Kiedy do logopedy?

Ewcia dowiedz się by w przedszkolu był logopeda. Przeważnie jest. A synek na jeszcze czas na wymawianie ‘‘r’’ ‘‘cz’’ ‘‘sz’’.

My w kwietniu wizyta u logopedy; ) juz wstępnie dzwoniłam . Przez to ze synek miał od urodzenia niedosluch bardzo mało mówi :confused: mam nadzieje ze specjalista doradzi nam jak ćwiczyć z małym. .

aneta wlasnie musze się dowiedziec;-) i dziekuje za pocieszenie;-) mam nadzieje że zacznie ladnie wymieniac;-), ja jako dziecko chodzilam do logopedy ponieważ nie umiałam wymawiac “r”:wink: Dziubus , powidzenia na wizycie i również mam nadzieje ze synek dostanie jakies proste ćwiczenia i szybko bedzie juz dobrze;-)

dziubus na pewno Wam pomoże i pokaże co robić. Przy niedosłuchu to niestety problemy z mową są normalne. Będzie dobrze :slight_smile:

Dziewczyny jestem bardzo zadowolona z wizyty u Neurologopedy :wink: tego właśnie potrzebowaliśmy . W poniedziałek mamy kolejną wizytę :))

Moim zdaniem nie ma sensu zwlekać i powinno się z maluchem wybrać do logopedy kiedy czujemy, ze jest to już czas,Im wczesniej skorygujemy wady wymowy tym lepiej bo będzie to łatwiejsze niż czekanie do ostatniej chwili. Niestety ale na fundusz są bardzo długie kolejki :frowning:
Prywatnie polecam zapisać się do Balumedu w Warszawie

Chodzilam tam z córką bo miała bardzo standardowy problem, mianowicie problemy z wymówieniem r. Wystarczyło kilka wizyt, oczywiście dużo ćwiczeń potem w domu. Aby córka nauczyła się wszystko wymawiać poprawnie!

Teraz to i na prywatne wizyty trzeba czekać w kolejce, a te na nfz to żadna nowość z kolejkami.

Aneta, dokladnie ja z synkiem prywatnie czekałam 3tyg. A na fundusz go zapisalam bo synej ma " otwarty zgryz" i będzie musial nosic aparat ale dop jak wyjdą mu nowe…wiec i tak sie nie spieszy a dop mam nr…tysiąc cos…mówily ze na ok. 2020Rok;) a zapisaywalam synka ok. rok temu;-)

Trzy tygodnie w pilnej sytuacji to długo, nie mówiąc nawet że jest to prywatna wizyta.

Przypomniało mi się jak zapisywałem córkę na USG bioderek, w jednym punkcie czas oczekiwania to 10 tygodni. A USG powinno się wykonać 4-6 tydz życia dziecka :slight_smile:

U mnie córka miała robione usg bioderek jak miała cztery miesiące. Późno bo było już po czasie kiedy należało wykonać usg bioder. Ale niestety są takie długie kolejki.

Faktycznie długo czas oczekiwania. Ja usg bioderek zrobiłam jak córa miała 4 tygodnie syn byk delikatnie starszy.

Kiedy dziecko ma 4 m-co to powinna być wizyta kontrolna. Mnie stresowało to badanie, zwłaszcza, że musiałam córkę pieluchować

Mi jak o tym powiedzieli to córka miała wtedy trzy miesiące. Ale teraz już będę wiedziała na przyszłość co i jak i sama będę się domagać od razu skierowania by jak najszybszej wykonać badanie.

Aneta, w szpitalu przy wypisie otrzymujesz zalecenia: czyli zgłaszasz się do poradni do pediatry na kontrolę masy ciała i ogólnego stanu i prosisz o skierowanie na USG bioderek

Teraz to i tak jest już po wszystkim. Teraz będę wiedzieć na przyszłość. U nas o takich rzeczach informuję położna na wizycie patronazowej. Nie przypominam sobie żebym miała coś takiego na wypisie napisane.

Starszy synek miał 4 razy usg bioder bo wykryto nieprawidłowości . Na szczęście już jest wszystko w porządku :slight_smile: Był pieluchowany;)

Dziubuś, można kupić soecjalnà pieluchę na rzepy, wg mnie jest wygodniejsza niż składanie tetrowych

Na szczęście ten problem jest juz za nami :wink: Młodszy synek biodra ma w porządku :slight_smile:

Pierwszej córci usg robiliśmy prywatnie, bo właśnie na nfz za długo byśmy czekali. Z drugą skierowania załatwiłam od razu i wizytę mamy w 8 tygodniu, także do przyjęcia.
Na wypisie ze szpitala przy obu córach miałam w zaleceniach usg.

Należy także pamiętać, że każde dziecko rozwija się inaczej i w innym tempie. Niektóre potrzebują więcej czasu a inne trochę mniej. Są pewne wytyczne co i kiedy ale najlepiej się nie denerwować tylko zasięgnąć opini specjalisty