Kaucja za butelki

Tak, przynajmniej w Żabce jest częściej zepsuty niż działa :joy:

Ja w Żabce to nawet nigdy nie wymieniałam

1 polubienie

Tam jest tak że skanujesz, wrzucasz wylicza kwotę i drukuje kod QR i idziesz z nim do kasy i Ci wypłacają pieniądze

Oj oby bo to będzie koszmar

My w domu pijemy tylko wodę butelkowana, synek też ma mm robione z wody z butelki. Mamy pełno butelek - ja raz na 3 tygodnie wybieram sie do lidla, bo tam najsprawniej to idzie. Wczoraj miałam cały bagażnik w butelkach :see_no_evil:

1 polubienie

ja napier w worku na śmieci zbieram butelki i dosypyje do worka w garażu
też jesteśmy na wodzie butelkowej, ale jakoś nie wyobrażam sobie teraz pić tej wody butelkowej z tym platikiem i metalem fuj…

Ostatnio uzbierałam z puszek na red bulla dla siebie. Także jest to całkiem niezła motywacja :joy:. Narazie podchodzę do tego jako zabawy i właśnie możliwość „dostania czegoś za darmo” jak uzbieram wystarczającą ilość puszek. Mamy też soda streama i chyba będzie trzeba się z nim przeprosić i robić więcej napoi w nim.
Chociaż u mnie w domu „gubią” nas monstery i liptony zielone zero

Oo fajnie jak wypłaca pieniądze :smiling_face::smiling_face:

Tylko że to co dostajemy w ramach oddania butelek to tak naprawdę odbieramy to co już nam zabrano :smiling_face:

1 polubienie

No dokładnie, dla mnie to jest słabe- segreguję śmieci, mam 4 kubły przed domem a i tak muszę zawozić śmieci do sklepu …

2 polubienia

a jak macie liczone śmieci od osoby czy od zużycia wody?

@Sylwiaa no dokładnie :see_no_evil: akurat z tymi butelkami to nietrafiony pomysł :see_no_evil:

Od osoby, całe szczęście że gmina nie wpadła na pomysł żeby liczyć od zużycia wody. Mamy Ogródek i trawnik więc latem sporo wody zużywamy, a że nie mamy kanalizacji tylko szambo to nie zakładaliśmy drugiego licznika

1 polubienie

Zgadzam się, gdzieś ostatnio słyszałam czy czytałam i w pełni się z tym zgadzam że z Polaków zrobiono śmieciarzy …. Dramat

Ja tez do lidla ide… mam stac pod zlewem zawsze duza torve na zakupy taka wiecie z biedry ta mocna i jak uzbiera sir cala to lece do automatu… zazwyczaj co 3 dzien :see_no_evil: no i butelki stawiam nie klade wiecej wchodzi wtedy :slight_smile:

My często jesteśmy z mężem w lidlu i Biedrze to też idąc na zakupy zanosimy. Ja najwięcej to mam butelek z coca coli i piwa bezalkoholowego :joy:

Wgl nie przygotowali się na te zmiany :face_exhaling:

A najgorsze to jeszcze jest to że trzeba te butelki czyste oddawać a to znowu koszty zużycia wody w domu wzrosną

A to ja głównie po wodzie bo do coli mamy soda streamer. Ostatnio skończył nam się syrop do coli to się zdziwiłam jakie są ceny teraz :see_no_evil: prawie 10 zł za colę, maz sie zatrzymał w czasach gdzie kosztowała 5-6 zł

Sama woda najlepiej :smiling_face: najtaniej i najzdrowiej :smiling_face: