Prawda jest taka że na przestrzeni wieków nikt nie zwraca uwagi na emocje bo było to trochę nieistotne. Teraz se czytam a technicznie mam audiobooka o Auschwitz No i pomyślcie sobie ludzie wychodzą z takich dramatów i nie mieli żadnej opieki psychiatrycznej psychologicznej jak oni mieli uczyć kolejne pokolenia radzenie sobie z emocjami przekazywali traumę dalej starali się tego nie robić ale wiadomo, dopiero relatywnie niedawno zaczęliśmy jako społeczeństwo zwracać uwagę i nacisk na emocje.
Kobieta nie mogła nie chcieć dzieci ona musiała je mieć i tyle. Ile kobiet było zależnych od mężczyzn i niewłaściwych relacji aby funkcjonować
Według mnie na pewno to czy związek jest gotowy na dziecko weryfikuje taka wspólna decyzja obojga partnerów, gdzie zarówno kobieta jak i mężczyzna muszą świadomie czuc te gotowość, mieć to przepracowane wewnątrz siebie, w swojej głowie, być przygotowanym na to przede wszystkim psychicznie. Jak to ładnie mówią należy mieć tę dojrzałość w podjęciu tej decyzji i stawienie w czoła temu pięknemu i cudownemu, ale nie łatwemu jednak zadaniu życiowemu.
Myślę że właśnie to może wpłynąć na łatwiejsze poradzenie sobie w tej wyjątkowej sytuacji, znalezienia umiejętności radzenia sobie z pojawieniem i następnie wychowaniem tego małego człowieka który wkracza w nasze życie
A co jeśli para jest gotowa na dziecko a potem rodzi się chore i trudy opieki nad takim maluchem powoduje rozpad związku? Życie jest przewrotne o nawet my sami nie wiemy jak zareagujemy …. Czasem taka sytuacja scali a czasem może spowodować rozpad. Nie ma reguły …. To w dużej mierze zależy jednak od dojrzałości i odpowiedzialności
Ja np przed decyzja o dziecku odbylam taka rozmowe z mezem. Na co bylby gotowy. Czy dalby rade. Bo to wlasnoe rowniez oznacza gotowosc na kazda ewentualnosc. Wiadomo ze kazdy chce pieknego rozowiutkiego bobska ale zycie nie zawsze jest takie piekne. Dlatego wazne zeby rozmawiac a gotowosc i dojrzalosc mysle ze sa polaczone ze soba
Oj tak to bardzo ważne , czasami niestety ojciec dziecka niby mówi że jest gotowy i będzie wspierać w każdej sytuacji a jak przyjdzie dziecko na świat to potrafi zawinąć manatki i uciec niestety i matka zostaje sama . kobiety jednak mają w sobie siłę aby podołać z wszystkimi problemami .
Moj maz kiedys powiedzial ze on by nie byl w stanie na tyle miesiecy zrezygnowac z tatarka, sushi, piwka ( o dziwo prawie nie pije od wielu lat ale zakazany owoc smakuje inaczej ) a najgorzej byloby mu zrezygnowac z palenia i z eneretykow
Od kiedy ja zwszlam w ciaze to chociaz nie pali zwyklych smierdzieli,no i pali mniej. Ale jednak.
Zawsze mowil ze to dlatego kobiety rodza dzieci bo sq zdolne do takich poswiecen bo mimo iz wiedza ze porod to ogromny wysilek i bol to i tak z usmiechem na twarzy sie na to godza
Zgodzę się myślę że kobieta świadomie wyrzeka się swojego poprzedniego życia , na rzecz macierzyństwa i jest w stanie bardzo szybko zaadaptować się do nowej sytuacji.
Namiast mężczyznom zmiany przychodzą o wiele trudniej .
To chyba zależy od kobiety bo przecież też są takie co palą i piją w ciąży niestety. Różnie to bywa. Są też mężczyźni co solidarnie z żonami rzucają wszystko w ciąży ale mój mąż akurat do takich nie należy
Forum dla rodziców - sprawdź dlaczego warto się na nim udzielać
Forum dla rodziców to miejsce, w którym rodzice dzielą się swoim
doświadczeniem. Wejdź na polskie forum rodziców, poszukaj informacji
ważnych dla Ciebie i odpowiadaj na pytania zadawane przez innych. Forum
rodziców to kompendium wiedzy i miejsce, w którym można poplotkować.
Znajdziesz to radu związane z ciążą i porodem oraz wychowaniem,
pielęgnacją i dietą. Jesteś rodzicem malucha? Forum rodziców to miejsce
dla Ciebie. Na Forum dla rodziców w zakładce małe dziecko znajdziesz cenne
informację i wskazówki. To miejsce, w którym możesz publikować i dzielić
się wiedzą oraz zadawać pytania i korzystać z umieszczonych wcześniej
porad innych rodziców. Forum dla rodziców Canpol babies to bezpieczna
strefa, w której każde opublikowane pytanie dotyczące rodzicielstwa jest
na miejscu.
Forum dla mam - dlaczego warto dołączyć do społeczności mam Canpol babies
i wymieniać się poradami
Forum dla mam to miejsce, gdzie możesz porozmawiać z innymi mamami na
tematy związane z macierzyństwem. Rejestrując się na forum dla mam, możesz
uczestniczyć w rozmowach i dyskusjach, zadawać pytania bardziej
doświadczonym mamom i samej radzić bazując na własnej wiedzy. Fora dla mam
to miejsca, gdzie spotykają się również kobiety, które planują ciąże.
Forum dla przyszłych mam, skupia kobiety, które same nie mają
doświadczenia, ale chcą się dowiedzieć jak najwięcej na temat
rodzicielstwa. Dzięki obecności na forum dla przyszłych mam zdobywają
wiadomości z pierwszej ręki od kobiet, które same właśnie zaszły w ciąże
lub urodziły. Na Forum mam Canpol babies możesz wybrać interesująca Cię
kategorię, śledzić konwersację, włączyć się do rozmowy w każdym momencie i
zadawać pytania na ważne dla Ciebie tematy. Spodziewasz się dziecka,
odwiedź kategorię ciąża i poród, karmisz piersią, wyszukaj interesująca
Cię sekcje. Forum mam to miejsce dla rodziców maluchów i starszych dzieci,
którzy szukają rad na temat pielęgnacji, rozwoju i wychowania, chcą
podzielić się sprawdzonymi przepisami lub metodami na wprowadzenie nowości
do menu dziecka, pisząc w zakładce dieta lub po prostu porozmawiać
odwiedzając strefę ploteczki. Rodzicielstwo to temat, który Cię
interesuje? Fora dla mam skupiają osoby o podobnych zainteresowaniach.
Zajrzyj do nas, zdobywaj informację i wymieniaj się poglądami. Na Forum
dla mam możesz dzielić się wiedzą i wygrywać nagrody. Najbardziej aktywne
i pomocne mamy mają szansę na udział w comiesięcznych testach produktów
Canpol babies.