Czasami mam wrażenie, że za takimi akcjami to stoją koncerny farmaceurtyczne
Ja mimo wszystko stawiam na doświadczenie i sprawdzone sposoby Jak coś działało kilka lat to i dalej będzie działać
Witaj na forum #teamLOVI!
Czasami mam wrażenie, że za takimi akcjami to stoją koncerny farmaceurtyczne
Ja mimo wszystko stawiam na doświadczenie i sprawdzone sposoby Jak coś działało kilka lat to i dalej będzie działać
Jest polecany cały czas ale nie powinno się pryskac bezpośrednio na ranę. Jeśli do około pępek i wacikiem to jak najbardziej można stosować
2 dni temu byłam z mężem na pogotowiu bo siekierą zrobił sobie ranę w dłoni. W gabinecie mieli magazyn Octeniseptów I oczywiści używali tego do oczyszczenia rany. Lekarz też kazał w domu używać octe do oczyszania rany.
U mnie mąż do tej pory pryska rany octaniseptem.
Mi polozne doradzily Octenisept i sprawdzil sie super. Popsikac nim kikuta i osuszyc gazikiem. A moczyc woda nie mozna bo zeby odpadl to trzeba go osuszac. A kiedy odpadnie to na to nie ma okreslonego czasu zalezy od pielegnacji.
Ja jak najbardziej polecam psikanie octeniseptem, ale dopiero wtedy, gdy się coś z pępkiem dzieje. Mojej siostrze w szpitalu kazali pryskać codziennie, conajmniej 2 razy rano i wieczorem i nie moczyć wodą. Małej pępek odpadł dopiero w 16 dobie.
Mi natomiast nie kazali ani moczyć, ani psikać, starać się wietrzyć i oczywiście zawijać pieluszki. W 3 dobie tylko raz pielęgniarka przemyła mu pępek pod kikutem wacikiem nasączonym octeniseptem, synkowi w szóstej dobie już odpadł cały kikut, dzień wcześniej oddzielił się i wisiał, wtedy przez większość dnia wietrzyłam go i kolejnego dnia rano został na pampersie Także ja polecam nic z nim nie robić, niech jak najszybciej usycha, oczywiście jeśli nie dzieje się z nim nic niepokojącego.
Mojej córce w niecały tydzień kikut odpadł. Ale pielęgnacja kikuta jest wskazana tam też się brudzi i trzeba to chociaż raz dziennie wyczyścić octenilinem dokładnie.
Też jak się kikuta nie czysci to jest nie dobrze. Pielegnacja jest konieczna.
Tak jak Aneta napisała - warto dbać o pielęgnację, a właściwie higienę w tym miejscu. Ja psikałam octeniseptem 2 razy dziennie i od razu wycierałam. Położna jak przychodziła to patyczek moczyła w octe i wtedy ruszała kikutem i głębiej rankę czyściła.
U mnie tak robili w szpitalu. Po za tym jak się w kikucie nazbiera brudu to przecież to śmierdzi.
Dziewczyny teraz coraz częściej zaleca się pielęgnację na sucho, mi w szpitalu też powiedzieli, że nie trzeba nic robić, tzn niezupełnie nic bo oczyszczać patyczkiem owszem, ale na sucho, zależy co położna powie, akurat u mnie położna kazała psikać, ale ja i tak robiłam to z ograniczeniem. Aneta jak już kikut odpadnie to na spokojnie dziecko całe wykąpiesz, nie jest zalecane codzienne kąpanie, my kąpaliśmy małego dopiero po kilku dniach i nic nie śmierdziało a nawet jak kikut podczas kąpieli się zamoczy to go dokładnie osuszasz
Ja mylam córkę codziennie. Tym bardziej, że ja rodzilam w same upały i nie wyobrażałam sobie nie wykąpać dziecka z potu. Niby dziecko się nie poci ale jednak, a w takie upały o odparzenia to nie problem.
Dlatego warto obserwować, u nas nie chciał zbytnio się rozstać i odpadł po 2 miesiącach, po interwencji chirurga.
U nas poruszała położna i wtedy magicznie odpadł, ale czekaliśmy tez długo. Ja używała octe raz na dzień. Jak się kładzie malucha na brzuchu to tez jest szansa, ze kikut wcześniej odpadnie
u nas jakoś odpadł koło 11 dnia na wizycie położnej, ale zanim ona zdążyła do podejść do dziecka
My nie mieliśmy problemu z kilkutem pępowinowym. Ale nie powiem, bo bałam się strasznie go pielęgnować, bo co innego teoria i pokazywanie na lalce na szkole rodzenia, a co innego w rzeczywistości na własnej dzidzi. A wiadomo, że każdy chce dla dziecka jak najlepiej, więc stara się jak może
Położna mówiła, żeby nie moczyć w wodzie kikuta, ale nam niejednokrotnie podczas kąpieli się zamoczył i nic się nie stało, tylko dokładnie i delikatnie go osuszyliśmy. My używaliśmy octeniseptu na początku, no i tak goiło się, bo goiło - bardzo powoli, ale zaczęliśmy stosować takie gaziki nasączone spirytusem - takie są stosowane w niektórych szpitalach do pielęgnacji kikucika; albo sam spirytus na patyczku takim do uszek maluszków i wtedy kikucik szybko i pięknie się goił. Przy każdej zmianie pieluszki zerkałam na kikucik i starałam się regularnie dbać o pępuszek:) Położna również zwróciła uwagę, że super wygląda.
Tylko ze spirytusem trzeba uważać i z tymi gazikami, aby nie poparzyć delikatnej skórki dzidzi - ja robiłam tak, że przykładałam płatek kosmetyczny na brzuszek, żeby spirytus nie wyciekł z okolicy pępuszka i w razie czego nadmiar się absorbował i do tego na koniec przemywałam brzuszek przegotowaną wodą, którą miałam przygotowaną już do pielęgnacji buzi. Wydaje się czasochłonne? Mi to zajmowało po pierwszym dniu około minuty, a nawet mniej. Trening czyni mistrza:) Jak byłam w szpitalu z żółtaczką mojej córeczki w pierwszym miesiącu jej życia, to pomagałam dziewczynom z sali, które bały się tak jak ja na początku pielęgnować pępuszek.
A i oczywiście należy pamiętać, aby pieluszki miały wycięcie na pępuszek, ale teraz raczej wszystkie mają takie wycięcie, a jeśli nie (bo przetestowałam tylko pampers i dada) to warto wygiąć górną część pieluszki w dół, aby nie zasłaniał pępuszka. Niektóre moje koleżanki, jak rodziły dużo wcześniej i nie było takich fajnych pieluszek wtedy, to wycinały w pieluszce taką łezkę w okolicy gdzie powinna przylegać pieluszka do pępka nożyczkami - oczywiście nie na dzidzi, tylko przed założeniem pieluszki:)
A co do kąpieli, to niektóre położne mówią, że nie trzeba codziennie, bo wtedy bariera ochronna na skórze się zmywa i dziecko jest podatne na podrażnienia skóry. Ja na początku kąpałam co drugi dzień, a teraz codziennie. Ale tak jakby na zmianę, tzn. w jeden dzień tak intensywniej, a w drugi tak bardziej jakby opłukać, aby dziecko mogło się zrelaksować po dniu pełnym wrażeń. Zaczęliśmy tak robić odkąd mała miała kolki lub bardzo emocjonujący dzień i potrzebowała relaksu. A same wiemy, jak można się zrelaksować w kąpieli:) A do tego dołóżmy mycie przez rodziców, z czułością i delikatnością i mamy znakomity środek na sen:)
Moja położna zaleciła by przemywać pępek i kikut dookoła za pomocą soli fizjologicznej lub octaniseptu. Należy przy użyciu wacika do uszu delikatnie przemyć wszystkie zagięcia by nie doszło do infekcji. Jeśli chodzi o kąpiel niemowlaka, to oczywiście nie jest wskazana codziennie - jedynie w sytuacjach awaryjnych. Przez pierwsze tygodnie najlepiej kąpać maluszka raz lub dwa razy w tygodniu.
Eresz - ja w swojej wyprawce kupiłam takie gotowe nasączone gaziki i jak się o nie spytałam położnej, to stwierdziła, że w żadnym wypadku ich nie powinnam stosować, bo są już zakazane… Ale wiadomo, że czasami “stare” sposoby są najlepsze
Nam się udało, że kikut odpadł chyba w 12 dobie i stosowaliśmy sam octenisept
Pcheła- Ja ten sposób znam właśnie ze szkoły rodzenia od położnej:D jedyną modyfikacją, którą sama zastosowałam były patyczki do uszek, bo na szkole rodzenia uczyli, żeby używać gazików jałowych, jako że nie ziugnie się niechcący dzidzi. Ale spokojne i wprawne ręce nie zrobią krzywdy. A mi pokazała siostra, jak obchodzić się z pępuszkiem w rzeczywistości zanim położna przyjechała.
Jednakże polecany był również Oktenisept jako obowiązujący trend. Położne podążają za aktualnymi procedurami, zaleceniami lub trendami odgórnymi. A gaziki, które ja mam, są właśnie używane przez szpitale:D ile spacjalistow tyle metod:)
A aż jestem ciekawa dlaczego są zakazane, bo moja położna nic nie wspominała o zakazie, a to doswiadczona i konkretna położna - a logicznie biorąc pod uwagę produkt - spirytus jest bakteriobójczy i działa wysuszajaco, odkarżająco, więc nie ma mowy o zakażeniu kikucika. Jednakże trzeba umieć się z nim obchodzić, żeby dzidzi nie poparzyć skórki, dlatego bywa, że zalecane było rozrabianie spirytusu do wartości 70 %. Możliwe, że dlatego zalecany jest Oktenisept, jako taki, który nie może zaszkodzić w wymieniony sposób.
A skoro są zakazane to dlaczego można je kupic w aptece?
A nam kikucik odpadł szybciutko i elegancko:) pępuszek śliczniutki:)
Eresz - pewnie przez ten spirytus Aby krzywdy dziecku nie zrobić, bo ludzie są różni
Trzeba koniecznie pamiętać o odwijaniu pieluszki w miejscu pępuszka i o codziennym wietrzeniu oraz osuszaniu.
Spirytus wykluczony
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować. Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem, pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest na miejscu.
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże. Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka, odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci, którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach. Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów Canpol babies.