac trawe w ogródku , dziewczyny uważajcie na swoje dzieci i sprawdzajcie , teraz raz swieci slonce raz pada ogrod to także doskonale miejsce dla kleszcy
Witam.
Nie przyjmuje się w takiej sytuacji tabletek, gdyż nie każdy kleszcz jest nosicielem choroby. Należy dokładnie obserwować miejsce ukąszenia i okolicę skóry. Jeżeli zauważy Pani czerwoną, powiększającą się plamę po 3-6 tyg w tym miejscu, lub wędrującą (Erythema migrans) albo naciek leukocytarny w miejscu ukąszenia, powinna się Pani zgłosić do lekarza. Ewentualnie, jeżeli nie pojawi się żadna zmiana na skórze, albo nie zostanie zauważona, dobrze jest zbadać sobie poziom przeciwciał przeciwko boreliozie ale nie wcześniej niż minimum po 2-3 tygodniach od ukąszenia. Jeżeli p/ciała przeciw boreliozie będą obecne, to znaczy, że miała miejsce infekcja. Wtedy należy rozpocząć leczenie antybiotykiem. Objawy choroby są niecharakterystyczne, mogą wystąpić nawet od kilku miesięcy do kilku lat od zakażenia, niestety.
Pozdrawiam
No ogolnie wlsnie trzeba uwazac i obserwowac czy nie robi sie rumirn wtefy isc do lekstzs jezeli cos jest nie tak i wdrazany jest sntybiotyk ns 20 dni i wtedy robis badanie czy sie nie zarazilas. Moja kolezsnka bedac w ciazy kleszcz wbil jej sie w piers nie stety dostala b duzy rumien i okazalo sie ze jest zsrazona do tego jej orgsnizm b zle to znosi ptzechodzac roze przez 2 miesiace musiala die leczyc musi byc pod stals kontrola leksrza i dostawac zwstrzyki ns bolerioze.
Ja naprzykład nie ryzykowałbym tym że nie wyjmę go całego i pojechałabym do lekarza bo skutki ukąszeń przez kleszcz mogą pojawić się po latach w wyniku zachorowania na Broleriozę a to już bardzo poważna sprawa.
Można tez kleszcza po wyjęciu poddać badaniom, czy ma on borelioze czy nie, takie badanie sie robi na swój koszt chyba, ale warto, wówczas mozna zaoszczędzić serii antybiotyków.
Powiedzcie mi czy wasze dzieci kiedyś miały kleszcza w głowie? Dzisiaj rano jak wstaliśmy zauważyłam że synek ma coś we włoskach ,na początku myślałam że to paproch jakiś ale z przerażeniem odkryłam że to kleszcz. Szybko się ubralismy i poszliśmy do ośrodka zdrowia i tam wyciągli synkowi kleszcza. Był malutki a wczoraj jak kompałam synka niczego nie miał pielęgniarka też się zdziwiła bo jeszcze jest zimno na kleszcze a jednak się jakiś przypałętał . Ale mnie wystraszył…
ja słyszałam że jak kleszcz nie wbije swojej paszczy tylko nogi same to nie ma się czego bać. a jak jeszcze był mały i nie napompowany to znaczy że się jeszcze nie zagnieździł dobrze.
Był malutki i jeszcze się nie wbił bo było widać nóżki ,został cały wyciągnięty bo Pani pielęgniarka nam pokazała. Sama bała bym się go wyciągnąć z tego względu że był we włosach a dwa że był taki mały .
to spoko na pewno nic mu nie będzie. ja też bym się bała sama wyciągać kleszcza dziecku na szczęście jeszcze nie musiałam.
Wszędzie teraz mówią,że jest wysyp kleszczy.Warto zaopatrzyć się w preparaty odstraszające.Ja osobiście polecam spray mozzie,u nas sie sprawdził.Natomiast nie polecam sprayu orinoco (jakby ktoś się z nim spotkał),strasznie do niego komary sie pchają.
A od jakiego wieku można stosować taki preparat?