Mój synek urodził się 1 lutego kikut odpadł mu 15 MARCA tak ponad miesiąc się trzymal. Byłam po CC a klamra założona była przy samej skórze co utrudniało dostęp świeżego powietrza. Pryskam oktaniseptem 3-4 razy dziennie, wierzyłam i czekałam i czekałam a on nadal się trzymał . Ale przyszedł na niego czas i odpadl. Nic się nie stanie jeśli podczas kąpieli kikut się zamoczy. Aby jednak ograniczyc dostęp wody podczas kąpieli maluszka połóż złożona na kilka części pieluszkę tetrowa na brzuszek szkraba
Myśle że też nie ma co przesadzać Pępuszka na początku nie można moczyć ale jak podczas kąpieli przypadkowo się pochlapie nic się nie stanie. Dobrze by było ograniczyć na początku póki ma sie ten kikucik płyny do mycia by zmniejszyc ryzyko dostania sie tego do pepka. A sama pielegnacja to nic skomplikowanego teraz używa się głównie octaniseptu i czy będziesz gazikiem przecierać czy tak jak ja patyczkiem do ucha to już bez znaczenia . Robiłam to trzy razy dziennie chodź niby zaleca sie przy każdej zmianie pieluszki, i skoro mowa o pieluszkach trzeba podwijać by nie obcierało pępuszka
U nas za każdym razem do 2 tyg i było po zabawie
Moczyć kikut czy nie o to jest pytanie i nieodwieczny problem mam. Zależy kto co mówi i gdzie rodzi. Mi mówili żeby nie moczyć kikuta. Ale jak podczas kąpieli się trochę zmoczy to się nic nie stanie. Słyszałam też od innych dziewczyn co mówiły że one normalnie moczyly kikut u dziecka. Najlepiej będzie się dopytać w szpitalu jak to jest. Ja nie moczylam kikuta tak jak kazali. Kiedyś polecali teraz już nie żeby na kikuta stosować octenisept. Teraz polecają octenilin. Nawet jeżeli chodzi o przemywanie ran.
U nas też zwracali uwagę żeby nie moczyć kikuta a jak się już zamoczy żeby dokładnie osuszyć
Jak się zamoczy kukura bardzo wazne jest jego dokładne osuszenie i jego higiena. U mojej córki kikut odleciał jak miała koło tygodnia. Z początku się przerazilam że tak szybko aż za szybko. U kuzynki córki kikut odpadł po miesiącu. Uspokoili mnie że jest to norma i tak kikut w przeciągu tygodnia powinien odpaść. Może podczas pielegnacji kikuta pojawić się krew i tu też nie ma się czym martwić takie sytuację mają miejsce. Śmiało można przemywac kikuta i przecierac octanilinem i wyczyścić bród który się tam gromadzi. Kikut nie jest unerwiony więc dziecka to boleć nie będzie.
Starałam się nie moczyć kikuta. A psikałam ocaniseptem i oczyszczałam patyczkem i wacikiem , bardzo szybko odpadł i super się wygoił. A pampersa odwijałam żeby nie zaczepiać. Nie mogłam znaleźć stacjonarnie z tym wycięciem.
Teraz już się nie poleca octenisept.
U mnie w pampersach firmy Pampers w tym najmniejszym rozmiarze było wycięcie na pępek.
Ja teraz przemywalam rane córce octenilin. Używają go nawet podczas operacji.
Ja przemywałam Octeniseptem, bo z pepulem były problemy i lekarz oraz polozna tak kazali. Nie wiedziałam, ze Octe ma taki tragiczny skład i moze byc niebezpieczny.
Agnieszko ja czytałam o tym trochę, ale mimo to używałam go. Kiedyś używano spirytusu, niedawno octeniseptu. Co pewien czas wytyczne się zmieniają. Już jest po dajcie wiec nie ma sensu myśleć o tym i martwić się
Octanisept i waciki mama mówiła ze nam przebywali spirytusem i wszystko ładnie się goilo
Ja 4 miesiące temu też octaniseptem przemywałam i wszystko było ok. Nawet siebie psikałam octaniseptem w trakcie połogu i po 3 tygodniach byłam już ładnie zagojona.
Ja psiukałam na brodawki bo miałam ranki. Położna i szpital zalecali octanisept do pępka a rodziłam w czerwcu. Czemu teraz go odradzają?
Mi położna nie kazała kąpać małej przez tydzień od porodu. I faktycznie kikut sam odpadł po tygodniu a czyściłam tylko oktaniseptem.
Kasia ze względu na zawartość 2% fenoksyetanolu
Dziękuję Marta. Dobrze że się dowiedziałam teraz bo bym się stresowała przed użyciem, a uważam że to najlepszy lek odkażający. Przejrzałam też bloga sroki i napisała żeby unikać, ale jeśli jest tylko w jednym preparacie stosowany na małej powierzchni to nie musimy mieść wyrzutów sumienia.
Dziewczyny czy nie jest to dla Was dziwne? Przecież ten skład octenisept miał chyba od zawsze… Czemu w takim razie wcześniej g polecali, a teraz, że beeee? Skład nie uległ zmianie. …
Ale wiedzą dotyczącą fenoksyetanolu uległa zmianie tak dziś doczytałam. Ale nie ma co wariować lek jak lek nie ma bezpiecznych, a lepiej żeby dziecko miało dobrze odkażony kikut niż miałoby się wdać zapalenie.
Jest to też naturalny składnik zielonej herbaty którą ponoć jest zdrowa
Właśnie Kasia też czytalam, żeby nie wariować bo ten fenoksyetanol jest również w różnych kosmetykach. A w Octanisepcie ma za działanie działające antybakteryjnie i antystatycznie, dzięki temu korzyści przewyższają ryzyko, a to przemawia na plus i musimy się zastanowić co jest dla nas lepsze.