Kikut pępowiny - pielęgnacja

Elżbieta.dąbrowska z ciekawosci zaczęłam czytać znów o tym pępku( po 7 miesiącach od jego odpadnięcia:)) i pielegnacji spirystusem - zapewne jest tylu zwolennikow zapewne ilu przeciwników.
Tak, jak pisałam wcześniej, naszej córeczce pępuszek, pomimo stosowania octeniseptu, goił się tak sobie - nie było stanów zapalnych, ani jakis innych stanów patologicznych, ale goił się baaaaaardzo powoli i martwiliśmy się, że odpadnie za 2 miesiące. Moja położna zerknęła i poleciła właśnie rozcieńczony spirytus. Poczatkowo też sie zastanawiałam, ale spróbowałam i było już lepiej, o wiele lepiej i po stosowaniu spirytusu odpadł szybciutko, bezbolesnie i bez poparzeń skórki córeczki na brzusiu. Ja też stosowałam octenisept na swoją rane po c.c., bo niestety nie goiła się super, a dziewczyny na forach pisały, że stosowaly właśnie Octenisept, i niestety u mnie też nie goiło sie. Chyba taka uroda moich genów, które podarowałam córeczce.
wiele potrali internetowych, przeznaczonych dla rodziców pisze o stosowaniu spirytusu - rozcieńczonego, do pielęgnacji pępuszka dzidzi. Dlatego w dalszym ciągu nie sądzę, aby pielęgnacja rozcieńczonym spirytusem była “wykluczona”. Tym bardziej, że do tej pory stosowały tą metodę nasze mamy (tak, jak i ziołolecznictwo i medycynę niekonwencjonalną) i szczerze nie mam żadnych powodów narzekać na swój pępek:P

Oto cytat z jednego z portali internetowych dla rodzicow - jest to fragment artykułu, nie opinia rodzica

“Pielęgnacja pępka noworodka
Pamiętaj, aby dbać o higienę tego miejsca, tak by nie namnożyły się bakterie:
-pępek przemywaj 70% spirytusem kilka razy dziennie dokładnie oczyszczając zakamarki dna pępka, czyli miejsce, z którego kikut wystaje - możesz w aptece zakupić gaziki nasączone spirytusem, lub rozcieńczyć 96% spirytus w proporcjach 2 miarki spirytusu z 1 miarką wody
-nie mocz kikuta w kąpieli, ale nie przejmuj się, jeśli w jej trakcie niechcący go ochlapiesz, porostu go osusz po zakończeniu kąpieli a w trakcie zabiegów pielęgnacyjnych staranie przemyj spirytusem
-w którymś momencie może wydawać się, że kikut wisi na włosku, ale nie odrywaj go, przemywaj jak do tej pory i czekaj aż sam odpadnie
-gdy kikut odpadnie, przemywaj pępek aż ranka całkowicie się zagoi
-do czasu odpadnięcia kikuta nie kładź dziecka na brzuchu
-zakładaj pieluszkę tak, aby nie drażniła kikuta
gojeniu sprzyja wietrzenie brzuszka”

My stosowaliśmy się do tych zasad i było super.

Co roku są nowe badania, nowe trendy w każdej branży i to od nas rodzicow zależy co wybierzemy dla naszych dzieci. Dlatego warto zapoznac sie ze wszystkimi możliwymi metodami i wybrac tą odpowiednią dla swojego dziecka. A w tym powinni nam doradzić głównie położna i lekarz dziecka.

A tak na marginesie, to zna ktoś inny odpowiednik Oceniseptu, czy to taki produkt, który ma monopol na rynku pielęgnacji pępuszkowej?

Zamiast octeniseptu możesz używać octenilin. Teraz już się octeniseptu nie używa. Położne już go nie polecają. Octenilin jest bezpieczny w szpitalach też go używają na rany.

Eresz, oczywiście rozcieńczony spirytus jest znacznie bezpieczniejszy :slight_smile:
Bardzo ładnie wypunktowane zasady pielęgnacji, które są bardzo istotne - zwłaszcza nieodrywanie koniuszka tylko cierpliwe czekanie na samoistne odpadnięcie.

Aneta7734- dziekuję za namiary na inny produkt:)

Mam nadzieję, że te zasady pomogą mamą, które dopiero zaczynają droge z opieką nad pępusiem dzidzi. Powodzenia!

Na pewno Eresz :slight_smile: dziękuję i mam nadzieję, że za niedługo pochwalę się pozytywnymi efektami pielęgnacji.

Tak - Octenisept jest niezastąpiony w pielęgnacji pępka noworodka. Ogólnie warto go mieć przy małym dziecku - super sprawdza się na zadrapania, otarcia i skaleczenia. Im starsze dziecko, tym częściej będziesz po niego sięgać - znam z doświadczenia ;)

Nam też położna radziła Octenisept. Mówiła też, żeby kąpiele robić tak, aby nie moczyć kikuta, ale jeżeli do tego dojdzie, to nic wielkiego się nie stanie. No i pieluszka podwinięta, żeby nie drażnić.

Ja pierwsze dziecko rodziłam 15 lat temu - wtedy królował fiolet :) . Teraz miałam polecony octenisept ale jak zaczęlo mi się babrać to lekarz polecił rivanol i wygoiło się cudownie.