Karta ciąży bez tajemnic

evelin ja też wiem co i jak z oznaczeniami bo ja ta ciekawa medycznych rzeczy :smiley: zresztą bardzo lubię nawet medyczne naukowe programy i takie inne

Kartę warto mieć przy sobie bo jest to jedyny dokument potwierdzający nasz stan i udzielającyc w tym czasie informacji na jego temat

Faktycznie nosicie ją ze sobą wszędzie? Bo u mnie leży w szufladzie, a przecież nigdy nie wiadomo kiedy może być potrzebna… No i kluczowe informacje - choćby grupa krwi i inne

Nosiłam od około 8 miesiąca, jeśli byłam na zakupach, to zostawiałam ją w samochodzie. Ale gdyby coś się działo to lekarze czekaliby na ten dokument, jedynie w momencie zagrożenia życia zleciliby test na grupę krwi, ale to wszystko zajmuje cenny czas. Lepiej kartę mieć przy sobie i po prostu o tym nie myśleć

Ja mam cały segregator z badaniami, jest trochę ciezki jak się gdzieś na dłużej wychodzi więc wtedy wyjmuje samą kartę ciąży z grupą krwi i wkładam do torebki :slight_smile:

Chyba zacznę nosić… W końcu po to jest ta karta. Też mam całą teczkę z badaniami i ją ciężko byłoby nosić ale karta to mała tektura :slight_smile:

Nie trzeba nosić wszystkich badań, one nawet nie są do szpitala potrzebne:-) karta oraz grupa krwi w razie “w” w zupełności wystarczy

Na wyjście do sklepu obok nie biorę, ale jak jedziemy gdzieś dalej to już tak. W pierwszej ciąży na oddział trafiłam akurat prosto z gabinetu lekarza, więc miałam ją przy sobie. Dojazd mojemu mężowi akurat trochę zajął, a tak jak dojechał to już byłam po formalnościach na oddziale.

Agata wynik gbs pod koniec tez jest wazny :wink:
Ja w sumie nie nosze karty przy sobie ale w razie konieczności ekspresowo ktoś mi dowiezie

Gbs też miałam wpisany w karcie :slight_smile:

Też miałam GBS w karcie. W karcie jest informacja o wieku ciąży co jest tez bardzo istotne

Ja nie mam jeszcze GBS a i muszę tego przypilnować. Nie chcę dostawać niepotrzebnie antybiotyku.

Marta, zadbaj o to Ok 35 tygodnia

Też mam wpisany GBS w kartę, w ogóle chyba wszystkie ważne wyniki są w karcie. Marta między 35 a 37 tygodniem musisz mieć zrobione to badanie, może nie będziesz musiała brać antybiotyku :wink:

Tez mam gbs wpisany w karte i tak samo grupe krwi ale mimo wszystko mam miec te dwa dokumenty w oryginale

kartę wszędzie nosiłam jak jeździłam pociągiem to karta ciąży umożliwiala zakup biletu u konduktora bez prowizji pomimo że kasy na danej stacji były czynne. :slight_smile:
a co do gbs też miałam wpisany w kartę ciąży.

Aisa, no o tym nie wiedziałam nawet, że tak jest, co prawda pociągami już dawno nie jeżdżę, a jak jeździłam to nie w ciąży, ale takie rzeczy warto wiedzieć :slight_smile:

magros ja jeździłam i dzięki temu nie musiałam sobie stać w kolejce a potem biegiem na pociąg lecieć tylko po prostu szlam do pociągu :slight_smile: a dowiedziałam się o tym w sumie przypadkiem od konduktora bo poszłam na pociąg ledwo zdążyłam do kasy nie miakam szans a stakam w kolejce a że musiałam pojechać mówię trudno zapłacę te 3 zł więcej czy ileś tam. No i powiedziałam że potrzebuję bilet bo nie zdążyłam zakupić bo stała babcia i szukała połączeń w kasie. No i mówię że zrezygnowałam bo w ciąży biegać nie można i inaczej bym nie zdążyła :smiley: i wlansie o to bez prowizji się należy w takim układzie więc jak się jeździ to warto mieć przy sobie kartę ciąży.

O chociaż jakieś przywileje :slight_smile: warto ją nosic, ja mam wizytę w poniedziałek to może mi już pobiorą albo skierowanie dadzą na to badanie

Nie słyszałam wcześniej o tym przywileju :slight_smile: W ciąży w sumie dwa razy jechałam pociągiem, ale akurat i tak musiałam wcześniej rezerwować bilet