Kiedy do logopedy?

Zauważyłam,że córka sepleni.Ostatnio była u mnie znajoma która skończyła kursy logopedyczne i potwierdziła moje przypuszczenia,że mała sepleni.Nie jest aż tak źle,ale warto skonsultować to z logopedą i zacząć ćwiczyć z dzieckiem.
Dostać się do logopedy graniczy z cudem,jedynie prywatnie (u nas).

A oto kiedy powinniśmy z dzieckiem odwiedzić specjalistę:
*dziecko 6 miesięcy nie głuży
*dziecko 9 miesięcy nie gaworzy
*dziecko 2 latka nie wypowiada słów mama,tata,nie próbuje powtarzać
*dziecko 3 latka nie wypowiada spółgłosek,samogłosek,nie umie zadać pytania,nie rozróżnia słuchowo opozycji fonologicznych głosek np.żona-zona,mąż-mąz,rzeka-zeka itp (tak jest właśnie u nas)
*dziecko 4 latka nie mówi poprawnie głosek s,z,c,dz (z tym też mamy problem)
*dziecko 5 latek nie wypowiada ż,cz,dż,sz

mój chrześniak właśnie tak samo jak u Ciebie Dariolka seplenił i tez siostra poszła już z nim, wtedy jako 3latkiem do logopedy. Oczywiście okazało się, że pojawiały się kolejne problemy i kolejne ćwiczenia dochodziły. Mały zamieniał litery t na k, nie wymawiał sz, cz itp. Do dziś dnia jest pod opieką logopedy. Co prawda wizytę już teraz mają raz na miesiąc, ma on swój zeszyt, w którym specjalistka zapisuje mu odpowiednie ćwiczenia na każdy dzień, no a moja siostra nie bagatelizowała sprawy. Jak logopeda powiedziała, że 2 razy dziennie to tak było, wiadomo małe dziecko sie buntuje, więc nieraz musiała wymyślać zabawy, żeby wpleść ćwiczenia, ale efekty sa niesamowite.
Z kolei znajoma ma syna, który nie chce ćwiczyć, ma 7 lat też i sepleni tak, że nawet rodzice nie potrafią zrozumieć co mówi, ale do logopedy pojechali 2 razy bo dzieciak nie chciał ćwiczyć więc jak stwierdzili po co tracić kasę. Nawet moja siostra z nimi rozmawiała, ale oni najwyraźniej nie chcą dziecku pomóc, lepiej dać tablet niech gra i da spokój.
Ja sama obserwuję z niepokojem swoją córkę i oczywiście zastanawiam się czy iść czy nie iść, wiem że rozwija się prawidłowo, ale mimo ćwiczeń nie mówi pełnymi zdania, wiem ma jeszcze czas, ale wolę obserwować. Ćwiczenia na wymowę łatwiej wykonywać z młodszymi dziećmi i szybciej te wady się koryguje niż z dziećmi starszymi to na pewno.

moja młoda była u logopedy w ramach białej soboty dla dzieci :slight_smile:

logopeda powiedziała, że córka (ma 4,5 roku) nie mówi sz, cz, dż, ż bo jest leniwa :smiley: a tak na poważnie to moje dziecko jest baaardzo ruchliwe, chaotyczne i po prostu mówi te dwuznaki bardzo niedbale! Jeśli mówi powoli to mówi wszystkie literki bezbłędnie. Język ma dobrze wyćwiczony tylko musi się bardziej przykładać do tego jak mówi. Pochwałę dostała za bardzo bogate jak na swój wiek słownictwo :slight_smile:

moim zdaniem duże znaczenie z mową dziecka ma wpływ rodziców
trzeba z dzieckiem dużo rozmawiać, czytać, ćwiczyć
lokopeda może nam pokazać jak z dzieckiem ćwiczyć język i mowę

dariolka warto wyszukac w internecie wypowiedzi mam , które maja ten sam problem .Może nawet znjdziesz filmiki czy strony z wyszczegolnionymi cwiczeniami , ktore moga wam pomoc .Przypomnij ile córeczka ma lat

Wiesz Monika,nie pomyślałam o tym…muszę ćwiczyć w domu,bo do logopedy w tym roku się nie
dostanę-to pewne.Czekam też na zestawy ćwiczeń od znajomej.
Mamabasia widzisz,ja rozmawiam z małą od początku-bardzo dużo (zresztą wszyscy w domu),czytamy,śpiewamy itp
a jednak problem wyskoczył.

czesto mylimy 2 sprawy …problemu logopedyczne z zaniedbania rodziny i te na ktore wplywu nie mamy …kazdy normalny , kochajacy swoje dziecko rodzic z nim rozmawia , czyta , tlumaczy i tak jak dariolka napisałas -problem mimo wszystko was zaszczycil …widzisz …z tymi lekarzami specjalistami taki jest …rodzic ma problem i czesto przez dlugi okres zostawiony jest sam sobie …przykre ale mysle ze sobie poradzisz …duzo w tym internecie jest napisane …
Napisz ile coreczka ma laat :slight_smile:

Monika o ile dobrze pamiętam to córka Darii ma jakoś 4,5 roku :smiley:

silje 3,5 :slight_smile:

dariolka twoja córcia jest w takim wieku, że spokojnie można ćwiczeniami wyprowadzić wszystkie niedociągnięcia :slight_smile:
Moja młoda zna dużo słów (z czytania książek i naszych rozmów) ale to jak mówi to już “wina” jej temperamentu. Więc my skupiamy się na charakteru no i na ćwiczeniach też.

No to chociaż te pół dobrze zapamiętałam :slight_smile:

no z tego co wnioskuje po Twoich wypowiedziach na forum , masz madre dziecko jak na 3,5 …takze ćwicz , rob co mozesz a zaowocuje na pwno :slight_smile:

Tak,ona jest mądra jak na swój wiek-wszyscy mi to mówią,którzy ją znają.
Znajoma umówiła mnie ze swoją znajomą,która jest logopedą i która pracuje z dziećmi,także fajnie-
udało się nam.A ja już zaczęła ćwiczyć z Julką proste ćwiczenia:)

Właśnie nie każdy rodzic zdaje sobie sprawę z tego, że tak naprawdę wiele ćwiczeń możemy z dzieckiem wykonywać w domu. Dariolka dobrze, że udało Ci się umówić z tą znajomą, ja mam siostrę po studiach logopedycznych i trochę zna się w temacie i bardzo się cieszę, bo w naszym kraju do logopedy na NFZ ciężko się dostać.

Do lokopedy powinno się chodzic jak dziecko ma problem w wymową,czy nie mówi wogóle.Ja jak miałam 7 lat to chodziłam do lokopedy bo nie umiałam powiedzieć “r” i np zamiast “rowerek” mówiłam “lowelek” i takie słowa z literką" r" mówiłam z " l " .

Na studiach nam mówili, że dziecko powinno już wymawiać poprawnie wszystkie głoski do 5 r.ż Natomiast głoskę “R” należy dac dziecku czas do skończenia 6 r.ż. Potem działać. Oczywiście dużo można nadgonić w domu w przeróżnych zabawnych ćwiczeniach :slight_smile:

No tak,dlatego jak miałam 7 lat to zaczęłam chodzic do lokopedy i bardzo szybko nauczyłam się literki "R"chociaż było to kilka lat temu ale pamiętam ten moment jak chodziłam do lokopedy :slight_smile: Mojej kuzynki córka na 3,5 roczku i jeszcze wogóle nic nie mówi i musiała ja zapisać do przedszkola tam gdzie jest psycholog…Kuzynka ma nadzieję,że tam się nauczy zacząć mówić,bo strasznie się tym martwi…

We wszelkim rozwoju dziecka, również aparatu mowy pomagają zabawy. Tak jak Asiu piszesz zabawy w domu :slight_smile: Są książeczki tzw. zabawy fundamentalne i dopasowane do wieku dziecka pomagają kształtować prawidłowy rozwój malucha i wskazują co powinno dziecko umieć i czego się uczyć w określonych przedziałach wiekowych.

Są różne książeczki i inne materiały, które powinny pomóc. Jeśli nie pomagają, to warto poradzić się logopedy, odpowiednia terapia może wiele zdziałać. W W-wie m.in. tutaj https://zajecialogopedyczne.pl prowadzą terapie logopedyczne, dostosowane do zainteresowań i potrzeb dziecka.

Oj cos czuje ze bede musiala z synkiem odwiedzić logopede, synek w styczniu skończył 4latka ale zamiast np…szkola mowi “skola” o na wszystkie " sz" mowi"s" i tak tez jest z “cz” i nie mowi “r” zobaczymy max do 5lat, teraz od wrzesnia synek idzie do przedszkola , moze w szkole jest logopeda , musze sie dowiedzieć.