Prawda jest taka że na przestrzeni wieków nikt nie zwraca uwagi na emocje bo było to trochę nieistotne. Teraz se czytam a technicznie mam audiobooka o Auschwitz No i pomyślcie sobie ludzie wychodzą z takich dramatów i nie mieli żadnej opieki psychiatrycznej psychologicznej jak oni mieli uczyć kolejne pokolenia radzenie sobie z emocjami przekazywali traumę dalej starali się tego nie robić ale wiadomo, dopiero relatywnie niedawno zaczęliśmy jako społeczeństwo zwracać uwagę i nacisk na emocje.
Kobieta nie mogła nie chcieć dzieci ona musiała je mieć i tyle. Ile kobiet było zależnych od mężczyzn i niewłaściwych relacji aby funkcjonować
1 polubienie
Według mnie na pewno to czy związek jest gotowy na dziecko weryfikuje taka wspólna decyzja obojga partnerów, gdzie zarówno kobieta jak i mężczyzna muszą świadomie czuc te gotowość, mieć to przepracowane wewnątrz siebie, w swojej głowie, być przygotowanym na to przede wszystkim psychicznie. Jak to ładnie mówią należy mieć tę dojrzałość w podjęciu tej decyzji i stawienie w czoła temu pięknemu i cudownemu, ale nie łatwemu jednak zadaniu życiowemu.
Myślę że właśnie to może wpłynąć na łatwiejsze poradzenie sobie w tej wyjątkowej sytuacji, znalezienia umiejętności radzenia sobie z pojawieniem i następnie wychowaniem tego małego człowieka który wkracza w nasze życie 
A co jeśli para jest gotowa na dziecko a potem rodzi się chore i trudy opieki nad takim maluchem powoduje rozpad związku? Życie jest przewrotne o nawet my sami nie wiemy jak zareagujemy …. Czasem taka sytuacja scali a czasem może spowodować rozpad. Nie ma reguły …. To w dużej mierze zależy jednak od dojrzałości i odpowiedzialności
Ja np przed decyzja o dziecku odbylam taka rozmowe z mezem. Na co bylby gotowy. Czy dalby rade. Bo to wlasnoe rowniez oznacza gotowosc na kazda ewentualnosc. Wiadomo ze kazdy chce pieknego rozowiutkiego bobska ale zycie nie zawsze jest takie piekne. Dlatego wazne zeby rozmawiac
a gotowosc i dojrzalosc mysle ze sa polaczone ze soba
1 polubienie
Zdecydowanie warto porozmawiać przed rozpoczęciem starań o maluszka o tym, jakie mamy wizje na rodzicielstwo, a jakie ma partner

1 polubienie
Zdecydowanie się zgadzamy

1 polubienie
Super, że wspólnie i świadomie podjęliście tę decyzję